ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Αλόη η γνήσια (Aloe vera), επίσης γνωστή ως φαρμακευτική αλόη, είναι ένα είδος εύχυμου φυτού που κατά πάσα πιθανότητα κατάγεται από τη Βόρεια Αφρική, τις Κανάριους Νήσους και το Πράσινο Ακρωτήρι.
Το είδος είναι γνωστό για τη χρήση του σε εναλλακτικές θεραπείες με χρήση φυτών
Οι θετικές επιπτώσεις της αλόης θεωρούνται ότι οφείλονται στην παρουσία στοιχείων όπως πολυσακχαρίτες, ανθρακινόνη και λεκτίνες.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Οι θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες της αλόης ήταν γνωστές στους αρχαίους λαούς, εδώ και περισσότερα από 3.000 χρόνια
–Σουμέριοι
. Η πρώτη ιστορική αναφορά στην αλόη βρίσκεται σε εικόνες αγγείων της εποχής του Σουμέριου βασιλιά Akkad.
–Αιγύπτιοι
Στην αρχαία Αίγυπτο επίσης, κατά την ταφή των νεκρών προσφερόταν φύλλο αλόης σαν σύμβολο αιώνιας ζωής, ενώ στην «Κοιλάδα των Βασιλέων» και στην περιοχή γύρω από τις πυραμίδες υπήρχαν φυτά αλόης, για να συνοδεύουν τους Φαραώ στη μετά θάνατο ζωή τους.
Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν την αλόη τη γνησία για τη θεραπεία πληγών.
– Κλεοπάτρα
Ο μύθος λέει ότι, η Κλεοπάτρα, όφειλε το υπέροχο δέρμα της χάρη σε μια λοσιόν με βάση την αλόη που παρασκεύαζε μια Νουβία σκλάβα της.
– Ο Ιπποκράτης
Ο Ιπποκράτης έχει περιγράψει αρκετές από τις θεραπευτικές της ιδιότητες.
– Αριστοτέλης & Μέγας Αλέξανδρος
Ο μύθος λέει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος, κατά την πορεία του προς την Αίγυπτο, τραυματίστηκε από βέλος σε μια μάχη και το τραύμα του μολύνθηκε. Ο Αριστοτέλης που το πληροφορήθηκε, έστειλε έναν ιερέα από το νησί Socotra της Αραβικής Θάλασσας, στο οποίο φυόταν άφθονη αλόη. Ο ιερέας περιποιήθηκε το τραύμα με λάδι αλόης και εκείνο θεραπεύτηκε πολύ γρήγορα.
Η αλόη η γνησία χρησιμοποιήθηκε από το στρατό του Μ. Αλεξάνδρου ως επουλωτικό πληγών και τραυμάτων κατά τη μακρόχρονη εκστρατεία του στην Ασία
Μάλιστα για την προμήθεια αλόης λέγεται ότι ο Μ.Αλέξανδρος κατέκτησε το νησί Σοκότρα της Υεμένης, .
– Ρωμαίοι
Οι Ρωμαίοι ανακάλυψαν την αλόη, βλέποντας τους Καρθαγένιους κρατούμενούς τους να περιποιούνται τα τραύματά τους με το χυμό της.
–Μάρκο Πόλο
Στην αρχαία Κίνα χρησιμοποιούσαν την αλόη για θεραπευτικούς σκοπούς και από αυτούς τη γνώρισε ο Μάρκο Πόλο.
σε ένα από τα εξερευνητικά του ταξίδια. Στην Ινδία, την ονόμαζαν «Σιωπηρό Θεραπευτή» και αναφέρεται σαν ένα από τα μυστικά φυτά στην Atharvaveda.
Στην αρχαία Ελλάδα, η αλόη συμβόλιζε την ομορφιά, την υπομονή, την τύχη και την υγεία.
– Μεσαίωνας
Κατά το Μεσαίωνα, το κίτρινο υγρό που βρίσκεται μέσα στα φύλλα χρησιμοποιούνταν ως καθαρτικό.
Ο Παράκελσος ανακάλυψε την αλόη σε κάποιο ταξίδι του στην Πορτογαλία και
Ισπανία και αναφέρει σε επιστολή του, για την «μυστηριώδη αλόη», σαν το χρυσό υγρό που θεραπεύει εγκαύματα και τη δηλητηρίαση του αίματος.
–Οι Ινδιάνοι
Οι Ινδιάνοι της Αμερικής, θεωρούσαν την αλόη ένα από τα 16 θεϊκά φυτά και τη χρησιμοποιούσαν ενάντια στα τσιμπήματα εντόμων και τα δαγκώματα φιδιών.
– Οι Βεδουίνοι
Οι Βεδουίνοι την ονόμαζαν «κρίνο της ερήμου», ενώ στη φυλή Suto της Κεντρικής Αφρικής, οι άνθρωποι πλένονταν με αλόη, σε περιπτώσεις επιδημίας γρίπης ή συναχιού.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Βασίλειο: Φυτά
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα
Ομοταξία: Μονοκοτυλήδονα
Τάξη: Asparagales
Οικογένεια: Xanthorrhoeaceae
Υποοικογένεια: Asphodeloidae
Γένος: Αλόη (Aloe)
Διώνυμο Αλόη η γνησία (Aloe Vera)
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Διάκριση μεταξύ της αλοΐνης και του ζελέ του φυτού
Η αλόη η γνήσια όταν τεμαχιστεί εκκρίνει δύο υγρά, τα οποία έχουν διαφορετικές επιδράσεις και ιδιότητες. Ο κιτρινο-πράσινος χυμός ο οποίος ως επί το πλείστον εκκρίνεται όταν κοπεί η πράσινη επιφάνεια του φύλλου είναι ερεθιστικός. Αυτός περιέχει την αλοΐνη η οποία έχει όμοια σύνθεση με το κόμμι. Από την άλλη, το διαφανές υγρό που εκκρίνεται από το εσωτερικό του φύλλου, είτε αυτό τεμαχιστεί ή συνθλιβεί, είναι καταπραϋντικό και λέγεται ότι βοηθά στην επούλωση.
Η νωπή γέλη αλόης, το ζελέ όπως λέμε είναι γεμάτη με πολύτιμα θρεπτικά και θεραπευτικά συστατικά, περισσότερα από 150 και ο αριθμός τους αυξάνεται, καθώς οι επιστήμονες ερευνούν και ανακαλύπτουν και άλλα.
Η αλόη περιέχει αμινοξέα (τα οκτώ βασικά και άλλα μη βασικά),
ανθρακινόνες (12 ανθρακινόνες βρίσκονται στο φλοιό της και έχουν αντιβιοτικές, βακτηριοκτόνες, αντιικές, αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες),
ένζυμα (αμυλάση, καταλάση, αλκαλική φωσφατάση κ.α), λιγνίνη,
μέταλλα (ασβέστιο, χαλκός, σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος, νάτριο, ψευδάργυρος),
σάκχαρα (μονοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες),
μαλικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, σαπωνίνες, στεροειδή-λιπαρά οξέα, λεκτίνες και βιταμίνες (Α, Β, Β2, Β3, Β6, Β12, C, Ε).
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Η αλόη η γνήσια χρησιμοποιείται στον τομέα της εναλλακτικής ιατρικής και στις οικιακής χρήσης πρώτες βοήθειες. Τόσο ο ημιδιαφανής εσωτερικός πολτός (ζελέ) όσο και η κίτρινη ρητινοειδής αλοΐνη
–Τραυματισμοί
Η αλόη η γνήσια ενδέχεται να επιταχύνει σημαντικά την επούλωση μιας πληγής σε σύγκριση με τους συνηθισμένους τρόπους θεραπείας.
–Πεπτικά προβλήματα
Ως φυτοθεραπεία, ο χυμός της αλόης βέρα συνήθως πίνεται για την ανακούφιση από δυσφορία του πεπτικού συστήματος (καούρες).
Ο χυμός χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστεί ποικιλία των παθήσεων του πεπτικού συστήματος
— Εγκαύματα
Το ζελέ που βρίσκεται στα φύλλα χρησιμοποιείται για την ανακούφιση σε μικρής σπουδαιότητας εγκαύματα, πληγές, και διάφορες δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα και η δερματοφύτωση. του τριχωτού της κεφαλής
Οι ευεργετικές ιδιότητες από τη χρήση του ζελέ είναι σχεδόν άμεσες και, επίσης, προσθέτουν ένα επιπλέον στρώμα πάνω στις πληγές που λέγεται ότι μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης.
— Εναντίον του καρκίνου
. Συστατικά της αλόης της γνήσιας ενδέχεται να εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων.
–Διαβήτης
Υπήρξαν ορισμένες μελέτες σε ζώα που δείχνουν ότι το εκχύλισμα της αλόης της γνήσιας έχει σημαντικές αντι-υπεργλυκαιμικές ιδιότητες και μπορεί να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου Β. Οι μελέτες αυτές δεν έχουν εφαρμοστεί σε ανθρώπους.
— Παχυσαρκία
Η αλόη βέρα συμβάλει στην απώλεια βάρους
–Ανάπτυξη μαλλιών
Η Αλόη βέρα βοηθά την ανάπτυξη των μαλλιών.– Χειρουργικές επεμβάσεις
Η Αλόη μειώνει το χρόνο της χειρουργικής ανάρρωσης, συμβάλλοντας στην γρήγορη αποθεραπεία .–Κρυοπαγήματα
Η Αλόη λειτουργεί αποτελεσματικά στις βλάβες από τα κρυοπαγήματα.
–Καρκίνος
Η Αλόη μπορεί να βοηθήσει στη διεύρυνση του χρόνου ζωής και να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα σε ασθενείς με καρκίνο
– Υπεριώδης ακτινοβολία -προστασία
Η Αλόη προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία η Αλόη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ενάντια στην ακτινοβολία και προφυλάσσει τις θεραπευτικές ουσίες που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα, όπως το υπεροξείδιο dismutase (ένα αντιοξειδωτικό ένζυμο) και την glutathion (ένα αμινοξύ που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα).
–Ψωρίαση
Έρευνα έδειξε ότι ασθενείς με χρόνια ψωρίαση πήραν 0,5% απόσταγμα Αλόης σε κρέμα με μορφή λαδιού.επι 8 μήνες Το παρασκεύασμα αυτό απλωνόταν 15 φορές την εβδομάδα για 4 εβδομάδες. από 8 μήνες, τα σημάδια από την ψωρίαση είχαν θεραπευτεί κατά 82% στην ομάδα με την Αλόη και θεωρήθηκαν θεραπευμένοι από την ψωρίαση, συγκριτικά με το 6,6% αυτών που έπαιρναν άλλα φάρμακα.
– Φλεγμονές εντέρων
Ο χυμός Αλόη είναι αποτελεσματικός για τη θεραπεία των φλεγμονικών παθήσεων των εντέρων.
— Ιός HIV
Σε μια έρευνα το 1991 τα ΗΙV-1 κύτταρα θεραπεύτηκαν εξωσωματικά με κομμάτι μανόζης. Η Αλόη έδειξε ότι η αναπαραγωγή των ιών μειώθηκε κατά 30% μειώνοντας το σύνολο των κυττάρων που είχαν προσβληθεί από τον ιό αλλά και τη διασπορά του ιού από τα κύτταρα που έχουν προσβληθεί και αύξησε την πιθανότητα επιβίωσης των μολυσμένων κυττάρων.
–Ασθενείς με ΑΙDS
Ο χυμός Αλόης αποδείχτηκε ότι είναι ένα αποτελεσματικό μέρος ενός προγράμματος διατροφικής υποστήριξης για τους ασθενείς με ΑΙDS
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της αλόης βέρα περιλαμβάνουν τη ηπατίτιδα και τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μαζί με την ανώμαλη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Επίσης, επιδεινώνει τις συνθήκες υγείας όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, οι αιμορροΐδες, κλπ
— Η υπερκατανάλωση δημιουργεί προβλήματα.
Η κατανάλωση υπερβολικής δόσης αλόης χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να γίνει καρκινογόνος η αλόη βέρα
1 Οι άνθρωποι δεν πρέπει να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες χυμού αλόης βέρα για πάνω από ένα χρόνο, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο να πάρετε τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Αυτό συμβαίνει επειδή η παρατεταμένη πρόσληψή του προκαλεί ψευδο-μελανώδη coli, η οποία είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
2. Η υπερβολική κατανάλωση χυμού αλόης μπορεί να προκαλέσει οδυνηρή κράμπες στην κοιλιά και διάρροια. Η διάρροια που προκαλείται από υπερβολικό χυμό αλόης Βέρα προκαλεί αφυδάτωση και έχει ως αποτέλεσμα ανισορροπίες ηλεκτρολυτών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιπέδων καλίου.
–Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων
Η καθαρτική ιδιότητα της αλόης βέρα αναστέλλει την απορρόφηση αρκετών φαρμάκων στο σώμα. Μπορεί επίσης να μειώσει την αποτελεσματικότητα διαφόρων φαρμάκων διαβήτη και να προκαλέσει επιδείνωση των επιπέδων καλίου εάν καταναλωθεί με χάπια νερού ή διουρητικά.
— Δερματική ενόχληση
Αλόη βέρα είναι εξαιρετική για την περιποίηση του δέρματος. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις ή ερεθισμό του δέρματος, ειδικά ένα κατεστραμμένο δέρμα, μπορεί να είναι σοβαρές. Έτσι, αν έχετε περικοπές και μώλωπες, αποφύγετε την άμεση εφαρμογή της αλόης βέρα. Μπορείτε ακόμα να εφαρμόσετε ένα τοπικό ζελέ ή κρέμα αλόης βέρα.
— Αλλεργική αντίδραση
Άτομα που είναι αλλεργικά σε φυτά της οικογένειας Liliaceous (για παράδειγμα, κρεμμύδια, τουλίπες, σκόρδο, κρίνα, υάκινθος κ.λπ.) μπορεί επίσης να είναι αλλεργικοί στην αλόη βέρα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι δερματικά εξανθήματα, κνίδωση, κνησμό, διογκωμένο δέρμα, πόνο στο στήθος, ερεθισμό στο λαιμό, αναπνευστικά προβλήματα κ.λπ. Εάν εμφανισθούν τέτοιες αντιδράσεις, επιβάλετε διακοπή στην χρήση και επίσκεψη σε ένα γιατρό.
Αν καταναλώνεται σε καθαρή μορφή και υπερβολικές ποσότητες, ο χυμός αλόης βέρα μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Ένα κίτρινο λάτεξ που ονομάζεται αλοΐνη είναι αυτό που το καθιστά δυνητικά επικίνδυνο. Οι περιπτώσεις δηλητηρίασης είναι πολύ σπάνιες, καθώς τα περισσότερα από τα προϊόντα της αλόης είναι καλά επεξεργασμένα και στερούνται αυτής της τοξίνης. Ωστόσο, εάν καταναλώνετε φυσικά το χυμό, πρέπει να περιορίσετε το χυμό σας
— Κίνδυνος λατέξ
Έτσι, ενώ μπορείτε να έχετε χυμό αλόης βέρα ή να εφαρμόσετε τη γέλη του, θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση αλόης λατέξ από το στόμα.
— Όχι σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
Δεν είναι ασφαλές για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες Συμβουλευτείτε τον ειδικό σας πριν καταναλώσετε χυμό αλόης βέρα εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Η κατανάλωση χυμού αλόης βέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε συστολές της μήτρας, προκαλώντας αποβολή και / ή γενετικές ανωμαλίες.
–Όχι σε μικρά παιδιά
Δεν είναι ασφαλές για χρήση από άτομα κάτω των 12 ετών.
— Νεφρά
Μια υπερβολική δόση χυμού αλόης βέρα μπορεί να βλάψει σοβαρά το νεφρό σας προκαλώντας συσσώρευση αίματος στη λεκάνη.
— Παραγωγή υπερβολικής αδρεναλίνης
Η κατανάλωση χυμού αλόης μπορεί να προκαλέσει το σώμα να παράγει υπερβολική αδρεναλίνη, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για κάποιον που πάσχει από καρδιακές παθήσεις. Μπορεί ακόμη και να επηρεάσει τα επίπεδα καλίου στο σώμα προκαλώντας αρρυθμία, αδυναμία και απαλότητα των μυών.
– Άλλοι κίνδυνοι
Απο την υπερκατανάλωση προϊόντων αλόης υπάρχει
Κίνδυνος δυσλειτουργία του θυρεοειδούς ,μαζί με την ανώμαλη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και να υπάρχουν μολύνσεις ή ερεθισμός του δέρματος
Επίσης, μπορεί να επιδεινωθούν οι συνθήκες σε ανθρώπους που πάσχουν από την νόσο του Crohn, την ελκώδη κολίτιδα, αιμορροΐδες, κλπ.
Μπορεί ακόμη και να επηρεάσει τα επίπεδα καλίου στο σώμα προκαλώντας αρρυθμία, αδυναμία και απαλότητα των μυών.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Η δημοσίευση αυτή έχει πληροφοριακό χαρακτήρα.
Τα βότανα δεν είναι πανάκια και όπως τα χημικά φάρμακα έχουν τις παρενέργειες του σε κάποιους ανθρώπους ,έτσι και στην περίπτωση των βοτάνων η συμπεριφορά μπορεί να είναι διαφορετική και σε ορισμένους μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα .
Η χρήση βοτάνων για ιατροφαρμακευτικούς σκοπούς πρέπει να τίθεται υπόψιν των επιστημόνων υγείας
Αλόη η γνήσια (Aloe vera), ΙΣΤΟΡΙΑ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ – ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ -ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ. Σταύρου Π. Καπλάνογλου Γεωπόνου
88