Αναγκαιότητα Δημιουργίας Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας στη Δυτική Μακεδονία. Ένα καίριο βήμα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την Περιφερειακή ανάπτυξη. Η Περιφέρεια οφείλει να το διεκδικήσει άμεσα
Η ίδρυση ενός Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) στη Δυτική Μακεδονία, και συγκεκριμένα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο (στο χώρο που ήταν το ΕΚΑΒ), αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας στην περιοχή.
Ένα τέτοιο έργο μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν ο περιφερειάρχης προτείνει τη δημιουργία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο θα λάβει σχετική απόφαση και θα το εισηγηθεί στο Υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με το άρθρο 12 του νόμου 4633/2019, η άμεση και σωστή λειτουργία του ΠΕΔΥ θα μπορούσε να ενταχθεί στο Δίκτυο Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας (ΔΕΔΥ), με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και διαπιστευμένες μεθόδους ανάλυσης, όπως αναλύσεις καταλληλότητας υδάτων, χημικές και μικροβιολογικές κτλ (ήδη υπάρχει το μηχάνημα που είχε προμηθευτεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την περίοδο του κορωνοΐού). Η συγκεκριμένη υποδομή θα αποτελούσε τον πυρήνα του εργαστηρίου και θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλους τομείς κρίσιμους για τη δημόσια υγεία, όπως οι εργαστηριακοί έλεγχοι τροφίμων κ.α.
Σήμερα, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού της περιοχής αναγκάζονται να καταφεύγουν είτε στο ΚΕΔΥ Αθήνας ή στη Λάρισα, είτε σε πανεπιστημιακά ή ιδιωτικά εργαστήρια, αντιμετωπίζοντας προβλήματα, όπως η πιθανότητα αλλοίωσης των δειγμάτων, αλλά και η μεγάλη αργοπορία αποστολής των αποτελεσμάτων ανάλυσης των δειγμάτων. Με τη δημιουργία του ΠΕΔΥ στη Δυτική Μακεδονία, αυτές οι δυσκολίες θα εκλείψουν, ενώ παράλληλα θα μειωθούν τα κόστη των αναλύσεων και θα προστατευθεί με πιο οργανωμένο τρόπο η δημόσια υγεία.
Το εργαστήριο αυτό θα αποτελούσε επίσης ένα πολύτιμο εργαλείο για την παρακολούθηση των συστημάτων υδροδότησης, θα εντρυφήσει σε επιδημιολογικά δεδομένα, πάσης φύσεως ιούς και μικρόβια, θέματα τροφίμων και Δημόσιας Υγείας εν γένει, προωθώντας τη σωστή οργάνωση και διαχείριση των υδάτων. Η συμβολή του δεν θα περιοριζόταν μόνο στη δημόσια υγεία αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, προσφέροντας υπηρεσίες σε εταιρείες και ιδιώτες, κάτι που θα μπορούσε να το καταστήσει προσοδοφόρο.
Οι ανάγκες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) της Δυτικής Μακεδονίας είναι μεγάλες, λόγω των γεωγραφικών και περιβαλλοντικών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, και η λειτουργία του ΠΕΔΥ θα μπορούσε να καλύψει αυτές τις ανάγκες με ουσιαστικό τρόπο. Επιπλέον, η ίδρυσή του θα αναδείκνυε τη Δυτική Μακεδονία ως κέντρο επιστημονικής δραστηριότητας στον τομέα της δημόσιας υγείας, με εξειδίκευση στην ανάλυση υδάτων και τροφίμων.
Η δημιουργία ενός Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας στη Δυτική Μακεδονία δεν αποτελεί μόνο μία επένδυση για την υγεία των πολιτών αλλά και για την περιφερειακή ανάπτυξη της περιοχής, ενισχύοντας παράλληλα την επιστημονική κοινότητα και την ποιότητα ζωής.
Την σκυτάλη, πλέον, παίρνει η περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, η οποία επιβάλλεται να «τρέξει» προς τον στόχο δημιουργίας περιφερειακού εργαστηρίου δημόσιας υγείας.