Ανοιχτή επιστολή προς τους υποψηφίους Δημάρχους.
Θέματα : Ταμπακαριά (βυρσοδεψεία) Μουσεία Κοζάνης Και
Οικία Αστ. Καραγκούνη Μουσείο Δημογεροντίας (Γιάννη Κορκά)
Την οποία είχα δημοσιεύσει την 16-5-2019 προ των εκλογών Δεν έγινε απολύτως τίποτα. Επαναφέρω την επιστολή και προσθέτω ακόμη να γίνει μουσείο Δημογεροντίας και το σπίτι του Αστερίου Καραγκούνη, πρώην δημάρχου Κοζάνης 1929-1933.Προ μηνών δημοσίευσα επιστολή πως μπορεί να δημιουργηθεί Μουσείο Δημογεροντίας. Ελπίζω ο νέος Δήμαρχος που θα εκλεγεί θα ενδιαφέρετε για τον πολιτισμό και την πλούσια τοπική ιστορία που έχουμε μαζί με την πνευματική κληρονομιά .
Η Κοζάνη τους προηγούμενους αιώνες και μάλιστα από το 1750 είχε δημιουργήσει τις λεγόμενες συντεχνίες των επαγγελμάτων. Μία από αυτές, η μεγαλύτερη, ήταν οι ασχολούμενοι με τα Ταμπακαριά (Βυρσοδεψεία), δηλαδή η βιοτεχνία επεξεργασίας του δέρματος. Υπήρχαν περίπου 60, μεγάλα και μικρά, Ταμπακαριά, που λειτουργούσαν τότε και είχαν πολλούς εργαζόμενους (1150). Περίπου 5000 οικογένειες ζούσαν από την εργασία αυτή. Ήταν μοναδικά σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, είχαν μεγάλη ανάπτυξη, επεξεργάζονταν τα καλύτερα δέρματα και εξήγαν στην Κεντρική Ευρώπη μέσω των πραματευτάδων. Ως εκ τούτου υπήρχε εισροή χρήματος στη πόλη.
Σήμερα δεν λειτουργεί κανένα Βυρσοδεψείο . Τα περισσότερα έχουν μεταβληθεί σε οικοδομές. Έχουν μείνει μόνο δύο. Παραθέτω τις φωτογραφίες από το προσωπικό μου Αρχείο. Έχω καταγράψει όλα τα Ταμπακαριά και τους ιδιοκτήτες αυτών με όλα τα στοιχεία και θα το συμπεριλάβω σε προσεχές βιβλίο μου. Έχει γράψει για τα Ταμπακαριά και ο Στράτος Ηλιαδέλης, ιατρός , (τον αποκαλώ Κοζανολάτρη και είναι) ένα πολύ εμπεριστατωμένο άρθρο στο περιοδικό Ελιμειακά (τεύχος 84-85/2020) του συλλόγου Κοζανιτών Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Νικόλαος», δημοσιεύοντας και φωτογραφίες.
Η πρόταση μου προς τους υποψηφίους είναι «να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμά τους και να κηρυχθούν διατηρητέα τα δυο Ταμπακαριά που έχουν μείνει, προτού καταστραφούν, και να μετατραπούν σε Μουσεία». Οφείλουμε να τιμούμε τα επαγγέλματα που αφορούν την τοπική ιστορία και που διαδραμάτισαν στο παρελθόν αναπτυξιακό οικονομικό ρόλο στην κοινωνία της πόλης μας των περασμένων αιώνων.
Εφημερίδα τον Αθηνών έγραφε ότι στα Χανιά, που είχε ομοίως πολλά Ταμπακαριά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος χαρακτήρισε ως διατηρητέα 17 κτήρια πρώην Ταμπακαριά, που διατηρούνται ακόμη και τα οποία θα μεταβληθούν σε μουσεία και πολιτιστικά κέντα, θα είναι και πόλος έλξεως τουριστών. Επίσης στις πόλεις Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Τρίκαλα, Νάουσα, κ.α. έχουν μεταβάλει τις καπνο-αποθήκες σε πολιτιστικά κέντρα. Εφημερίδες της Ευρώπης γράφουν ότι μία ομάδα αρχιτεκτόνων Ευρωπαίων γυρίζει σε χωριά και κωμοπόλεις και ερευνά παλιά κτίσματα και ότι όσα αντικείμενα βρίσκει που αποκαλύπτουν τη φυσιογνωμία του χωριού τα ανανεώνει, τα αποκαθιστά και τα εγγράφει ως πολιτισμικό στοιχείο του χωριού. Μία αξιόλογη προσπάθεια εθελοντισμού και πολιτισμού. Αναμένουμε και στην πόλη μας να πραγματοποιηθεί η διατήρηση και η ανάδειξη προτού καταρρεύσουν. (16-Μαϊου- 2019, εγράφη). (Μια πολύ καλή ιδέα για νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται για την Πόλη και γράφουν διάφορες προτάσεις και κάνουν πολύ καλά, να ασχοληθούν και στην πράξη και με άλλα που χρονίζουν). Πέρασε μία τετραετία και δεν έγινε τίποτα. Επανέρχομαι πάλι προ των εκλογών που θα γίνουν την 8η Οκτωβρίου 2023. Και θέλω να ελπίζω η νέα Δημοτική αρχή που θα αναδειχθεί από τις εκλογές να αντιμετωπίσει σοβαρά τα θέματα αυτά που αφορούν και την τοπική μας ιστορία και τον πολιτισμό μας . Γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν την 22-9-2023.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτ. 1. Το Ταμπακαριό βρίσκεται στον δρόμο προς το Αεροδρόμιο. Στον δρόμο αυτό ήσαν τα περισσότερα, τα οποία μεταφέρθηκαν από το έτος 1918 έξω από την πόλη και λειτουργούσαν μέχρι τη δεκαετία του ’50.Είναι δίπλα στο πρατήριο καυσίμων του Γ. Μάστορα (Γκουλέμα).
Φωτ. 2.Το Ταμπακαριό βρίσκεται στον ίδιο δρόμο και αριστερά, περίπου 100 μέτρα απόσταση από τη γέφυρα του ΟΣΕ που έχει κατεδαφιστεί. Τα ονόματα των ιδιοκτητών είναι γνωστά. Εγράφησαν το 16-5-2019
Φωτ 3, Οικία εξώπορτας , Αστερίου Καραγκούνη, την προσθέτω στη νέα πρόταση που κάνω και να κηρυχθεί διατηρητέο.
Φωτ 4. Η Αυλή της οικίας , μας θυμίζει την παλιά ωραία εποχή. Έχει δύο πλεονεκτήματα η οικία.
Γιάννης Κορκάς