«Σε πλάθω με αργές κινήσεις παιχνίδισμα
Μοναδικό μες τις βουβές σου ώρες
Ξαναζώ με την φωνή την αιώνια
Την γλώσσα των ποιητών»
Αυτές τις ημέρες έφυγε από τη ζωή ο ποιητής της Κοζάνης Εύδηλος Ελλην δηλ. ο Κωνσταντίνος Τσιάγκας που ζούσε μόνος του εντελώς στο σπίτι του επί της οδού Πόντου. Ηταν ένας μοναχικός άνθρωπος που όμως ζούσε συντροφιά με τις χιλιάδες των λέξεών του, τα ποιήματα του δηλαδή. Λέξεις αντλημένες από όλο το μάκρος της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας, της παράδοσης. Υπήρχε με την ποίηση και για την ποίηση. Εγραφε καθημερινά και ήταν συνεχώς μέσα στο βάθος αλλά και το μυστήριό της γραφής. Ενας αυτοφυής ποιητής ο οποίος δεν αντέγραφε κανέναν, δεν μιμούνταν, δεν επηρεαζόταν. Βίωνε την ποίηση κι όπως αυτός την ένοιωθε διαρκώς. Κυκλοφορούσε ελάχιστα στον κόσμο της υλικής ύπαρξης απορροφημένος από τις αιώνιες αξίες του έντεχνου λόγου. Ζούσε σε ένα δικό του ποιητικό σύμπαν μακριά από την τύρβη της καθημερινότητας.
Γεννήθηκε στην Κοζάνης το 1958 γιος του Νικολάου και της Ματίνας το γένος Κουντουρά. Δεν ήταν κάτοχος κανενός πτυχίου γνώσεων. Δήλωνε αυτομορφούμενος, αυτοδίδακτος, αυτοδημιούργητος στην ποίηση και τη λογοτεχνία. Αγαπούσε το λαϊκό τραγούδι και εργαζόταν εν ζωή στη ΔΕΗ
Το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παρέμβαση το πολυσέλιδο (270 σελίδες) βιβλίο του ποίησης «Ποιητικές εξάρσεις, νοητικές συμπληγάδες» με σχέδιο στο εξώφυλλο της φιλολόγου ποιητρίας και ζωγράφου από την Πάτρα Χριστίνας Καραντώνη.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε στις 29 Νοεμβρίου 2019 στο ΣΥΝ Βιβλιοπωλείο από τους Β.Π.Κ. και την επί διδακτορία φιλόλογο Αννα Μαμάτσιου.
Γράφει η Αν. Μαμ.: «Στο τέλος του Νοέμβρη η “Π” διοργάνωσε στο γνωστό της στέκι, δηλ. το ΣΥΝ βιβλιοπωλείο, την παρουσίαση μίας τελείως ιδιόρρυθμης και διαφορετικής από κάθε άλλη ποιητικής συλλογής, με τίτλο Ποιητικές εξάρσεις και νοητικές συμπληγάδες. Μια πρώτη αμήχανη αντίδραση στην γνωριμία με το βιβλίο αυτό έρχεται γρήγορα να αντικατασταθεί με την έκπληξη του αναγνώστη όταν αρχίζουν να αναδύονται μέσα από τις σελίδες των ποιημάτων μικροί θησαυροί. Για μια προσπάθεια προσέγγισης του έργου του, ας ξεκινήσουμε από τον τίτλο της συλλογής, ο οποίος από μόνος του τα λέει όλα. Ποιητικές εξάρσεις και νοητικές συμπληγάδες. Θα εστιάσουμε αρχικά στο πρώτο μέρος του σύνθετου αυτού τίτλου. Χαρακτηριστικό και γνωστό σύμπτωμα του συγγραφικού πυρετού, είναι οι στιγμές του οίστρου και εκείνες της χαλάρωσης. Για έναν ποιητή όμως με τόσο μεγάλο σε έκταση έργο να περικλείεται σε ένα μόνο βιβλίο η δεύτερη περίπτωση αν δεν τυχαίνει καν τότε είναι τόσο σπάνια που αποσιωπάται. Από την άλλη, οι εξάρσεις έμπνευσης και συλλογισμών, η συνεχής επιμονή της συγγραφής όσο το μυαλό στροβιλίζεται σε ένα τυφώνα ιδεών, οδηγεί τον ποιητή σε μία διαδικασία αδιάκοπης συγγραφής και σύνθεσης, με αποτέλεσμα την ποιητική έξαρση». (Παρέμβαση τχ. 194-195)
Στο τυπογραφείο είναι το δεύτερο ποιητικό βιβλίο του (468 σελίδες) «Τα Εναστρογραφήματα» Οδοιπορικό μέσα στην φωνή σου- με σχέδιο εξωφύλλου της Χριστίνας Καραντώνη.
Στα κατάλοιπά του που μου άφησε για μελλοντική επεξεργασία και έκδοση υπάρχουν άλλες 1713 σελίδες ανέκδοτων ποιημάτων.
Μια τεράστια ποιητική παραγωγή που περιμένει, να δει το φως τώρα που ο δημιουργός έσβησε το δικό του.
Ο ποιητής είχε μοναδικές στάσεις στον κόσμο της πόλεως το ΣΥΝ-Βιβλιοπωλείο (εκεί τον γνώρισα), το γραφείο της Παρέμβασης και παλιότερα το μικρό καφενείο επί της Π. Μελά που καθόταν έγραφε και ζούσε την ποίηση, τα μυστήριά της, τους διαφυγόντες κι αλύτρωτους έρωτές του. Μια καθαρή κι αγαπητή τελικά ψυχή που δεν έβλαψε κανέναν και δεν στάθηκε εμπόδιο συνύπαρξης πουθενά.
Ηταν ένας χαμηλότονος ωραίος άνθρωπος κι εντελώς πρωτότυπος ποιητής.
– Ημίν τοις φίλοις πένθος…
ΥΓ. Το βιβλίο του Ε.Ε «Ποιητικές εξάρσεις – νοητικές συμπληγάδες» μοιράζεται δωρεάν στο ΣΥΝ Βιβλιοπωλείο.
Βασίλης Καραγιάννης