297
Από την ανάπλαση στην ανάδειξη: το στοίχημα για το νέο πρόσωπο της χώρας (1) στη Σιάτιστα
Το Αρχοντικό Πούλκως και μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής αποτελούν δύο σημαντικά στοιχεία που διαμορφώνουν τη σημερινή εικόνα της πλατείας στη Γεράνεια. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, η πλατεία σφύζει από κόσμο και εξυπηρετεί πολλούς επισκέπτες που έρχονται να θαυμάσουν τα μνημεία της.
Αντίθετα, η εικόνα της κεντρικής πλατείας της Χώρας, κατά κοινή ομολογία, δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Υπάρχει το παράπονο ότι η Χώρα δεν διαθέτει ένα αντίστοιχο «αντίπαλο δέος» που να μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι στα αξιοθέατα της Γεράνειας. Πρόκειται για μια αλήθεια, αλλά όχι ολόκληρη.
Ίσως δεν έχουν γίνει ευρέως αντιληπτές οι ευκαιρίες που δημιουργούνται από τα έργα που υλοποιούνται σε μεγάλο κομμάτι του ιστορικού ιστού της Χώρας. Ένα από αυτά αφορά την ανάπλαση της κεντρικής οδού που ξεκινά από το Δημαρχείο και καταλήγει στην περιοχή της Φούρκας. Στην διαδρομή που ακολουθεί βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ανάπλασης, στο Αρχοντικό Μανούση, του οποίου η ανακαίνιση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια. Η διαδρομή καταλήγει στην τέως Πλατεία Εμπορίου (Παζάρι Χώρας), η οποία επίσης αναπλάθεται και θα ονομαστεί Πλατεία Κασομούληδων.
Αυτά τα έργα, που έχουν συμβολική σημασία, αν αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να προσφέρουν στη Χώρα ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν — κάτι που της λείπει εδώ και χρόνια. Ο Δήμος έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να διασφαλίσει ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν θα μείνουν απλές αναπλάσεις, αλλά θα πετύχουν τον πραγματικό τους στόχο: την ανάδειξη της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας μας, να αλλάξει η Πλατεία της Χώρας! Αυτό είναι το στοίχημα!
Θυμίζω δύο παλαιότερες αναρτήσεις μου, που τώρα πιστεύω πως πολλοί κατανοούν ότι προετοίμαζαν το έδαφος για όσα γράφω σήμερα και θα αναλύσω στην συνέχεια









