Είναι μια ιδιαίτερη γιορτή με πηγαίο και καυστικό χιούμορ, που και για εφέτος δεν θα γιορτάσουμε!
Η αποκριά για το Χριστιανικό ημερολόγιο είναι ένας σταθμός και μια αφετηρία. Σταματά την ημέρα αυτή η κατανάλωση “αρτυμενων” φαγητών και αρχίζει την επόμενη, την “Καθαρά Δευτέρα”, η μεγάλη Σαρακοστή, που διαρκεί 7 εβδομάδες!
Για να έρθει μετά το Φως της Ανάστασης, με καθαρότητα σώματος και ψυχής!
Αφού δεν είχαμε για 2η χρονια τα έθιμα του καρναβαλιού, με κυρίαρχη την παρέλαση και τους φανούς, ας πούμε για το “δείπνο της χασκας”!
Ένα έθιμο που κρατά από πολύ παλιά. Μετα την συχώρεση και το βραδυνό πλούσιο φαγοπότι της οικογένειας, ακολουθούσε ο “χασκας”. Από το “χασκω”, που σημαίνει ανοίγω πολύ το στόμα. Είναι και ένα διασκεδαστικό παιχνίδι!
Δένανε μια κλωστή στην άκρη του “κλωστη”, αυτό που ανοίγουν φύλλα πίττας και στην άλλη άκρη της κλωστής, δένανε ενα ξεφλουδισμενο αυγό!
Ο “κλωστης” συμβολίζει, κατά το έθιμο, τον Πλάστη του ανθρώπου, τον Θεό και η κλωστή το νήμα της ζωής του ανθρώπου!
Όλοι της οικογένειας κάθονται έναν γύρω, με τα χέρια πίσω στις πλάτες για να μην ακουμπήσουν το αυγό και με ανοιχτό το στόμα, περιμέναν να “χαψουν” το αυγό!
Τον κλωστη κρατά ο αρχηγός του σπιτιού, ξεκινώντας από τον μικρότερο. Η προσπάθεια γίνεται τρεις φορές για τον καθένα. Αυτός που θα “χαψει” το αυγό, είναι ο τυχερός!
Από το αυγό τρώνε όλοι, για να σφραγίσουν το στόμα τους με αυγό κατά την περίοδο της νηστείας και να το ξανανοίξουν πάλι με το “κόκκινο αυγο” της Ανάστασης!
Την κερωμενη κλωστή του “χάσκα” την καίνε, μετρώντας κατά την διάρκεια του καψίματος πόσα χρόνια θα ζήσει ο νοικοκύρης του σπιτιού!
Καλός οιωνός θεωρούνταν όταν καιγόταν ολόκληρη η κλωστή και η χρονια θα ήταν καλή!
Τα τσόφλια του αυγού της “χασκας” τα πετούσαν κρυφά έξω στην γειτονιά, για να φύγει κάθε κακό από το σπίτι τους!
Μετά τον “χάσκα” ξεπορτιζαν στους φανους για γλέντι όσο αντέξουν!
ΠΗΓΗ : Ο ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ”
Του Κων/νου Σιαμπανοπουλου.