newmoney.gr

Έντεκα μονάδες αποθήκευσης που θα λάβουν μεσoσταθμικά λειτουργική ενίσχυση 47.680 ευρώ, ανέδειξε ο διαγωνισμός για τις standalone μπαταρίες που διενήργησε η ΡΑΑΕΥ. Συνολικά ο Ρυθμιστής προσέφερε ισχύ σχεδόν 300 MW (299,775 MW), αυξημένη κατά 5%, προκρίνοντας έργα με βάση  τις χαμηλότερες οικονομικές προσφορές, όσα επί της ουσίας διεκδίκησαν μικρότερη λειτουργική ενίσχυση.

Σήμερα, η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναμένεται να εγκρίνει τον οριστικό κατάλογο των έργων και να τον επικυρώσει.

Ποια έργα περνούν

Στα έργα που περιλαμβάνει η τελική λίστα ανήκουν δύο μονάδες του ομίλου ΤΕΡΝΑ (μια μονάδα αποθήκευσης 40 MW της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή” στη Δεσφίνα και μία του Ήρωνα 12 MW στη Θήβα) αλλά και οι  τρεις του ομίλου Βαρδινογιάννη, μέσω των εταιρειών  MS Viotia, MS Fokida, MS Florina, συνολικής ισχύος  72 MW.

Επίσης προκρίνονται δύο της CNI Ενεργειακή 25 MW η κάθε μια σε Λειβαδιά και Τρίπολη και ένα της Enel Green Power στην Ανθεμούντα Χαλκιδικής (49 MW), η οποία για πρώτη φορά «χτύπησε» χαμηλή τιμή γεγονός που καταδεικνύει και τα αντανακλαστικά του νέου μετόχου (Μacquarie).

Στον ίδιο κατάλογο συμμετέχουν η  Amber-Energy  στη Μελίτη Φλώρινας (18 MW),  ένα έργο της  Ενεργειακής Τεχνικής Αναπτυξιακής στη Φιλλύρα Ροδόπης (8,875 MW) και ένα της Bat Solar στην Ελασσώνα (49,9 MW).

Οι μικρότερες προσφορές

Οι δύο μικρότερες προσφορές υποβλήθηκαν για τα έργα της CNI Ενεργειακή στη Λιβαδειά και της ΤΕΡΝΑ στη Δεσφίνα, ύψους 44.100 ευρώ και 44.840 ευρώ ανά MW ανά έτος αντίστοιχα. Στον κατάλογο των επιλεγέντων έργων, το μεγαλύτερο εγγυημένο έσοδο, ύψους 49.917 ευρώ/MW/έτος εξασφάλισε το έργο του Ήρωνα στη Θήβα.

Η μεσοσταθμική τιμή των προσφορών (47.680 ευρώ/MW/έτος) ήταν  μικρότερη από εκείνη της πρώτης ανταγωνιστικής διαδικασίας του προηγούμενου Αυγούστου που είχε διαμορφωθεί στα 49.748 ευρώ.

Ποιοι έχασαν την πρόκριση

Από τον διαγωνισμό πάντως δεν έλειψαν και οι ανατροπές. Δεν προκρίθηκε για παράδειγμα, η  τρίτη μονάδα της ΤΕΡΝΑ των 20 MW λόγω συμπλήρωσης της δημοπρατούμενης ισχύος. Παρόμοια τύχη είχαν οι  δύο μονάδες της «Αλάσια Αναπτυξιακή» (της εφοπλιστικής οικογένειας Χατζηιωάννου) των 36 MW και η μονάδα της DNC Μετόχι του Γ. Ρόκα των 50 MW.

Τα έργα προσέφεραν χαμηλές τιμές σε σχέση με τα δύο τελευταία έργα που προκρίθηκαν αλλά  αποκλείστηκαν λόγω του μεγέθους τους. Εάν για παράδειγμα προκρίνονταν θα ξεπερνούσαν κατά πολύ την αρχική δημοπρατούμενη ισχύ  των 288 MW. Έτσι, μπήκαν στην οριστική λίστα των έργων τα αμέσως επόμενα μικρότερα, με τις χαμηλότερες προσφορές.

Λόγω υψηλότερων οικονομικών προσφορών εκτός της οριστικής λίστας έμειναν έργα του Ομίλου Κοπελούζου, της γαλλικής EDF, των γερμανικών συμφερόντων εταιρειών Aquitos SolarFarm, «Greencells Energy Hellas» και Aquitos Solar Farm, της   γαλλικής AKUO Energy κ.ά.

Ο επόμενος διαγωνισμός θα υλοποιηθεί έως τις 31 Μαρτίου και θα αφορά πέρα από έργα που χωροθετούνται στις δύο υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές της χώρας (Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία) και μονάδες σε άλλες περιοχές οι οποίες θα καθοριστούν έπειτα από σχετική μελέτη που διεξάγει ο Διαχειριστής του Συστήματος και θα εγκρίνει η ΡΑΑΕΥ.