Κρίσιμη εβδομάδα για την αγορά με την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ να μπαίνει στην τελική ευθεία. Κοντά στις 900 μονάδες πάλι ο Γενικός Δείκτης, εμπόδιο στην ανοδική κίνηση ο χαμηλός τζίρος.
Με τον Οκτώβριο να αποδεικνύεται απρόσμενα θετικός για τις παγκόσμιες αγορές έως τώρα, καθώς ο Dow Jones οδεύει για την καλύτερη συγκομιδή σ’ αυτό το μήνα την τελευταία εξαετία, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές είναι σε υψηλό μήνα, έχοντας κέρδη έως 2,60% την περασμένη εβδομάδα, το ελληνικό χρηματιστήριο διαψεύδει ως τώρα τους φόβους για διόρθωση και βρίσκεται για ακόμη μια φορά στο κατώφλι των 900 μονάδων.
Βεβαίως, ώθηση στους αμερικανικούς δείκτες έδωσαν τα εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε μια σειρά εταιρειών, όμως από αυτή την εβδομάδα ξεκινούν οι δημοσιεύσεις ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα έχουν επηρεαστεί από τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ενεργειακής κρίσης, οπότε ίσως έχουμε αλλαγή εικόνας στην Ευρώπη.
Πάντως, και το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καλή έως τώρα πορεία τον τρέχοντα μήνα, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 3,40%, τον FTSE 25 στο +3,27%, τον Mid Cap +3,10% και τον τραπεζικό κλάδο +4,93% και ενώ απομένουν εννέα συνεδριάσεις για τη λήξη του Οκτωβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις έντεκα έως τώρα συνεδριάσεις του Οκτωβρίου το Χ.Α. κλείνει ανοδικά στις οκτώ εξ αυτών και μόλις σε τρεις έκλεισε αρνητικά.
Αιχμή για την απρόσμενα θετική πορεία του Οκτωβρίου ήταν –πλην της ώθησης από τις διεθνείς αγορές- οι μετοχές του ευρύτερου ενεργειακού τομέα που ξεχωρίζουν με έμφαση λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών, αλλά και το μερικό «ξύπνημα» των τραπεζικών μετοχών που δείχνουν κάποια διάθεση βελτίωσης της εικόνας τους, με φόντο τις περαιτέρω τακτοποιήσεις σ’ ότι αφορά την απαλλαγή από «κόκκινα» δάνεια και τις προσδοκίες για αύξηση των χορηγήσεων δανείων.
Μολονότι οι όγκοι και οι τζίροι δεν συνηγορούν σε σημαντική ενίσχυση των προσδοκιών, εντούτοις ο μήνας κυλάει με πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις σε πολλά επίπεδα και σημαντικά deal, ενώ με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται και η τρέχουσα εβδομάδα.
Εισροές στα αμοιβαία, αλλά «στεγνοί» τζίροι στο Χ.Α.
Παράλληλα, είναι αξιοσημείωτο ότι καταγράφονται εισροές στα αμοιβαία μετοχικά του εσωτερικού, καθώς στα 52 εκατ. ευρώ της προπερασμένης εβδομάδας προστέθηκαν επιπλέον 15,4 εκατ. ευρώ εισροές στην περασμένη, εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ ήταν στα μετοχικά της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ.
Από την άλλη πλευρά, η πορεία των ημερήσιων συναλλαγών στο Χ.Α. δεν δείχνει εισροές φρέσκων κεφαλαίων, απεναντίας φαίνεται πως η επικείμενη ΑΜΚ της ΔΕΗ πρωτίστως και δευτερευόντως οι εκδόσεις ομολόγων, στερούν επιπλέον ρευστότητα από τις συναλλαγές.
Ο μέσος τζίρος την περασμένη εβδομάδα ήταν μόλις στα 45,4 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 24,3% έναντι της αμέσως προηγούμενης, ενώ την περασμένη Πέμπτη οι συναλλαγές ήταν μόλις 30,42 εκατ. ευρώ, αρνητικό ρεκόρ διμήνου. Βεβαίως, στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής ο τζίρος ενισχύθηκε φτάνοντας στα 62,88 εκατ. ευρώ. Για να μπορέσει, όμως, η αγορά να αλλάξει επίπεδο και να επανέλθει με αξιώσεις πάνω από τις 900 μονάδες, απαιτείται ενίσχυση του τζίρου και παγίωσή του πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ ημερησίως.
Δεσπόζουν οι εξελίξεις με την ΑΜΚ της ΔΕΗ
Ασφαλώς η ΔΕΗ και η αυριανή γενική συνέλευση, όπου οι μέτοχοι θα κληθούν να αποφασίσουν τους όρους και τα χρονοδιαγράμματα για την αύξηση κεφαλαίου τουλάχιστον κατά 750 εκατ. ευρώ, δεσπόζει αυτή την εβδομάδα και θα είναι ο καταλύτης. Πέρα από τους όρους της αύξησης, θα τεθεί σε ψηφοφορία και η συμφωνία πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στον προτιμητέο επενδυτή Spear WTE Investments (Macquarie) δίνοντας ενδεχομένως κάποιες νέες πληροφορίες για τους όρους της πώλησης. Όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονο ενδιαφέρον συμμετοχής στην ΑΜΚ, με χρηματιστηριακές και τραπεζικές πηγές να κάνουν λόγο για ενδεχόμενο υπερκάλυψης έως και τρεις φορές του ποσού των 750 εκατ. ευρώ.
Παρά τις (εύλογες) ενστάσεις της αγοράς για τον τρόπο που θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου, φαίνεται πως οι ισχυρές δυνάμεις βλέπουν το project ως μεγάλη ευκαιρία, σε μια συγκυρία που όλα τα assets της χώρας είναι περιζήτητα. Λόγω της μεγάλης ζήτησης λοιπόν, δεν αποκλείεται – τελικώς – η αύξηση κεφαλαίου να είναι μεγαλύτερη και να φτάσει το 1 δισ. ευρώ.
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τις πιέσεις κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ύστερα από τη διαρροή των πληροφοριών για την ΑΜΚ, όπου η μετοχή έχασε 24% εντός λίγων ημερών και 18% συνολικά το μήνα, τον Οκτώβριο ο τίτλος έχει εξαιρετική εικόνα. Από τις έντεκα συνεδριάσεις κλείνει θετικά στις δέκα, έχοντας άνοδο 9,63%, ενώ την Παρασκευή έκλεισε στα 8,99 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 2,08 δισ. ευρώ. Βεβαίως, ρόλο στην καλυτέρευση της εικόνας της μετοχής παίζουν οι αναλύσεις που θέλουν τη ΔΕΗ να έχει καλές πιθανότητες εισαγωγής στο δείκτη MSCI Standard, μετά την ΑΜΚ που θα εκτοξεύσει την κεφαλαιοποίηση.
Πλήθος μεγάλων επενδυτικών οίκων του εξωτερικού αναμένεται να δώσει το παρόν στην ΑΜΚ της ΔΕΗ, πολλά εκ των οποίων είτε έχουν ήδη κάποια σχέση, είτε μπήκαν στις δύο ομολογιακές εκδόσεις της Επιχείρησης εντός του 2021: CVC Capital, Blackrock, Ardian, KKR, Macquairie, First Sentier, Oak Hill και Helikon (που ήδη ελέγχει το 6,50% της ΔΕΗ), αλλά και πολλά σχήματα που είχαν συμμετάσχει στο καλοκαιρινό ομόλογο όπως EBRD, Fidelity, Apollo, Carmignac, Twenty Four AM, Bluecrest, Union Investments κ.α.
Μετά τη γενική συνέλευση, η διαδικασία του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών αναμένεται τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, η έκβαση του εγχειρήματος δεν θα επηρεάσει μόνο την ΔΕΗ αλλά θα έχει ευρύτερο αντίκτυπο σε όλη την αγορά, καθώς μεγάλο μέρος των χαρτοφυλακίων αυτή την περίοδο εστιάζει σ’ αυτό το project, εξού και το «στέγνωμα» των συναλλαγών.
Το ομόλογο της Capital, η αποκοπή του ΟΠΑΠ και το road show των «μικρών»
Σήμερα, εξάλλου, αρχίζουν οι εγγραφές για το δεύτερο ναυτιλιακό ομόλογο της ελληνικής αγοράς, που επίσης αναμένεται με ενδιαφέρον, μετά την εξαιρετική έκδοση που έκανε η Costamare Participations PLC τον περασμένο Μάιο. Ο λόγος για το πενταετές ομόλογο των 150 εκατ. ευρώ της Capital Product Partners (CPLP) συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, του οποίου οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 20/10. Το εύρος επιτοκίου έχει οριστεί μεταξύ του 2,6% και 3%, ενώ η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση θα γίνει την άλλη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου.
Από την Τετάρτη, οι μετοχές του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύονται χωρίς το προμέρισμα χρήσης ύψους 10 λεπτών ανά μετοχή. Οι μέτοχοι της εταιρείας θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ χρηματικής διανομής ή μετοχών (scrip dividend) σε τιμή που διαμορφωθεί με βάση τη σταθμισμένη τιμή διαπραγμάτευσης μεταξύ 22 και 29 Οκτωβρίου. Επίσης, Τετάρτη και Πέμπτη θα λάβει χώρα ψηφιακά το 4ο συνέδριο εταιρειών της μικρής κεφαλαιοποίησης, το οποίο διοργανώνει η ΕΧΑΕ και συμμετέχουν δώδεκα εισηγμένες.
Το (διαρκές) στοίχημα των 900 μονάδων
Η αγορά για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες βρίσκεται μπροστά στο στοίχημα ανακατάληψης του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, καθώς την Παρασκευή έκλεισε στις 894,74 μονάδες (+0,69%) πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας. H περασμένη εβδομάδα, εν αντιθέσει με τις ξένες αγορές, ήταν… flat για το Χ.Α., καθώς ο Γ.Δ. ενισχύθηκε μόλις +0,23%, με τον FTSE 25 στο +0,29%, τον Mid Cap σε πτώση 0,80% και τον τραπεζικό δείκτη στο +1,29%. Έτσι, σε επίπεδο έτους, ο Γ.Δ. κερδίζει 10,60%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 11,84%, ο Mid Cap – παρά τη διόρθωση των τελευταίων εβδομάδων – κρατάει κέρδη 29,08%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 9,90%.
Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δεν έδειξε ιδιαίτερες διαθέσεις υπέρβασης των 900 μονάδων, οι συναλλακτικές προδιαγραφές μιας τέτοιας διαφυγής είναι τέτοιες που επί του παρόντος είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξει αλλαγή στο μοτίβο συσσώρευσης των τελευταίων μηνών. Οι αγοραστές κάνουν συντήρηση δυνάμεων, έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι των πωλητών, ωστόσο δεν φαίνεται να βιάζονται να κινηθούν προς τις σκληρές αντιστάσεις του Δείκτη. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο μέσον μιας διαδρομής ανάμεσα σε δύο συγκλίνουσες τάσεις που ορίζουν το τέλος ενός τριγώνου».
Συνεχίζοντας, ο αναλυτής τονίζει πως «άσχετα πλέον με το αν βρίσκεται σε ανοδική διαδρομή λόγω της διάσπασης των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών, η Αγορά οδεύει διαγραμματικά προς το τέλος της συσσώρευσης και σε μέγιστο βάθος δύο μηνών θα δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα των δυνάμεων που θα επικρατήσουν μακροπρόθεσμα. Η διεκπεραίωση αυξήσεων κεφαλαίου και η έκδοση ομολόγων πολλών δισεκατομμυρίων σε μια τόσο στενή ζώνη τιμών, δεν θα αργήσει να δώσει μια νέα κίνηση σε νέα επίπεδα τιμών κάτι το οποίο φαίνεται από τον τριγωνικό τεχνικό σχηματισμό που οδεύει χρονικά προς την λύση του».