Αρδευτικό Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου: Απαραίτητη προϋπόθεση η ενεργοποίηση των κατοίκων με τη συνδρομή της Περιφέρειας για συγκρότηση ΤΟΕΒ , για να λειτουργήσει το αρδευτικό δίκτυο
Ένα ζωτικής σημασίας έργο υποδομής για την περιοχή μας βρίσκεται πλέον σε φάση υλοποίησης: το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου. Πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να μεταμορφώσει την τοπική αγροτική παραγωγή, ενισχύοντας την αποδοτικότητα των καλλιεργειών και δίνοντας πραγματική αναπτυξιακή ώθηση στους αγρότες της περιοχής.
Μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί ένα πρώτο βήμα: το μίνι αρδευτικό των Λευκάρων, το οποίο όμως παραμένει ανενεργό, καθώς δεν έχει συγκροτηθεί ΤΟΕΒ (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων), που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία και διαχείριση του έργου. Η απουσία ΤΟΕΒ συνδέεται, είτε με έλλειψη ενημέρωσης, είτε με αδιαφορία ή ασυνεννοησία μεταξύ των κατοίκων.
Την προηγούμενη εβδομάδα ένα ακόμη σημαντικό βήμα έγινε: εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για ολόκληρο το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου. Το έργο πλέον βρίσκεται στο δρόμο της υλοποίησης. Όμως, κανένας ΤΟΕΒ δεν έχει ακόμα συσταθεί στα χωριά που θα ωφεληθούν από αυτό.
Η συγκρότηση ΤΟΕΒ δεν είναι μια τυπική διαδικασία – είναι βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει το αρδευτικό δίκτυο. Χωρίς ΤΟΕΒ, οι αγρότες δεν θα μπορούν να επωφεληθούν από το νερό άρδευσης, ακόμα και αν ολοκληρωθούν τα έργα.
Γι’ αυτό, είναι επιτακτική η ανάγκη να κινητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες. Οι κάτοικοι των χωριών που εμπλέκονται στο έργο πρέπει να ενημερωθούν και να ενεργοποιηθούν, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες σύστασης ΤΟΕΒ σε κάθε περιοχή.
Ο ρόλος της Περιφέρειας και των επιστημονικών φορέων
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει έναν κρίσιμο ρόλο να παίξει: πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων, ενδεχομένως με τη συνεργασία γεωπόνων και ειδικών επιστημόνων, που μπορούν να εξηγήσουν στους ενδιαφερόμενους τη σημασία του έργου, τα οφέλη του και τις απαραίτητες ενέργειες για τη συμμετοχή τους.
Πρόκειται για συλλογικό αρδευτικό δίκτυο, το οποίο προβλέπει την λήψη αρδευτικού νερού από τον ταμιευτήρα Ιλαρίωνα, επί του ποταμού Αλιάκμονα, ώστε να εξασφαλίζεται άρδευση με κλειστούς υπό πίεση αγωγούς, με φυσική ροή και με μικρή ενίσχυση πίεσης μέσω αντλιών, κυρίως για την ανάκτηση των απωλειών πίεσης εντός των αγωγών.
Το έργο θα συμβάλει στην εξοικονόμηση αρδευτικού νερού και ενέργειας και στη μείωση της καλλιεργητικής δαπάνης, στην αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, στην αύξηση των θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Εάν το έργο ολοκληρωθεί αλλά παραμείνει ανενεργό, όπως συμβαίνει ήδη στα Λεύκαρα, τότε η περιοχή θα έχει χάσει μια μεγάλη ευκαιρία.
Το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου είναι μια ιστορική ευκαιρία για την περιοχή. Να μην πάει χαμένη. Τώρα είναι η ώρα των κατοίκων και της αυτοδιοίκησης.