«Η πρώτη απαίτηση σαν ΠΕ είναι να μην δοθεί καμιά άδεια χωρίς χωροθετικό σχεδιασμό της περιοχής μας». Σ’ αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν οι περισσότεροι ομιλητές – Περιφερειακοί Σύμβουλοι στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο και στη συζήτηση για τις υπό αξιολόγηση επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία, με εισηγήτρια την Καλλιόπη Κυριακίδου.
Ο κ. Περιφερειάρχης ανάφερε συγκεκριμένα «ότι δεν μπορεί να γίνει η Δυτική Μακεδονία αποθετήριο φωτοβολταϊκών όλης της Ελλάδας και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας».
«Είναι γεγονος ότι το φαινομενο εντείνεται σημερα. Το 2050 δεν θα υπάρχει όχι άνθρακας αλλα και φυσικό αέριο. Καμιά μάχη δεν χάθηκε, απλα ακόμα δεν δόθηκε. Θα στηριχθούμε στην επιστημονική γνώση και όχι στο λαϊκισμό».
Ζητούμε θεσμική αλλαγή ως προς το νομοθετικό πλαίσιο στην περιοχή μας και το σχεδιασμό για τα βοσκοτόπια μας.
Επίσης, ζητούμε ένα σημαντικό ποσοστό σαν ανταποδοτικό όφελος στην τοπική κοινωνία από την παραγόμενη ενέργεια, όπως επίσης και όρους εργασίας και όρους περιβάλλοντος.
Ζητάμε να παγώσουν οι διαδικασίες αδειοδότης ΑΠΕ έως ότ0υ ολοκληρωθει το Περιφερειακό Πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και ανάπτυξης.
Η κ. Ζεμπιλιάδου παίρνοντας το λόγο είπε: «Από ένα ορυκτό πάμε σε ένα άλλο ορυκτό εξυπηρετώντας κάποια συμφέροντα, όχι όμως της περιφέρειας. Η Περιφέρεια να προσφύγει σε ένδικα μέσα αφού δεν της δίνεται η δυνατότητα να παρέμβει με διαφορετικό τρόπο. Καμιά έγκριση καμιάς ΑΠΕ χωρίς να τελειώσει το χωροθετικό.
Ο κ. Ζεμπιλιάδου ζήτησε σαν προσθήκη στο ψήφισμα να υπάρξουν ένδικα μέσα για όσες εταιρείες αδειοδοτήθηκαν και να υπάρξει εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών στέγης στα πλαίσια του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΏ, στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο κ. Βαβλιαρας σημείωσε ότι ειμαστε φιλόξενοι και θέλουμε επενδυτές. Να γνωρίζουμε όμως τι ακριβώς κάνουμε. Ο επιστήμονες θα δώσουν τις μελέτες τους και αναλόγως θα κινηθούμε.
Ο Μανώλης Στεργιου παίρνοντας τον λόγο είπε: Προφανώς κάτι συμβαίνει. Μήπως θα είναι οι επενδυτές και δικαιούχοι επιδότησης από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης; Γιατί οι επενδυτές δεν επενδύουν στην περιοχή τους; και πρότεινε να μην υπάρχει καμιά επιδότηση.
Ο Χρ. Ελευθεριου: Είμαστε ουραγοί των εξελίξεων. Μαθαίνουμε πράγματα που γίνονται για μας χωρις εμάς. Είμαστε κάθετα αντίθετα σε οτιδήποτε πάνω στη λίμνη. Πριν γίνει οτιδήποτε πρέπει να ερωτηθεί η τοπική κονωνία και αυτή είναι αντίθετη. Υπάρχουν άλλοι χώροι πιο καταλληλοι από τη λίμνη. Θεωρω όλα αυτά ερασιτεχνισμούς. Βλέπω από πίσω να ετοιμάζονται τα φιλέτα πώλησης. Η τοπική κοινωνία θα αντιδράσει και σίγουρα θα πετύχει.
Ο εκπρόσωπος Πολιτών Εορδαίας ανέφερε στη διάρκεια της Συνεδρίασης του Περιφερρειακού Συμβουλίου, ότι υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας της κεντρικής εξουσίας με την περιφέρειάς μας και εκτελείται έγκλημα σε βάρος των πολιτων της Δυτικής Μακεδονίας.
“Σε ένα απεραντο κάτοπτρο θα μεταβληθει η περιοχη μας¨ τόνισε η κ. Τεληγιοριδου. Δεν υπάρχει περιφερειακός σχεδιασμός. Δεν μπορεί να προχωρήσει το θέμα χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και ερήμην της τοπικής κοινωνίας.
Ο κ. Πράσσος μεταξύ άλλων είπε….»και εμείς να γνωμοδοτήσουμε αρνητικά θα βρουν άλλο τρόπο να τα κάνουν.
Στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, το όργανο ζήτησε και αποφασίστηκαν τα εξής:
· Καμία έγκριση σε προτάσεις για εγκατάσταση έργων ΑΠΕ και αναστολή όλων των κατατεθειμένων σχεδίων μέχρι να οριστικοποιηθεί το νέο χωροταξικό
· Ουσιαστικός ρόλος στα τοπικά θεσμικά όργανα της αυτοδιοικησης στη διαδικασία των εγκρίσεων
· Προώθηση των τοπικών επενδύσεων
· Ισχυρά ανταποδοτικά, προτάσσοντας το πρασίνισμα της Περιφέρειας
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν τοπικοί και ξένοι επενδυτές, δήμαρχοι και βουλευτές.