Μπάτζιος: Ο θησαυρός της ορεινής τυροκομίας της Δυτικής Μακεδονίας
Μπάτζιος, το τυρί του τσομπάνου, όσο και το όνομα επαγγέλματος του εμπειρικού τυροκόμου, στα υπαίθρια τυροκομεία (μπατζαρια)! Ένα στάδιο πριν το κεφαλοτύρι, πιο ευχάριστο, καλοφάγωτο, αρωματικό, αλμυρό και με τρύπες! Κρατάει πιότερο στο ταγάρι, σε όλες τις συνθήκες και τρώγονταν με παλιού τύπου γεμάτο ψωμί 3 και 4 ημερών. Τρώγεται στα ζυμαρικά,σαγανάκι, συνοδεία άλλων τυριών και κρασιού, τσίπουρου κλπ!
Λείπει στη χώρα μας και η ευρεία κατανάλωσή του όσο και η ξεχωριστή συσκευασία του! Αρχική του ακμή παραγωγής και κατανάλωσης στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας, προερχόμενο από την οροσειρά της Πίνδου, μετά διαδόθηκε παντού! Μια γνήσια ελληνική παραδοσιακή γεύση της ορεινής μας υπαίθρου!
Κώστας Μπομπότας