392
Μπομπότα: Το καλαμποκόψωμο των φτωχών που κράτησε ζωντανά τα χωριά
Παράδοση! Η μπομπότα ήταν το ψωμί των φτωχών, ήδη από το 1930 και κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα όταν το αλεύρι από σιτάρι δεν υπήρχε ενώ το αλεύρι καλαμποκιού ήταν άφθονο!
Έτσι, τα περισσότερα νοικοκυριά και τα τσελιγκάτα χρησιμοποιούσαν το καλαμποκάλευρο για να φτιάξουν ψωμί αλλά και πίτες και κάποια “γλυκά” της εποχής, για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες!
Συνήθως, η μπομπότα ήταν το ψωμί ή η “πίτα” ένας χυλός από ζεστό αλατισμένο νερό, καλαμποκάλευρο, χόρτα και ίσως λίγο λάδι ή αυγό εάν και όταν υπήρχε!
Η μπομπότα είναι καλαμποκόψωμο του ταψιού στο φούρνο!
Την έφτιαχναν στο χωριό ή τη στάνη,όταν δεν είχαν αλεύρι να ζυμώσουν ψωμί!
Έχουμε δυο ειδών: την ανεβατή και τη λειψή!
Την ανεβατή τη ζύμωναν με κανονικό προζύμι στο σκαφίδι!
Μόνο που το καλαμποκάλευρο το ζεμάτιζαν με αλατισμένο νερό! Το’ καναν κανονικό ζυμάρι και το έριχναν στα ταψιά! Το άφηναν πολλές ώρες να φουσκώσει, και το έριχναν στο φούρνο!
Στο τραπέζι τη μπομπότα την έκοβαν φέτες, όπως το ψωμί!
Στην κατοχή η μπομπότα έσωσε τον κόσμο από την πείνα, σε πολλές περιοχές!
Η λειψή γίνεται χωρίς προζύμι! Το αλεύρι ζεματίζεται κι ύστερα τρίβεται από τη νοικοκυρά με λάδι! Ρίχνουν μέσα και σταφίδα μαύρη και κανέλα! Γίνεται έτσι τραγανή και νόστιμη!
Σε κάποιες περιοχές έβαζαν νερό με καλαμποκάλευρο, κανέλα, σταφίδες και λάδι (σπανιότερο είδος), το έβραζαν και ρίχνοντας από πάνω πετιμέζι, έφτιαχναν το “κατσαμάκι”, ένα είδος γλυκού σαν τον μετέπειτα σιμιγδαλένιο χαλβά. Χαβίτς,το έλεγαν οι Πόντιοι!
Κώστας Μπομπότας









