Χεζμπολάχ: επαναστατικό κίνημα ή τρομοκρατική οργάνωση;
Τελικά τι είναι η Χεζμπολάχ; Είναι πολιτικό κόμμα; Είναι ένοπλο επαναστατικό/αντιστασιακό κίνημα; Μήπως τρομοκρατική οργάνωση; Πρέπει να κρατήσει το οπλοστάσιό της ή να το παραδώσει; Έχει αποκλειστικά θρησκευτικό υπόβαθρο; Έχει εθνικό υπόβαθρο, ή μήπως ταξικό; Γιατί δεν κατέλαβε την εξουσία δια της βίας ενώ διέθετε την στρατιωτική ισχύ για να το κάνει; Τα ερωτήματα είναι αρκετά για αυτή την οργάνωση, και οι απαντήσεις ίσως να μην είναι τόσο απλές. Υπάρχουν όμως κάποιες βεβαιότητες γύρω από αυτήν, και είναι οι εξής τέσσερις:
- Για την Χεζμπολάχ υπάρχει μίσος πολιτικό γιατί διακηρυγμένος στόχος της είναι η απαλλαγή από κάθε μορφής ιμπεριαλιστική καταπίεση. Προπαγανδίζει την γενικευμένη αντίσταση σε καταπιεστικές δυνάμεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ως μέρος της γενικότερης αντίδρασης στον ιμπεριαλισμό στη Μέση Ανατολή (κατά συνέπεια βρίσκεται σε άμεση αντιπαράθεση με τις Η.Π.Α. και το Ισραήλ). Εξελίχθηκε γρήγορα σε κράτος εν κράτει και είναι πλέον αδύνατον να μην έχει ισχυρή θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επόμενη μέρα του Λιβάνου, όποια κι αν είναι αυτή. Όλες οι προσπάθειες εκπαραθύρωσής της έτσι ώστε να βγει εκτός του κάδρου των εκάστοτε συνομιλιών έχουν αποβεί άκαρπες.
- Για την Χεζμπολάχ υπάρχει μίσος στρατιωτικό γιατί το 2006 άντεξε, απέκρουσε και εν τέλει έδιωξε τους Ισραηλινούς από τον Λίβανο αποδεικνύοντας ότι η πολυδιαφημισμένη στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ μπορεί να είναι πανίσχυρη, αλλά δεν είναι ανίκητη. Το γεγονός αυτό ήταν μεγάλο και ηχηρό ράπισμα όχι μόνο για το ίδιο το Ισραήλ αλλά και για πολλούς επίσημους κρατικούς στρατούς στην γύρω περιοχή. Όλες οι αραβικές χώρες είχαν προηγουμένως υποστεί σαρωτικές ήττες από το Ισραήλ με το τελευταίο να κατακτά εδάφη και να επιβάλλει εξευτελιστικούς όρους ειρήνης σε όλους τους γείτονές του (Αίγυπτος, Ιορδανία, Συρία, Λίβανος).
- Για την Χεζμπολάχ υπάρχει μίσος ταξικό. Μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Λιβάνου να μην είναι σιίτες (περίπου το 40%), όμως η συντριπτική πλειοψηφία των Λιβανέζων σιιτών ήταν πάμφτωχοι και η Χεζμπολάχ τους στήριξε και τους έβγαλε από την αφάνεια. Στα Δυτικά ΜΜΕ καταγράφεται ως οργάνωση των σιιτών. Δηλαδή προβάλλεται αποκλειστικά ο θρησκευτικός χαρακτήρας της και αποσιωπάται σκόπιμα το γεγονός πως οι σιίτες του Λιβάνου ήταν πάντα η εργατική τάξη, τα κατώτερα στρώματα. Σε αυτά είναι που έχει τεράστια απήχηση καθώς τα στηρίζει οικονομικά, ενισχύοντας τις υποδομές που παρέχουν κοινωνική υποστήριξη. Δεν μπορούν λοιπόν να την συγχωρήσουν που σε αυτούς τους «αβράκωτους» έδωσε υπόσταση, ρόλο και υπερηφάνεια.
- Τέλος, για την Χεζμπολάχ υπάρχει μίσος γιατί καταλαβαίνει ότι αν παραδώσει τον οπλισμό της, είναι τελειωμένη. Και μάλιστα με άσχημο τέλος. Η Λιβύη είναι το πιο πρόσφατο και νωπό παράδειγμα. Η μοίρα του Μουαμάρ Καντάφι, του ανθρώπου που στην αρχή ήταν «το λυσσασμένο σκυλί της ερήμου», ύστερα έγινε σύμμαχος και έπειτα πάλι «το λυσσασμένο σκυλί της ερήμου», μεταδόθηκε σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση. Όλο αυτό, μαζί με την κακοστημένη θεατρική παράσταση που ακολούθησε με το περίφημο «γουάου» που αναφώνησε η τότε Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. Χίλαρυ Κλίντον όταν κάποιος της έδωσε ένα κινητό BlackBerry από όπου δήθεν μόλις μάθαινε τα τεκταινόμενα για τo λυντσάρισμά του δεν ήταν από βίτσιο. Ήταν ένα απλό, σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα για το τι συμβαίνει στους εχθρούς της Δύσης όταν αυτοί παραδίδουν τα όπλα τους.
Γράφει για τα παιδιά της γαλαρίας ο Πινόπουλος Σοφοκλής.