Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Δημόσιο Χρέος: Οι βαθειές αποκλίσεις βιωσιμότητός του από τους θεσμούς και η Ελληνική αδυναμία άρθρωσης πειστικού λόγου επί αυτού:Μια πρόταση που μπορεί να φανεί χρήσιμη. του συντοπίτη μας Καθ. Dr Αντώνη Ζιούδα INVESTMENT BANKER 

0 comment 2 minutes read

Δημοσίευση με αφορμή της επετείου των 200 χρόνων από της Εθνικής των Ελλήνων Επαναστάσεως του 1821.
Επέτειος, που μαζί με τους διαχρονικούς θριάμβους της Ιστορίας μας, οδηγεί τη συλλογική μνήμη μας σε αναγκαία ανάμνηση και θλιβερών στιγμών της οικονομικής μας Ιστορίας: ΤΩΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ή και των ΥΒΡΙΔΙΚΩΝ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΝ όπως αυτή που βίωσε ή και ακόμα βιώνει η χώρα μας.
Η Διοίκηση του κρατικού χρέους είναι άμεσα και καθαρά ευθύνη της κρατικής εξουσίας και ΟΧΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, που υφίσταται τα δεινά της κακοδιοίκησης του.
Και επειδή το ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ήταν, είναι και θα είναι το πλέον ΠΕΡΙΠΛΟΚΟ ΚΑΙ ΔΥΣΕΠΙΛΥΤΟ πρόβλημα της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ μας, η παρούσα δημοσίευση σκοπεί στην εμβάθυνση της ενημέρωσης, ώστε με γνώση να κρίνουμε τους εκάστοτε έχοντες την Κυβερνητική Εξουσία.

«Η κρίσιμη επικαιρότητα λόγω κορονοϊού που φαίνεται να προσλαμβάνει η διαχείρηση του δημοσίου χρέους-ως απόλυτο ύψος και ως λόγος προς το ΑΕΠ-επιβάλλει και το χρέος μου της επανάληψης του δημοσιεύματός μου, που ακολουθεί, της 30/5/2017, που ατυχώς παραμένει πολλαπλά επίκαιρο.» 

Η αξιοπιστία των προσομοιώσεων βιωσιμότητος χρέους είναι όχι μόνο μηδενική αλλά συμπερασματικά χαώδης, παραπλανητική και επικίνδυνη.
Αυτά είναι σταθερές, έγκυρες απόψεις των “παροικούντων εν τη Ιερουσαλήμ experts of financial and econometric modeling as well as non-linear mathematical modeling in the capital markets”
Είναι δυνατόν να πιστεύει-ακόμη και ο πλέον αδαής περί των πραγμάτων-ότι το Δ.Ν.Τ βασίζει τις αποφάσεις του στις εκτιμήσεις του μοντέλου του με γραμμικές προβολές 40 χρόνων 3-5 οικονομικών μεγεθών και με οικονομετρικές παραμέτρους του μοντέλου σταθερές για 40 χρόνια; Και το χείρον είναι τα αποτελέσματα βιωσιμότητος του νεοσσού οργανισμού ESM ή του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, που δεν έχουν την απαιτούμενη εξειδίκευση και εμπειρία: βαθειά γνώση των capital markets και υψηλές γνώσεις financial modeling.
Αυτό το modeling είναι διατεταγμένο να παράγει αποτελέσματα που επιθυμεί ο χειριστής και τροφοδότης του: καμμία νέα αντικειμενική πληροφορία: απλώς αντικειμενοποιεί-για τους αφελείς-τις αρχικές προσωπικές θέσεις-inputs-εισροές του τροφοδότη του.
Σ’αυτό οφείλονται οι βαθειές αποκλίσεις βιωσιμότητας του χρέους μας από τους θεσμούς: στα επιμέρους πολιτικά και οικονομικά αποκλίνοντα συμφέροντα τους. Και η Ελλάδα παρακολουθεί τη σύγκρουση αδύναμη λόγω έλλειψης know-how σε αντίστοιχα μοντέλα και διαπραγματεύσεις on capital market issues and raising capital.
Προτείνεται λοιπόν να συμφωνηθεί-αν υπάρχει σοβαρή πρόθεση για να ειπωθεί κάτι για το χρέος τώρα- να ανατεθεί σε τρίτο ανεξάρτητο θεσμό η προσομοίωση της βιωσιμότητος του χρέους που να διαθέτει και σχετική αυθεντία έναντι του Δ.Ν.Τ και των Ευρωπαϊκών θεσμών. Τέτοια ανεξαρτησία έναντι του χρέους και αυθεντία αντικειμένου έχουν μόνον οι μεγαλύτερες Τράπεζες της Wall Street και οι rating agencies-S and P, Moody’s and Fitch.
Ας τολμήσει ο Πρωθυπουγός να το προτείνει.Θα είναι τουλάχιστον ένα χρήσιμο test προθέσεων για όλους.

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00