Χριστούγεννα 1912: Ένα Πατριωτικό Πρωτοσέλιδο στον Ελληνικό Τύπο – Ιστορική Αναδρομή με Αφετηρία τη Σιάτιστα
ΠΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Από την Σιάτιστα, την πόλη των πρώτων Ελλήνων δημοσιογράφων των αδερφών Γεωργίου & Πούπλιου Πούλιου, ένα χριστουγεννιάτικο και ταυτόχρονα ιστορικό μικρό αφιέρωμα στον Ελληνικό Τύπο.
Είναι το πρωτοσέλιδο των Χριστουγέννων του 1912 της εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ». Ένα ολοσέλιδο σκίτσο με κεντρικό θέμα την Θεία Γέννηση με μια σημαντική τροποποίηση ως τον κλασσικό τρόπο που αποδίδεται. Οι ποιμένες έχουν αντικατασταθεί από ένα στρατιώτη, έναν εύζωνα και ένα κρητικό αντάρτη και ως πρώτοι του ελληνικού έθνους προσκυνούν το Θείο Βρέφος.
Μια μικρή επιβράβευση για τον άφταστο ηρωισμό τους στην απελευθέρωση μεγάλου κομματιού της Μακεδονίας και της Ηπείρου από τους Τούρκους. Ο σκιτσογράφος που υπογράφει ως «Φ αριστεύς» παράλληλα επιδιώκει με το συμβολικό σκίτσο να τονώσει το πατριωτικό και το θρησκευτικό συναίσθημα αλλά αδικεί το ελληνικό ναυτικό. Αυτό με τον θρυλικό θωρηκτό «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ» και υπό την ηγεσία του Παύλου Κουντουριώτη, απελευθέρωσε τα υπόδουλα νησιά του Βορείου Αιγαίου και μπλόκαρε το τουρκικό ναυτικό καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Ίσως, ο δημιουργός του σκίτσου παρασύρθηκε από το επίκεντρο της εθνικής συνείδησης που βρισκόταν στις χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις, τότε, καθώς εξελισσόταν οι μάχες για την κατάληψη των Ιωαννίνων ενώ ήταν κάτι από παραπάνω από σίγουρο ότι θα ξεσπούσε ο πόλεμος με την Βουλγαρία.
Ως «Φ αριστεύς» υπέγραφε ο ζωγράφος Φρίξος Αριστεύς (1879 – 1951) που γεννήθηκε στην Αθήνα. Είχε την τύχη να έχει δασκάλους τον Νικόλαο Βολονάκη, τον Αιμίλιο Προσαλέντη, τον Νικηφόρο Λύτρα και τον Νικόλαο Γύζη αλλά δεν κατάφερε να έχει την πορεία και την καταξίωση που επιθυμούσε ως ζωγράφος.
Λάζαρος Κώτσικας