Δευτέρα, 19 Μαΐου, 2025

ΧΤΥΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ. Έγκαιρη διάγνωση μόνο στο 40% των περιπτώσεων

0 comment 7 minutes read

ΦΩΤΟ Δρ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΜΠΑΛΗΣΜειώνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου τρίτης συχνότερης μορφής καρκίνου μεταξύ ανδρών και γυναικών, στους άνω των 50 ετών, ενώ αντίθετα σημειώνει αύξηση σε μικρότερες ηλικίες και ιδιαίτερα σ’ εκείνες των 20-34 ετών.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης Αμερικανών επιστημόνων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου με επικεφαλής την Κριστίνα Μπέιλι του Αντικαρκινικού Κέντρου Άντερσον του πανεπιστημίου του Τέξας-Χιούστον, που δημοσιεύθηκε στην μηνιαία ιατρική επιθεώρηση JAMA Surgery, που συγχρόνως κρούει τον κώδωνα κινδύνου, επισημαίνοντας, ότι το 2030 οι τάσεις δείχνουν αύξηση 90% της εμφάνισης καρκίνου του εντέρου για τις ηλικίες 20-34 ετών και 46% για τις ηλικίες 35-49 ετών, με «κερδισμένους» της υπόθεσης τους άνω των 50 ετών, στους οποίους ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου θα βαίνει διαρκώς μειούμενος.

Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά μπορεί να είναι ανησυχητικά, εντούτοις οι απόλυτοι αριθμοί παραμένουν χαμηλοί. Από τις περιπτώσεις που διαγνώσθηκαν κατά την περίοδο της μελέτης JAMA, μόνο το 1% από αυτές συνέβησαν σε άτομα κάτω των 35 και 6,8 % ήταν σε άτομα ηλικίας 35-49 ετών. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 9 στους 10 στους οποίους γίνεται διάγνωση καρκίνου του εντέρου είναι 50 ετών ή μεγαλύτεροι.

«Η διαρκώς αυξανόμενη τάση για εμφάνιση καρκίνου του εντέρου στις νεώτερες ηλικίες, είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει εντονότατα τη ιατρική κοινότητα τα επόμενα χρόνια» επισημαίνει με έμφαση ο Δρ Γιώργος Σάμπαλης, χειρουργός- λαπαροσκόπος, Διευθυντής Χειρουργός της Ευρωκλινικής Αθηνών, με αφορμή την παραπάνω μελέτη. «Παρά το γεγονός ότι οι πλήρεις αιτίες για την τάση αυτή δεν είναι ακόμα γνωστές, εντούτοις θεωρείται ότι η κακή διατροφή, η παχυσαρκία και ο καθιστικός τρόπος ζωής παραμένουν οι «ύποπτοι» παράγοντες γι αυτήν την εξέλιξη», συμπληρώνει ο Δρ Σάμπαλης.

Την τελευταία 20ετία, η θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου μειώνεται, λόγω του ότι τα νέα περιστατικά είναι λιγότερα, η διάγνωση γίνεται πιο έγκαιρα και οι θεραπείες έχουν βελτιωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα η 5ετής επιβίωση να είναι 90% για τους ασθενείς που ο καρκίνος τους εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται σε αρχικά στάδια, όμως εξακολουθεί να είναι χαμηλό το ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης και αυτό να περιορίζεται μόνο στο 40% των περιπτώσεων.

«Το χειρότερο πράγμα που θα κάνουμε σ’ έναν νεαρό ασθενή, είναι να διαγνώσουμε τον καρκίνο του παχέος εντέρου αργά», υπογραμμίζει ο Δρ.Σάμπαλης, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η αιμορροϊδική αιμορραγία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση, η οποία πλέον γίνεται πολύ ευκολότερα απ’ ότι στο παρελθόν.

Η μελέτη καταλήγει πως η αύξηση του ποσοστού του καρκίνου στο κόλον θα φτάσει το 90% και του καρκίνου του ορθού θα πλησιάσει το 124% στις νεώτερες ηλικίες στο έτος 2030, εφόσον δεν υπάρξει καμμία αλλαγή στην ευασθητοποίηση του νεότερου πληθυσμού απέναντι στη διατροφή, την άσκηση και την παχυσαρκία.(Πηγή: Increasing Disparities in the AgeRelated Incidences of Colon and Rectal Cancers in the United States, 1975-2010. (JAMA Surgery, January 2015, Vol 150, No. 1)

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2016

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
    -
    00:00
    00:00