283
Δυτική Μακεδονία -COALition: Φιλόδοξο έργο ή άλλη μια θεωρητική προσέγγιση;
Το έργο «COALition» προσπαθεί να προσφέρει μια ουσιαστική ευκαιρία στη Δυτική Μακεδονία, δίνοντας προοπτικές για μια μετάβαση σε οικονομία φιλική προς το κλίμα, καθώς και για την ενίσχυση της τοπικής ευημερίας σε μια εποχή που η περιοχή δοκιμάζεται από την απολιγνιτοποίηση. Η πρώτη συνάντηση διαβούλευσης στις 30 Οκτωβρίου επέτρεψε σε τοπικούς φορείς να εκφράσουν απόψεις για το πώς αυτή η μετάβαση μπορεί να γίνει πραγματικά βιώσιμη, αντλώντας έμπνευση και συνεργαζόμενοι με άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις, όπως η Centru στη Ρουμανία και η Νοτιοανατολική Περιφέρεια της Βουλγαρίας.
Ωστόσο, το ζητούμενο είναι η διαβούλευση να μην παραμείνει σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά να εξελιχθεί σε κάτι απτό που θα έχει πραγματική απήχηση στις τοπικές κοινωνίες. Το έργο πρέπει να ακολουθεί μια συμμετοχική διαδικασία όπου οι τοπικές φωνές θα έχουν ουσιαστικό ρόλο και θα μπορούν να διαμορφώσουν από κοινού στρατηγικές και δράσεις που θα υπηρετούν τις ανάγκες τους.
Η χρηματοδότηση από το Horizon Europe μπορεί να δώσει την απαραίτητη ώθηση, αλλά θα κριθεί από το πώς οι στόχοι του προγράμματος θα αποτυπωθούν σε πράξεις, όχι μόνο σε θεωρητικά πλάνα. Η προσέγγιση από τη βάση προς την κορυφή θα είναι ουσιαστική μόνο αν γίνει πράξη, ώστε η στρατηγική να αντανακλά τις πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες των τοπικών κοινωνιών και να στηρίξει την περιοχή σε αυτή την κρίσιμη μετάβαση.
Αποτελεί πρόκληση να οριστούν με σαφήνεια και επιστημονική ακρίβεια οι βασικοί άξονες δράσης, δεδομένων των ταχέως μεταβαλλόμενων συνθηκών στον τομέα της ενέργειας. Η διαμόρφωση ξεκάθαρων ρόλων παραμένει δύσκολη και η σύνταξη ενός ενιαίου, αποδεκτού στρατηγικού πλαισίου για τις βιώσιμες ενεργειακές λύσεις ακόμη δυσκολότερη. Αυτό που ζητάμε είναι κάτι συγκεκριμένο και κατανοητό από όλους. Με λίγα λόγια, θέλουμε να δούμε έργα που κάνουν τη διαφορά.
φωτο Coalition Hubs