banner
banner
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
banner
banner

COVID-19 και αγορά εργασίας. Του Θεόδωρου Α. Κουτρούκη

0 comment 2 minutes read

 

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο το γεγονός πως ο Covid-19 θα επιφέρει τοξικές αλλαγές στην αγορά εργασίας αλλά και σοβαρές συνέπειες στην οικονομία.

Πράγματι το “διοικητικό λουκέτο” σε χιλιάδες επιχειρήσεις εξαιτίας των βάσιμων φόβων για τη διάδοση του κορονοϊού δρομολόγησε ήδη σαρωτικές εξελίξεις. Μείωση θέσεων και συνολικών ωρών εργασίας, ταχύτατη διάδοση της τηλεργασίας, συμπίεση του εργατικού εισοδήματος (παρά τις φιλότιμες κυβερνητικές προσπάθειες για αναπλήρωση ενός μέρους των μισθολογικών απωλειών) αλλά και περαιτέρω διάδοση των επισφαλών και άτυπων μορφών απασχόλησης στη “γκρίζα” αγορά εργασίας.

Σε αυτό το σκηνικό είναι αναγκαία η ενεργοποίηση πρωτοβουλιών πολιτικής που θα συγκρατήσουν τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας, τόσο σήμερα, όσο κι όταν ξαναλειτουργήσουν οι παραγωγικές μονάδες.

Η ευρεία εφαρμογή προληπτικών μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια (ιδίως των ηλικιωμένων μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων) είναι απαραίτητη σε συνδυασμό με τη συστηματική εκπαίδευση και ενημέρωση του ανθρώπινου δυναμικού για τους τρόπους αποτελεσματικής διαχείρισης των επιδημιών και των συνθηκών κρίσης.

Μια άλλη δέσμη μέτρων αφορά στην προστασία των θέσεων εργασίας (με παροχή κατάλληλων κινήτρων) και ιδίως σε πληττόμενους κλάδους, εξέλιξη που θα συγκρατούσε σε ένα βαθμό το εργατικό εισόδημα και θα λειτουργούσε ως σταθεροποιητής για την επικείμενη ύφεση. Διαδικασίες κοινωνικής εταιρικότητας στο πλαίσιο των επιχειρήσεων θα διευκολύνουν τη λήψη αμοιβαία επωφελών μέτρων στο επίπεδο των παραγωγικών μονάδων.

Μεγάλο βάρος θα επωμιστούν τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας. Εδώ έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην κάλυψη και της κατηγορίας των ανασφάλιστων, (που ενδέχεται να διευρυνθούν μετά την πανδημία) και την υιοθέτηση καινοτομιών στην κοινωνική πρόνοια.

Η οικονομική πολιτική της επόμενης ημέρας θα πρέπει να διαχειριστεί την επενδυτική αβεβαιότητα και τον επιχειρηματικό κίνδυνο, πιθανότατα όμως θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες τοποθέτησης κεφαλαίων στους κλάδους της υγείας, του υγειονομικού εξοπλισμού, της αποκομιδής αποκριμάτων και των τηλεπικοινωνιών.

Τέλος, η δημοσιονομική πολιτική θα βρεθεί ipso facto ενώπιον ενός σημαντικού διλήμματος: πώς θα αναλάβει βραχυχρόνια το δημοσιονομικό κόστος της πανδημίας χωρίς να εκτοξεύσει τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού σε επίπεδα που θα διακυβεύσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και τα ρεαλιστικά επιτόκια δανεισμού, υπονομεύοντας το μέλλον. Κι αυτό είναι ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, σε μια χώρα που αντιμετώπισε μεν με πολλές  θυσίες την κρίση του 2008 αλλά δεν προετοιμάστηκε επαρκώς για να μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την επόμενη οικονομική περιδίνηση.

(*) Ο κ. Θεόδωρος Κουτρούκης είναι Αναπλ. Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00