ΔΕΗ: Εντυπωσιακή Μείωση Εκπομπών και Στρατηγικός Πράσινος Μετασχηματισμός
Πως οι επενδυτές επιβραβευουν την απανθρακοποίηση της ΔΕΗ
Το ότι η ΔΕΗ φέρνει σε πέρας με επιτυχία μια «Ηράκλεια απανθρακοποίηση» -κατά τη διατύπωση αναλυτή επενδυτικού οίκου υπενθύμισε η χθεσινή χρηματιστηριακή ανακοίνωση της εταιρείας ότι πέτυχε τον στόχο για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 57% σε σχέση με το 2019 κατά τη χρήση του 2023. Το στοιχείο αυτό, πέραν ότι καταδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας την δέσμευση της εταιρείας στον πράσινο μετασχηματισμό της είναι κρίσιμο και για την πορεία του ομολόγου με ρήτρα αειφορίας (Sustainability Linked Bond- SLB) ύψους 500 εκατ. ευρώ που εξέδωσε το 2021 και λήγει το 2028. Εάν δεν είχε πετύχει τον στόχο, το επιτόκιο των τίτλων θα επιβαρύνονταν με προσαύξηση κατά 50 μονάδες βάσης από την επόμενη πληρωμή κουπονιού. Αυτό συνέβη κατά τη χρήση του 2022, όταν η ενεργειακή κρίση και οι φόβοι για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης σε φυσικό αέριο είχαν υποχρεώσει την ΔΕΗ να αυξήσει τη χρήση του λιγνίτη. Αυτή η «αστοχία» του 2022 αν και οφειλόταν σε εξωγενείς παράγοντες είχε δημιουργήσει στην αγορά αμφιβολίες για την επίτευξη του στόχου του 2023. Όμως η ΔΕΗ διέψευσε τις ανησυχίες αυτές, καθώς με την επιστροφή – εν πολλοίς- στην ενεργειακή κανονικότητα το 2023, η Επιχείρηση «πάτησε γκάζι» στο πρόγραμμα απανθρακοποίησης και πέτυχε με το παραπάνω τον -υψηλό- στόχο που είχε θέσει, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σχεδόν κατά 57,81%.
Η προσήλωση τη ΔΕΗ στη δραστική μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος, αποτυπώνεται και στη δέσμευση που ανέλαβε (μέσα από το στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο για την τριετία 2024 – 2026, που παρουσίασε στις αρχές του έτους στο Capital Markets Day στο Λονδίνο), να περιορίσει το 2026 τις εκπομπές από τις θερμικές της μονάδες στους 5,9 εκατ. τόνους, μια μείωση της τάξης του 75% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Anthropocene Fixed Income Institute (AFII) που παρακολουθεί την πορεία των «πράσινων» και αειφόρων ομολόγων που εκδίδουν οι όμιλοι πανευρωπαϊκά, η ταχύτητα της απανθρακοποίησης που πέτυχε η ΔΕΗ τον περασμένο χρόνο ήταν εντυπωσιακή, με την ύπαρξη του ομολόγου SLB (και των ρητρών που ενσωματώνει) να δίνει ένα ισχυρό κίνητρο στην Επιχείρηση να ανεβάσει ταχύτητα. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι στην έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξής της, η ΔΕΗ συνδέει ρητά την απόφασή της για έξοδο από το λιγνίτη με τους στόχους του ομολόγου με ρήτρα αειφορίας που έχει εκδώσει, κάτι που δείχνει πώς οι τίτλοι αυτοί μπορούν να κινητροδοτήσουν την πράσινη μετάβαση των εκδοτριών εταιρειών, δίνοντας παράλληλα στους επενδυτές σημαντική έκθεση και ορατότητα για τις δράσεις αειφορίας που αναλαμβάνουν.
Στο θέμα της ταχείας απανθρακοποίησης της ΔΕΗ είχε αναφερθεί σε πρόσφατη μελέτη του και το Greek Tank, τονίζοντας ότι το 2022 -εν μέσω των δυσκολιών και των προκλήσεων της ενεργειακής κρίσης- η Επιχείρηση κατόρθωσε να περιορίσει τις εκπομπές της στους 14, 94 εκατ. τόνους, 35% λιγότερους από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019 (23, 09 εκατ. τόνους).
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μάϊου 2024, οι θερμικές μονάδες της ΔΕΗ εξέπεμψαν 3,73 εκατ. τόνους, καταγράφοντας μείωση 18% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023 που είναι σχεδόν τριπλάσια από την αντίστοιχη ποσοστιαία μείωση που σημειώθηκε στις εκπομπές όλων των θερμικών μονάδων της χώρας (-5,9%). Συνεπώς, ο εναπομένων προϋπολογισμός άνθρακα της ΔΕΗ για τους υπόλοιπους 7 μήνες του 2024 είναι 5,88 εκατ. τόνοι, δηλαδή το 61,2% του συνολικού προϋπολογισμού άνθρακα του έτους. Με βάση τις κλιματικές επιδόσεις του πρώτου πενταμήνου, η ΔΕΗ βρίσκεται εντός της τροχιάς επίτευξης του στόχου.
Σε ό,τι αφορά τον επιμερισμό των εκπομπών ρύπων στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ο λιγνιτικός σταθμός του Αγίου Δημητρίου διατήρησε την πρώτη θέση και κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2024, με εκπομπές 1,42 εκατ. τόνους (76,8% των συνολικών εκπομπών των λιγνιτικών μονάδων). To 2024 λειτούργησαν οι τρεις από τις πέντε μονάδες του (III-V), αυτές που καλύπτουν την τηλεθέρμανση της πόλης της Κοζάνης, ενώ τον Μάιο λειτούργησε μόνο η μονάδα V. Η Πτολεμαΐδα 5 έπεσε στην τέταρτη θέση στο πεντάμηνο (0,39 εκατ. τόνοι), καθώς τον Μάιο είχε μηδενική λιγνιτική παραγωγή. Ο τρίτος λιγνιτικός σταθμός, η Μελίτη, που είχε για τρίτο συνεχόμενο μήνα μηδενική παραγωγή, βρέθηκε στην 22η θέση με 0,04 εκατ. τόνους. Στη 2η θέση βρέθηκε η μονάδα ορυκτού αερίου Μεγαλόπολη V (0,43 εκατ. τόνοι),
Στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά, τις πρώτες τρεις θέσεις σε εκπομπές καταλαμβάνουν οι πετρελαϊκοί σταθμοί στην Κρήτη (Αθερινόλακκος, Λινοπεράματα και Χανιά), με εκπομπές 0,22, 0,17 και 0,09 εκατ. τόνους αντίστοιχα το πρώτο πεντάμηνο του 2024. Οι τρεις αυτοί σταθμοί, που είναι αθροιστικά υπεύθυνοι για το 51,6% των συνολικών εκπομπών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, βρέθηκαν στην 11η, 12η και 15η θέση αντίστοιχα στη γενική κατάταξη όλων των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της χώρας ως προς τις εκπομπές τους.