Η επιχείρηση ετοιμάζεται να κατεβάσει διακόπτη σε περίπου 40 «μπαταξήδες» ΤΟΕΒ με πολυετείς οφειλές. Παρέμβαση Σπήλιου Λιβανού σε ΔΕΗ, ΥΠΕΝ και ΥΠΟΙΚ για στήριξη των αγροτών που πλήττονται από το ενεργειακό κόστος. Έρχεται νέα ρύθμιση.
SHARE
Μάχη Τράτσα
Έτοιμη να κατεβάσει τον διακόπτη σε περίπου 40 ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ είναι η ΔΕΗ. Πρόκειται για τους πλέον «μπαταξήδες» από τους 450 Τοπικούς και Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων της χώρας, οι οποίοι συγκεντρώνουν πολυετείς οφειλές από ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα συσσωρευμένα χρέη των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ, αλλά και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) προς τη ΔΕΗ, από το 2010 έως και σήμερα, εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.
Ήδη η επιχείρηση έδειξε τις προθέσεις της καθώς έκοψε προ ημερών το ρεύμα στον ΤΟΕΒ Κατοχής Αιτωλοακαρνανίας λόγω χρέους που φθάνει τα 2,5 εκατ.ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο ότι, οι ΤΟΕΒ Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι οφείλουν πολλά εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της επιχείρησης και την είχαν υποχρεώσει το περασμένο καλοκαίρι να σηκώσει το διακόπτη και να δώσει ρεύμα στα αντλιοστάσια, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξοφλούν κανονικά τους τρέχοντες λογαριασμούς. Όμως ο ΤΟΕΒ Κατοχής δεν ανταποκρίθηκε και έτσι η ΔΕΗ διέκοψε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, κίνηση που επηρεάζει περίπου 65.000 στρέμματα καλλιεργειών, κυρίως ελιάς Καλαμών και εσπεριδοειδών. Είχε προηγηθεί τον Αύγουστο μπλακάουτ στον ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, καθώς δεν τηρήθηκε η συμφωνία για διευθέτηση χρεών 3,3 εκατ. ευρώ.
Ο κίνδυνος να συνεχιστεί το μπαράζ διακοπών σε περίπου 40 οργανισμούς με υπέρογκα χρέη στους οποίους βασίζονται οι αγρότες για τις ανάγκες άρδευσης εκατομμυρίων στρεμμάτων αγροτικής γης έχει σημάνει συναγερμό στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). Και μάλιστα σε μια περίοδο που οι δενδρώδεις καλλιέργειες, τα εσπεριδοειδή, το τριφύλλι κ.ά. βρίσκονται μια ανάσα από τη λήξη της καλλιεργητικής περιόδου και έχουν μεγάλες ανάγκες για άρδευση.
Ήδη ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Γιώργο Στάσση στην οποία επισημαίνει το πρόβλημα για τις ελληνικές καλλιέργειες και ζητά τράτο χρόνου καθώς προετοιμάζεται ρύθμιση. Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός επικοινώνησε με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα προκειμένου να βρεθεί άμεσα μια λύση. Κι αυτό διότι, με την κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους, το πρόβλημα θα μεγεθύνεται καθώς θα προστίθενται και άλλοι ΤΟΕΒ που βρίσκονται σε διακανονισμό με τη ΔΕΗ στη λίστα εκείνων που δυσκολεύονται να καταβάλλουν τις δόσεις τους. Το επιτελείο του ΥΠΑΑΤ έχει έτοιμη νομοθετική παρέμβαση με στόχο την επίλυση χρόνιων αγκυλώσεων στο αρδευτικό πρόβλημα.
Το πρόβλημα με τους ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ των οποίων τα έσοδα προέρχονται, σχεδόν αποκλειστικά, από τις χρεώσεις νερού στα μέλη τους, εντοπίζεται στο χαμηλό ποσοστό εισπραξιμότητας που κυμαίνεται μεταξύ 40%-50% με συνέπεια τα ταμεία τους να παραμένουν ελλειμματικά και να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. «Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό αγροτών καταβάλλει κανονικά τις εισφορές και είναι άδικο για αυτούς να κόβεται το ρεύμα και να στεγνώνουν τα αντλιοστάσια», αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του ΥΠΑΑΤ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο υπουργός κ. Λιβανός προτείνει διάφορες λύσεις για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους των ΤΟΕΒ. Η μία αφορά στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, με τη στήριξη των Περιφερειών της κάθε περιοχής, ώστε οι οργανισμοί να γίνουν και αυτοπαραγωγοί ρεύματος. Παράλληλα, τον επόμενο μήνα, ή το αργότερο τον Νοέμβριο, θα προωθηθεί ρύθμιση που θα αλλάζει ριζικά το θεσμικό πλαίσιο για τους ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ, δημιουργώντας παράλληλα και μια κεντρική υπηρεσία που θα τους εποπτεύει.
Τα έργα που διαχειρίζονται οι ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ (αντλιοστάσια, διώρυγες, δίκτυα αγωγών υπό πίεση, ταμιευτήρες, δεξαμενές κλπ.) οι οποίοι λειτουργούν από το 1958, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητών της διαΝΕΟσις, εξυπηρετούν περίπου 6.000.000 στρέμματα καλλιεργειών, δηλαδή το 45% του συνόλου της ελληνικής αγροτικής γης. Όπως επισημαίνεται σε έρευνα της δεξαμενής σκέψης (Ιούνιος 2021), «η ηλεκτρική ενέργεια είναι, κατά μέσο όρο, σχεδόν το 30% του συνόλου των χρηματοοικονομικών δαπανών και επιβαρύνει κάθε κυβικό νερού που διαθέτουν οι συγκεκριμένοι ΤΟΕΒ, κατά μέσο όρο, με 1,1 λεπτά».
Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά στις οφειλές αγροτικού ρεύματος, στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, είναι να δοθεί η δυνατότητα στη ΔΕΗ να… βάζει χέρι στο τσεκ των αγροτικών επιδοτήσεων. Με άλλα λόγια, να μπορεί να εισπράττει τα αρδευτικά τέλη (ή μέρος τους) από την ενιαία ενίσχυση – δηλαδή από την προκαταβολή ή και την εξόφληση των κοινοτικών ενισχύσεων που λαμβάνουν οι αγρότες.