Το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, διεξάγει ερευνητική μελέτη της Διατροφής των Ελλήνων του Πόντου. Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας αποτελούνται από τον υποψήφιο διδάκτορα Αχιλλέα Κεραμάρη, την επιβλέπουσα Καθηγήτρια Παρασκευή Μητλιάγκα, τον καθηγητή Θωμά Σαββίδη και την Επίκουρη Καθηγήτρια Ελένη Κασαπίδου.
Το ερευνητικό έργο που πραγματοποιείται αφορά την εκτίμηση της σημαντικότητας της Ποντιακής Διατροφής, με ανάλυση της διατροφικής αξίας των παραδοσιακών πιάτων και προϊόντων της και με παράλληλη διερεύνηση της ταυτότητας της.
Αρχικά, προσδιορίστηκαν τα πιο κοινά τρόφιμα, συστατικά και πιάτα που χαρακτηρίζουν τη διατροφή των Ελλήνων του Πόντου, μέσω της μελέτης βιβλίων – περιοδικών μαγειρικής και λαογραφικών εκδόσεων. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας εκδόθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Ethnic Foods με τίτλο Pontic Greek cuisine: the most common foods, ingredients, and dishes presented in cookbooks and folklore literature (Η κουζίνα των Ελλήνων του Πόντου: τα πιο κοινά τρόφιμα, συστατικά και πιάτα της, όπως παρουσιάζονται σε βιβλία μαγειρικής και λαογραφικές εκδόσεις).
Την παρούσα περίοδο, η ερευνητική δραστηριότητα επικεντρώνεται στην χημική και διατροφική ανάλυση των παραδοσιακών προϊόντων και πιάτων της Ποντιακής Διατροφής (φούρνικο αλεύρι, πασκιτάν, τανωμένον σορβά κ.α.), καθώς και στην αναζήτηση εθελοντών για τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου, όπου και δύναται να συμμετέχουν κάτοικοι ποντιακής καταγωγής της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας ηλικίας άνω των 50 ετών. Στο τελικό στάδιο, θα ληφθούν συνεντεύξεις από γυναίκες της περιοχής.
Η ερευνητική ομάδα προσκαλεί τους κατοίκους της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας να συμμετέχουν ως εθελοντές στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου. Αυτό βρίσκεται στον ιστότοπο https://forms.gle/rHyvdBDDAc4LaCGu5 ή μπορεί να διαμοιραστεί ως φυσικό υλικό, μετά από επικοινωνία στο email: a.keramaris@uowm.gr ή στο τηλέφωνο 6974461457.