Η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για την τιμολόγηση των φαρμάκων, με την οποία προωθούνται κατακόρυφες μειώσεις τιμών σε γενόσημα και πρωτότυπα φάρμακα, τόσο ελληνικών όσο και πολυεθνικών εταιρειών, ώστε να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη κατά 480 εκ. ευρώ, δεν υπηρετεί ένα σχέδιο ανακούφισης της κοινωνίας ούτε αντιμετωπίζει το μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας στη χώρα, που είναι η ζώνη της «υγειονομικής φτώχειας» και της αδυναμίας των πολιτών, ιδιαίτερα των ανασφάλιστων, να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα φάρμακα και την περίθαλψή τους.
Η καταψήφισή της από το ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, για λόγους αποπροσανατολισμού από τις οδυνηρές για την υγεία των πολιτών συνέπειες, χαρακτηρίστηκε με περισσό θράσος από τα επιτελεία του Άδωνη ως υπεράσπιση των συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας, οφείλεται στο γεγονός ότι με τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης ο «ζηλωτής» του Μνημονίου και των Ιδιωτικών Συστημάτων Υγείας κ. Γεωργιάδης, ο πιο νεοφιλελεύθερος υπουργός που δήθεν «βάζει χέρι» στο κεφάλαιο στο χώρο της Υγείας, το μόνο που επιδιώκει είναι να «πιάσει» το μνημονιακό στόχο του 1% του ΑΕΠ δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, αγνοώντας επιδεικτικά το 28% των πολιτών, που σύμφωνα με μελέτη της ΕΣΔΥ αναγκάζεται να διακόψει τη φαρμακευτική του αγωγή λόγω οικονομικής αδυναμίας, τους χιλιάδες ανασφάλιστους καρκινοπαθείς που δεν κάνουν χημειοθεραπεία και τα χιλιάδες ανεμβολίαστα παιδιά.
Για μας
- Είναι ανεπίτρεπτο και εγκληματικό να πέσει η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κάτω από 2 δισ.(δηλαδή 200ευρώ/άτομο/έτος, ενώ ο Μ.Ο της ΕΕ είναι 330). Όλη η επιστημονική κοινότητα του χώρου της υγείας προειδοποιεί ότι, εάν πέσει η φαρμακευτική δαπάνη κάτω από 2 δισ., θα υπάρξουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά.
- Θα υπάρξουν ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά λόγω μειώσεων τιμών, γιατί είμαστε χώρα αναφοράς για πολύ μεγάλες αγορές, όπως Τουρκία, Βραζιλία, Αργεντινή κτλ., οπότε οι εταιρείες θα προτιμήσουν να αποσύρουν από τη δική μας μικρή αγορά τα φάρμακά τους, για να κρατήσουν υψηλότερες τιμές.
- Ζημιωμένος βγαίνει και πάλι ο ασθενής που θα αναγκαστεί να πάρει ένα γενόσημο αμφιβόλου ποιότητος (από τη στιγμή που ο ΕΟΦ έχει αποδεκατιστεί και δεν είναι σε θέση να κάνει ελέγχους) ή να πληρώσει τη διαφορά μεταξύ πρωτοτύπου και γενοσήμου από την τσέπη του ή ακόμη και τη διαφορά γενοσήμου – γενοσήμου, αφού αυτή η τροπολογία προωθεί την ελεύθερη τιμολόγηση προς τα κάτω. Ζημιωμένες και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, που δε θα μπορούν σε επίπεδο τιμών να συναγωνιστούν τις πολυεθνικές. Ζημιωμένη ως εκ τούτου και η ελληνική οικονομία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στρατηγικό στόχο την απο-εμπορευματοποίηση του φαρμάκου και της Υγείας και αγωνίζεται για τη συνολική αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης.
- Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα υλοποιήσει μια πολιτική εγγυημένης πρόσβασης των πολιτών στις δομές υγείας και σε ελεγμένο, ποιοτικό και φθηνό φάρμακο, για όλους, διότι το φάρμακο δεν είναι απλά ένα εμπόρευμα, αλλά ένα κοινωνικό αγαθό. Γι’ αυτό έχουμε την πρόθεση να στηρίξουμε την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, ασκώντας της διαρκείς ελέγχους, αλλά και να την καταστήσουμε μοχλό αναπτυξιακής πολιτικής.
- Υποστηρίζουμε το γενόσημο φάρμακο, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε έναν ΕΟΦ ισχυρά στελεχωμένο που θα μπορεί να διενεργεί τακτικούς ελέγχους και να προστατεύει την αγορά από ακατάλληλα φάρμακα. Ο ΕΟΦ έχει 120 άτομα προσωπικό, ενώ της Ελβετίας (που μας μοιάζει πληθυσμιακά) έχει 400.
- Κάνουμε πολιτική τόσο με κοινωνικά όσο και με δημοσιονομικά κριτήρια και ΟΧΙ ΜΟΝΟ με δημοσιονομικά.
- Αυξάνουμε τις δαπάνες για το φάρμακο σε τουλάχιστον 2.25 δισ.
- Κοινωνικός έλεγχος σε όλο το σύστημα της αγοράς, από το φαρμακείο, τον γιατρό, μέχρι τη βιομηχανία και τον ΕΟΦ.
και φυσικά στο μέλλον έχουμε σκοπό να ιδρύσουμε εθνική φαρμακοβιομηχανία.