Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Δήμος Κοζάνης – H (χαμένη;) ευκαιρία των ενεργειακών Δήμων

0 comment 4 minutes read

 

 

Η ενεργειακή μετάβαση σε οικονομία χωρίς άνθρακα και η πανδημία του κορονοϊού που προηγήθηκε, είναι δύο από τα σημαντικότερα γεγονότα που επέδρασσαν καθοριστικά  στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της Δυτικής Μακεδονίας.

Η προ μερικών ετών ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την ενεργειακή μετάβαση με το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ και η συνεπακόλουθη αλλαγή στο μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής προκάλεσε ήδη, αλλά και θα προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στο επιχειρηματικό και εργασιακό περιβάλλον του Δήμου μας. Έχουν χαθεί και θα συνεχίσουν να χάνονται άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, την ίδια στιγμή που ο πληθυσμός στην περιοχή συρρικνώνεται δραματικά.

Στο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης από τη σημερινή κατάσταση σε μία ενεργειακή πραγματικότητα χωρίς εκπομπές άνθρακα, επιβάλλεται να γίνουν αλλαγές οι οποίες θα συμβάλλουν στο ριζικό μετασχηματισμό της περιοχής, επενδύοντας στην εξωστρέφεια, στην ψηφιακή τεχνολογία, στην καινοτομία και στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της Δυτικής Μακεδονίας.

Η προίκα όμως που μας αφήνει η αποχώρηση της ΔΕΗ είναι τα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ.

Εκμεταλλευόμενοι ως Δήμος τη συγκεκριμένη συνθήκη και σε συνεργασία με όμορους Δήμους μπορούμε:

·       Να απαιτήσουμε την ενεργειακή αυτονομία κάθε παρεχόμενης Δημοτικής Υπηρεσίας προς πολίτες κι επιχειρήσεις.

·       Να διεκδικήσουμε και να προσελκύσουμε με ειδικά κίνητρα, π.χ. φορολογικά λόγω απολιγνιτοποίησης, την εγκατάσταση στην περιοχή μας επιχειρήσεων με εταιρική πολιτική την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με μηδενικό αποτύπωμα CO2.

Ένα ΜΟΝΟ παράδειγμα είναι:

Η προσέλκυση τεχνολογικών κολοσσών (Microsoft, Google, Amazon, κλπ.) για την δημιουργία Data Centers στην περιοχή μας ή και παραγωγής νέων τεχνολογικών προϊόντων, κίνηση που δίνει ώθηση για «το άλμα στο μέλλον».

 

Τα πλεονεκτήματα του τόπου μας για την δημιουργία Data Centers είναι πολλαπλά και θελκτικά για τους επενδυτές.

 

–        Πρόσβαση σε καθαρή πράσινη ενέργεια. Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ένας από τους κύριους στόχους των επιχειρήσεων είναι η δέσμευσή τους  για πλήρη λειτουργία αποκλειστικά με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Η περιοχή του Δήμου μας και της Δυτικής Μακεδονίας ευρύτερα, ως ναυαρχίδα της ενεργειακής μετάβασης στη χώρα, μπορεί να ικανοποιήσει  τις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες ενός Data Center με τροφοδότηση μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Φωτοβολταϊκά κλπ). Με δεδομένο ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας της χώρας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών, η δυνατότητα τροφοδότησης του Data Center με πράσινη ενέργεια ενδιαφέρει άμεσα τις εταιρίες.

Ενδεικτικά να αναφέρω πως τα 3 DATA centers της Microsoft που θα γίνουν στην Αττική απαιτούν ενέργεια με ονομαστική ισχύ της τάξης των 40ΜW (9+9+19MW περίπου). Κάτι που στην περιοχή μας θα το εξασφάλιζαν σε αφθονία εάν επένδυαν στη χρήση δικών τους ΑΠΕ και βάση συγκεκριμένου χωροταξικού πλαισίου.

 

–        Η περιοχή της Κοζάνης και η Δυτική Μακεδονία έχει την μικρότερη μέση ετήσια θερμοκρασία στην Ελλάδα. Λόγω κλίματος, υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για την απαγωγή της θερμότητας που δημιουργεί η λειτουργία των υποδομών μεγάλης υπολογιστικής ισχύος. Επίσης, για το σκοπό αυτό μπορούν να εφαρμοσθούν πρότυπες βιοκλιματικές λύσης ψύξης εκμεταλλευόμενοι τα νερά του ποταμού Αλιάκμονα από την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου της ΔΕΗ, τα οποία έως τώρα χρησιμοποιούνταν μεταξύ άλλων για την ψύξη των λιγνιτικών μονάδων που κλείνουν.

 

–        Διαθέσιμες μεγάλες εκτάσεις για την εγκατάσταση των Data Centers. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Microsoft χρειάστηκε εκτάσεις 30-60 στρεμμάτων σε 3 γεωγραφικά σημεία και με απόσταση 10 – 30 χλμ. μεταξύ τους. Η περιοχή των πρώην ορυχείων λιγνίτη με τις νέες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς, όπως και άλλες μεγάλες δημόσιες και μη εκτάσεις παραπλέυρως της Εγνατίας Οδού και των κάθετων κόμβων της, ενδείκνυνται για μεγάλες επενδύσεις εγκατεστημένων εταιριών που έχουν ανάγκη για χώρο και άμεση πρόσβαση σε πράσινη ενέργεια.

 

–        Παρουσία Πανεπιστημίου. Υπό το πρίσμα των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα αναβαθμιζόταν άμεσα και ταυτόχρονα θα τροφοδοτούσε τις ανάγκες των τεχνολογικών εταιριών με εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς φιλοξενεί τις αντίστοιχες σχολές όπως Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πληροφορικής, Διοικητικών και Οικονομικών Επιστημών κλπ.
Ενδεικτικά, Data Center μεγέθους αυτού που η Microsoft στήνει αυτή τη στιγμή στα Σπάτα Αττικής απασχολούν άμεσα τουλάχιστον 500 εργαζόμενους εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι επιστήμονες νέων τεχνολογιών.

 

–        Δίκτυα Οπτικών Ινών που ήδη υπάρχουν αλλά και που πρόκειται να κατασκευαστούν με κρατική συνδρομή εύκολα, καθώς δεν υπάρχει μεγάλο κόστος οδεύσεων οπτικών ινών στην περιοχή μας.

–        Η Κοζάνη βρίσκεται σε κομβικό σημείο με πρόσβαση σε κεντρικό οδικό άξονα (Εγνατία Οδός) που μπορεί να εξυπηρετήσει τη χώρα και τα Βαλκάνια με τις καθέτους, αλλά να λειτουργήσει και σαν ενδιάμεσος κόμβος για Ιταλία και Τουρκία. Η παρουσία αεροδρομίου και η μικρή απόσταση από λιμάνια, 1,5 ώρα ανατολικά και 2 ώρες δυτικά, προσθέτει ευελιξία και παρέχει τις απαιτούμενες συνθήκες πρόσβασης.

 

 

 

Η τεχνολογία αποτελεί καταλύτη και ίσως μονόδρομο για τη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής. Η προσέλκυση εταιριών κολοσσών για την κατασκευή Data Centers όπως και άλλων ενεργοβόρων επιχειρήσεων τεχνολογίας είναι μια λύση που θα έδινε μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής μας και θα ενίσχυε τον οικονομικό κλάδο, ενεργοποιώντας θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας και αντικειμένου, που οι σημερινοί απόφοιτοι των πανεπιστημίων ΔΕΝ βρίσκουν στην Κοζάνη και ΔΕ θα μείνουν εδώ.

 

Το μεγάλο ερώτημα είναι :

Με τη διαχείριση που εφάρμοσε ως σήμερα ο Δήμος Κοζάνης στο θέμα των ΑΠΕ, υπάρχει χώρος στα δίκτυα και διαθέσιμη γη για άσκηση αυτού του είδους την επιχειρηματικότητα;

Νομίζω η απάντηση είναι απλή και την ξέρουμε όλοι……………………….

 

Δημήτρης Αστ. Καραθανάσης ΜΒΑ in MIS

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος «Κοζάνη – Τόπος να Ζεις»

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00