Η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» μετά από πληθώρα καταγγελιών πολιτών προέβη σε αναφορά του θέματος των «δραγατικών» στο Δημοτικό Συμβούλιο προ αρκετών ημερών. Λόγω του ότι δεν έγινε καμία ενέργεια εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και της Διοίκησης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης επισκέφθηκε στις 5/11/2013 τη Βιβλιοθήκη Κοζάνης και συναντήθηκε με τη διευθύντρια Ιωάννα Στεργιοπούλου. Στη συνάντηση ζητήθηκαν περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις σχετικά με την υπέρογκη χρέωση των 10 ευρώ για κάθε ακριβές φωτοαντίγραφο του πίνακα κτημάτων της Περιφέρειας Κοζάνης που βρίσκεται στο αρχείο της Βιβλιοθήκης.
Διαπιστώθηκε ότι από τη συγκεκριμένη χρέωση έχει εξοικονομηθεί ένα ποσό της τάξης των 3.500 ευρώ, διαπιστώθηκαν επίσης ο μεγάλος φόρτος εργασίας που προέκυψε από την αθρόα προσέλευση Κοζανιτών για τη συγκεκριμένη βεβαίωση καθώς και η κακή κατάσταση των κτηματολογικών πινάκων, στοιχεία που δυσχεραίνουν ιδιαίτερα την εργασία των υπαλλήλων της Βιβλιοθήκης.
Πέρα από τα παραπάνω όμως είναι ξεκάθαρο ότι η χρέωση των 10 ευρώ για ένα αντίγραφο, όσο κόπο και χρόνο απαιτεί αυτή η διαδικασία (αφού δεν ολοκληρώθηκε ακόμη η πλήρης ψηφιοποίηση των αρχείων της βιβλιοθήκης) αποτελεί μία αυθαίρετη και εξωπραγματική ενέργεια τη στιγμή μάλιστα που αντίστοιχη εργασία από άλλες υπηρεσίες πχ δασαρχείο δεν χρεώνεται, ένα ακόμη χαράτσι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε όλοι. Η δε αιτιολογία του προέδρου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θ. Βασδάρη στο δημοσιογραφικό ιστότοπο Kozanimedia ότι η χρέωση είχε αποφασιστεί πριν καιρό για τους ερευνητές των αρχείων της Βιβλιοθήκης και απλώς παρέμεινε ενεργή αφού δεν κρίθηκε σκόπιμη η προσαρμογή στα νέα δεδομένα, καταδεικνύει άγνοια πραγματικότητας και υπεροψία απέναντι στην καθημερινότητα του κάθε πολίτη που μέσα στην ταλαιπωρία από την επιβαλλόμενη, λόγω κτηματολογίου, αναζήτηση των συγκεκριμένων εγγράφων μόνο «ερευνητής» δεν ένιωθε.
Η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» θεωρεί ότι η επιβολή του συγκεκριμένου χαρατσιού είναι άδικη και δεν θα έπρεπε να επιβληθεί, ζητά από τη Διοίκηση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης την κατάργησή του, έστω και καθυστερημένα, καθώς και τη ρητή διαβεβαίωσή της ότι το ποσό που εξοικονομήθηκε μέχρι σήμερα θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη συντήρηση – ψηφιοποίηση και μόνο, των αρχείων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.