5
Δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2024 από τη ΔΙΑΔΥΜΑ στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι δράσεις της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024. Από τις 12:00 έως τις 14:00, πλήθος πολιτών συμμετείχε στις εκδηλώσεις που είχαν ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την επείγουσα ανάγκη μείωσης της σπατάλης τροφίμων και την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων.
Η φετινή θεματολογία εστίασε στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, ένα σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα, με την Ευρώπη να απορρίπτει κάθε χρόνο 58 εκατομμύρια τόνους τροφίμων με εκτιμώμενη αξία 132 δις. ευρώ. Στην Ελλάδα, τα νοικοκυριά πετούν περίπου 930.000 τόνους τροφίμων ετησίως. Στο πλαίσιο αυτής της σημαντικής δράσης, η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., σε συνεργασία με τον Δήμο Κοζάνης, την Πειραματική Σ.Α.Ε.Κ. Κοζάνης, την Ψυχογηριατρική Εταιρεία Νέστωρ, το 1ο ΓΕΛ και το 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης, κατάφερε να δημιουργήσει μια εκδήλωση που άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην κοινότητα.
Πιο αναλυτικά, οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν περιλάμβαναν:
•Πειραματική Σ.Α.Ε.Κ. Κοζάνης – Ψυχογηριατρική Εταιρεία Νέστωρ: Οι σπουδαστές του τμήματος Μαγειρικής της Πειραματικής Σ.Α.Ε.Κ. Κοζάνης, σε συνεργασία με την Ψυχογηριατρική Εταιρεία, δημιούργησαν γεύματα από υπολείμματα τροφίμων, συνδυάζοντας σύγχρονες συνταγές με παραδοσιακές πρακτικές αξιοποίησης τροφών, εμπνευσμένες από τις προσωπικές διηγήσεις των ηλικιωμένων.
•Δήμος Κοζάνης: Ο Δήμος διένειμε μικρούς καφέ κάδους για τη συλλογή οικιακών βιοαποβλήτων, παρέχοντας παράλληλα χρήσιμο ενημερωτικό υλικό για τη σωστή διαχείρισή τους.
•1ο ΓΕΛ και 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης: Οι μαθητές των δύο σχολείων παρουσίασαν ιδέες για την μείωση της σπατάλης τροφίμων δημιουργώντας βίντεο και ψηφιακούς οδηγούς που κοινοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συμμετείχαν ενεργά στη διανομή των γευμάτων που δημιουργήθηκαν από τους σπουδαστές του τμήματος Μαγειρικής της Πειραματικής Σ.Α.Ε.Κ., ενισχύοντας τη διάσταση της κοινής δράσης και της συνεργασίας.
Το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τα γεύματα που δημιουργήθηκαν και να ενημερωθούν από εξειδικευμένο προσωπικό για τη σωστή διαχείριση βιοαποβλήτων και την εφαρμογή απλών πρακτικών στη ζωή τους για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Στόχος της ΔΙΑΔΥΜΑ είναι η υιοθέτηση υπεύθυνων συμπεριφορών από τους πολίτες προς το περιβάλλον, προσφέροντας παράλληλα χρήσιμες συμβουλές για την ανακύκλωση και τη μείωση αποβλήτων. Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με την παράδοση ενημερωτικών φυλλαδίων, οδηγών με παραδοσιακές συνταγές από υπολείμματα τροφίμων και άλλων χρήσιμων υλικών.
Όλοι μαζί συνεργαζόμαστε για έναν βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο ζωής, αποδεικνύοντας πως η συλλογική προσπάθεια μπορεί να φέρει αποτελέσματα στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της μείωσης της σπατάλης τροφίμων.
Η ΔΙΑΔΥΜΑ ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες και τους πολίτες που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της δράσης και τους καλεί να ακολουθήσουν τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της μέσω των κοινωνικών δικτύων: