Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

ΔΡΥΟΒΟΥΝΟ. Παναγιώτη Κωστόπουλου

1 comment 3 minutes read

 

Το Δρυόβουνο είναι ημιορεινό χωριό του Δήμου Βοΐου.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 800μέτρων και οι κάτοικοι του, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ανέρχονται στους 251.

Το όνομα του χωριού βγαίνει από την αρχαία Ελληνική λέξη ”Δρυς” που σημαίνει βελανιδιά. Στον παλιό κώδικα της Ιεράς Μονής Οσίου Νικάνορα (Ζάβορδας) του έτους 1534μ.χ το χωριό μνημονεύεται ως Τριάνοβον.

Το χωριό σε άγνωστη χρονικά περίοδο, πιθανότητα μετά από κάποια επιδρομή, μετακινήθηκε από την τοποθεσία “Σαϊτα” στην λιγότερο ορατή και προσβάσιμη σημερινή του θέση. Χρονολογικές ενδείξεις για την μεταφορά του χωριού μπορούν να συναχθούν από την χρονολόγηση της εκκλησίας του χωριού.

Η σημερινή κεντρική εκκλησία του χωριού είναι δισυπόστατη καθώς είναι αφιερωμένη τόσο στον Πολιούχο του χωριού Άγιο Μηνά όσο και στον Άγιο Δημήτριο.

Η εκκλησία με την σημερινή της μορφή χρονολογείται από τις 18 Απριλίου 1859 στον ίδιο χώρο όπου προϋπήρχε ο ναός του Αγίου Δημητρίου με χρονολογία ίδρυσης στις 18 Απριλίου 1509.

Κατά την περίοδο του Μακεδονικού αγώνα το χωριό αποτέλεσε καταφύγιο των ελληνικών αντάρτικων σωμάτων τα οποία απολάμβαναν την φιλοξενία τόσο των κατοίκων του χωριού όσο και του μοναστηριού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Από προφορικές πηγές κάτοικοι του χωριού αναφέρουν την διαμονή στο χωριό του μακεδονομάχου Παύλου Μελά (Μίκης Ζέζας) καθώς και του μακεδονομάχου Γεωργίου Δικώνυμου ( καπετάν Μακρής).

Το έτος 1912 μ.Χ., κατά τη διάρκεια του Πρώτου Βαλκανικού πολέμου το χωριό απελευθερώθηκε όπως και η υπόλοιπη περιοχή του Βοϊου (Ανασέλιτσας) από τον ελληνικό στρατό και ενώθηκε με τον εθνικό κορμό. Τον Απρίλιο του 1943 το Δρυόβουνο κάηκε από τα Ιταλικά κατοχικά στρατεύματα ως αντίποινα για μια ενέδρα ανταρτών που έλαβε χώρα στην θέση “Δραγασιά” εντός της κτηματικής περιοχής του χωριού. Η καταστροφή αφορούσε τόσο υλικές ζημίες όσο και ανθρώπινες απώλειες. Από το μένος των Ιταλικών κατοχικών στρατευμάτων δεν γλύτωσε ούτε η Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος την οποία πυρπόλησαν καταστρέφοντας το σύνολο των κτιριακών της συγκροτημάτων πλην του Καθολικού της Μονής. Εξαιτίας της πυρπόλησης καταστράφηκε η πλούσια βιβλιοθήκη της Μονής καθώς και διάφορα κειμήλια αυτής.

Ονομασία – Ετυμολογία

Το όνομα του χωριού βγαίνει από την αρχαία ελληνική λέξη Δρυς που σημαίνει βελανιδιά. Η ονομασία του χωριού προήλθε από το φυσικό τοπίο το οποίο το περιβάλλει και συγκεκριμένα από το πανέμορφο και πλούσιο δάσος βελανιδιάς που βρίσκεται βορείως του οικισμού.      Στον παλιό κώδικα της Ιεράς Μονής Οσίου Νικάνορα (Ζάβορδας) του έτους 1534 μ.Χ. το χωριό μνημονεύεται ως Τριάνοβον.

Στην πρόθεση 421 της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου σε χειρόγραφο 114 σελίδων αναφέρονται ονόματα διαφόρων συνδρομητών της Επισκοπής Σισανίου κατά τα έτη 1592/93 μ.Χ. και συγκεκριμένα το χωριό φέρει την ονομασία Τράνοβω (όπως αναφέρεται στο φ. 85β). Επίσης το χωριό ονομαζόταν Δρι(υ)άνοβο και προφερόταν κατά την τοπική διάλεκτο της ελληνικής γλώσσας ως Ντρ(ι)άνοβο. Ως Δριάνοβον αναφέρεται και στον κατάλογο του Μητροπολίτη Σισανίου Νεόφυτου κατά το έτος 1797 μ.Χ..

Μετά τους βαλκανικούς πολέμους και την ενσωμάτωση και της Μακεδονίας στον Εθνικό κορμό, πραγματοποιήθηκε και η διοικητική διάρθρωση των νεοεισερχομένων διοικητικών δομών. Έτσι και το Δρυόβουνο είχε την παρακάτω διοικητική διάρθρωση:

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΩΣ: Κοινότης ΔΡΥΑΝΟΒΟΥ Β.Δ. 19-12-1918, ΦΕΚ Α 260/1918.

ΕΔΡΑ: ΔΡΥΑΝΟΒΟΝ

ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΙ ΑΡΧΙΚΩΣ ΑΠΑΡΤΙΣΑΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ: ΔΡΥΑΝΟΒΟΝ

Με το Διάταγμα της 20-05-1927 ΦΕΚ Α 179/1927 ο συνοικισμός-κοινότης μετονομάστηκε σε ΔΡΥΟΒΟΥΝΟ

ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ

Πληθυσμιακή εξέλιξη

Η τραγικότητα της πληθυσμιακής εξέλιξης κατέδειξε και τη σημερινή παρακμή. ΑΣ ΣΥΜΒΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗ…..

 

Θα ακολουθήσουν κείμενα του ίδιου συγγραφέα στην προσπάθεια διάσωσης της ντοπιολαλιάς του Δρυοβούνου

1 comment

Σουλτάνα Αντωνιαδου 4 Ιανουαρίου 2024 - 12:22 πμ

Συγχαρητήρια Παναγιώτη

Reply

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00