Για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές τον Ιανουάριο και είχαν μηδενικό τζίρο, η σύγκριση γίνεται με βάση τον τζίρο Οκτωβρίου 2020, όταν λειτουργούσε η εστίαση. Μειωμένα ποσά στις περισσότερες επιχειρήσεις.
Απογοητευτικός για τις επιχειρήσεις, κυρίως της εστίασης, οι οποίες ήταν κλειστές ολόκληρο τον Ιανουάριο με κρατική εντολή και είχαν μηδενικό τζίρο είναι ο μαθηματικός τύπος της έκτης επιστρεπτέας προκαταβολής, που οδηγεί σε «ψαλίδισμα» των ποσών για αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων.
Το… μυστικό στην υπουργική απόφαση για την έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή κρύβεται στον τρόπο που προβλέπει ότι θα γίνεται η σύγκριση των τζίρων, όταν πρόκειται για επιχειρήσεις που είχαν μηδενικό κύκλο εργασιών τον Ιανουάριο. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την ΚΥΑ, η σύγκριση του τζίρου δεν θα γίνεται με μήνα αναφοράς τον Ιανουάριο 2021, αλλά τον Οκτώβριο του 2020, δηλαδή με ένα μήνα που ήταν σχετικά «κανονικός» για τις επιχειρήσεις της εστίασης, καθώς δεν είχε επιβληθεί ακόμη απαγόρευση της λειτουργίας τους.
Ειδικότερα, στην παράγραφο 10 της απόφασης, εξηγείται ποιος είναι ο κύκλος εργασιών αναφοράς για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ:
α) σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει θετικό κύκλο εργασιών τον μήνα Ιανουάριο 2020, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται ο κύκλος εργασιών του μηνός Ιανουαρίου του 2020,
β) σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν έχει θετικό κύκλο εργασιών τον μήνα Ιανουάριο του 2020 και έχει θετικό κύκλο εργασιών τον μήνα Οκτώβριο του 2020, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται ο κύκλος εργασιών του μηνός Οκτωβρίου 2020,
γ) σε διαφορετική περίπτωση (σ.σ.: δηλαδή, εάν και τον Οκτώβριο μια επιχείρηση είχε μηδενικό τζίρο), ο κύκλος εργασιών αναφοράς ισούται με μηδέν (0).
Υπενθυμίζεται ότι η σύγκριση τζίρων γίνεται με το ένα δωδέκατο του κύκλου εργασιών του 2019. Έτσι, για να έχει μια επιχείρηση δικαίωμα συμμετοχής στην επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει ο τζίρος του Ιανουαρίου 2021, ή του Οκτωβρίου 2020 να είναι τουλάχιστον 20% χαμηλότερος από το ένα δωδεκάτο του τζίρου 2019. Δεδομένου ότι ο Οκτώβριος ήταν ένας σχετικά καλός μήνας για την εστίαση, μέσα στο συνολικά πολύ δύσκολο έτος της πανδημίας, οι διαφορές από τη σύγκριση με το 2019 για πολλές επιχειρήσεις δεν ήταν μεγάλες.
Από το ποσό επιστρεπτέας προκαταβολής που θα λάβουν επιχειρήσεις της εστίασης, οι οποίες ήταν κλειστές τον Ιανουάριο, σημειώνεται ότι αφαιρείται και το ποσό αποζημιώσεων των εργαζομένων που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης τον Ιανουάριο. Αυτά τα ποσά είναι σημαντικά κυρίως για τις επιχειρήσεις της εστίασης, που είχαν ολόκληρο τον Ιανουάριο το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή.
Όπως προβλέπει η ΚΥΑ, το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται τυποποιημένα, ως ακολούθως:
Για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ: Ενίσχυση = [(Κύκλος εργασιών αναφοράς – κύκλος εργασιών μηνός Ιανουαρίου 2021) X ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών] – [αποζημιώσεις εργαζομένων σε αναστολή].
Με αυτά τα δεδομένα, για τις επιχειρήσεις της εστίασης η νέα επιστρεπτέα προκαταβολή είναι σημαντικά μειωμένη, σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση μεγάλου καφέ σε εμπορικό κέντρο της Αθήνας, που είχε λάβει στην προηγούμενη επιστρεπτέα προκαταβολή 22.000 ευρώ και τώρα θα λάβει μόνο 11.000 ευρώ