Δυτική Μακεδονία: Πρωταθλήτρια στην αδυναμία σύνδεσης Ενεργειακών Κοινοτήτων με ελπίδα την Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης
Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα έχει φέρει σημαντικές αλλαγές, με την εισαγωγή του μηχανισμού net billing, ο οποίος απαιτεί από τις ενεργειακές κοινότητες να χρησιμοποιούν μόνο το μοντέλο του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού. Παρά την αύξηση των αιτήσεων για αυτοπαραγωγή από πολίτες, δήμους, επιχειρήσεις και αγρότες, εμπορικά έργα από ενεργειακές κοινότητες παρουσιάζουν στασιμότητα, κυρίως λόγω έλλειψης ηλεκτρικού χώρου.
Η Δυτική Μακεδονία, μια περιοχή που βασίζεται στη λιγνιτική παραγωγή ενέργειας, επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις. Κατατάσσεται δεύτερη σε αριθμό ενεργειακών κοινοτήτων και πέμπτη σε ηλεκτρισμένη ισχύ, ωστόσο αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια στην υλοποίηση έργων, καθώς το 75% των αιτήσεων σύνδεσης των έργων ενεργειακών κοινοτήτων έχουν λάβει γνωστοποίηση αδυναμίας σύνδεσης. Παράλληλα, η ενεργειακή κοινότητα του Δήμου Κοζάνης έλαβε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΠΔΑΜ 2021-2027 για έργα ισχύος 7 MW, συμβάλλοντας στη μείωση της εξάρτησης από τη λιγνιτική παραγωγή και την ενίσχυση της βιωσιμότητας στην περιοχή.
Η ανάλυση από το Green Tank επισημαίνει ότι, ενώ αυξάνεται η ζήτηση για αυτοπαραγωγή, είναι απαραίτητη η εξασφάλιση επαρκούς ηλεκτρικού χώρου και οικονομικής στήριξης, ειδικά για έργα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πολιτών. Προτάσεις για επιδοτήσεις αποθήκευσης ενέργειας και δημιουργία μηχανισμών υποστήριξης θα μπορούσαν να διευκολύνουν την μετάβαση στη νέα εποχή ενεργειακής αυτονομίας.