Αν και πικρή, η μαύρη σοκολάτα είναι η αγαπημένη συνήθεια πολλών. Και όχι άδικα. Η μαύρη σοκολάτα πέρα από την ιδιαίτερη γεύση της που χαρίζει απόλαυση είναι ωφέλιμη και για την υγεία καθώς είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, καλίου, μαγγανίου, ψευδαργύρου και σιδήρου.
Αν λοιπόν είστε σπίτι και σας έχει έρθει μια λιγούρα για γλυκό, η μαύρη σοκολάτα είναι η ιδανική επιλογή. Ειδικότερα, η μαύρη σοκολάτα:
Βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων
Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς και να μειώσει τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο γι’ αυτές τις συνθήκες. Επίσης η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.
Μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης
Μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν 50 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας για 15 ημέρες, είχαν χαμηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης και υψηλότερα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης (HDL).
Μας κάνει πιο έξυπνους
Σύμφωνα με μελέτες η μαύρη σοκολάτα «ακονίζει» το μυαλό και προσφέρει διανοητική ενέργεια. Μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι οι εθελοντές στους οποίους δόθηκαν μεγάλες ποσότητες των ενώσεων που υπάρχουν στις σοκολάτες (φλαβονόλες) σε ένα ζεστό ρόφημα κακάο ήταν σε θέση να εκτελέσουν αριθμητικές πράξεις καλύτερα από εκείνους που δεν ήπιαν.
Βελτιώνει το δέρμα
Η μακροχρόνια κατανάλωση του κακάο σε σκόνη βοηθά το δέρμα να προστατεύεται καλύτερα από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία και βελτιώνει την πυκνότητα και την ενυδάτωση του δέρματος.