Ο Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας Δήμου Κοζάνης αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει δημόσια τις θερμές του ευχαριστίες στους συλλόγους του Δήμου Κοζάνης που συμμετείχαν στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ «ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ» που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο των Κοίλων στις 11 – 12 και 13 Νοεμβρίου 2016 και οργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Ο Δήμος Κοζάνης συμμετείχε στη στήριξη αυτού του νέου θεσμού με την ενεργοποίηση γυναικών από εννέα Πολιτιστικούς Συλλόγους, οι οποίες, για τους πολυπληθείς επισκέπτες του φεστιβάλ και τις τρεις μέρες έστρωσαν πλούσιες τράπεζες γεμάτες υπέροχα σπιτικά εδέσματα, τα οποία ετοίμασαν με μεράκι αντλώντας έμπνευση από την παράδοση και τις εξαιρετικές πρώτες ύλες του τόπου μας. Τα περίτεχνα αυτά «συμπόσια» συνοδεύτηκαν με μουσικές, χορούς και τραγούδια των μελών των Συλλόγων δημιουργώντας κατά κοινή ομολογία μια ξεχωριστή και μοναδική ατμόσφαιρα μέσα στο εκθεσιακό κέντρο των Κοίλων.
Συμμετείχαν τα μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων:
Πολιτιστικός Σύλλογος Κρόκου «Ιωακείμ Λιούλιας», Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Χαραυγής, Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αιανής «Η Πρόοδος», Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντοκώμης, Πολιτιστικός Σύλλογος Αλωνακίων «Ο Πόντος», Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Μαυροδεντρίου, Λαογραφικός Όμιλος Κοζάνης «Φίλοι της παράδοσης».
Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα θέλαμε να απευθύνουμε στις κυρίες Πλιάτσιου Μαίτσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρόκου και Στεφανίδου Σέβη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Χαραυγής όπως και στις κυρίες Βάϊα Αναστασίου και Στάμου Μαρία του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αιανής που μαγείρεψαν μέσα στο εκθεσιακό κέντρο των Κοίλων παρασκευάζοντας τα εξής κατά σειρά φαγητά: «κότα με πέτουρα», «σμυρνέικα σουτζουκάκια» και «παραδοσιακή κουλουρόπιτα» του Τσιαρτσιαμπά».
Τέλος στην κα Ελένη Ντόλα του Φανού της Γιτιάς η οποία άνοιξε φύλλο και παρασκεύασε επί τόπου την «κοζανίτικη πρασόπιτα».
Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Κερνάμε Ελλάδα» πέρα από τις όποιες αδυναμίες έχει καταγράψει, είναι ένας νέος για την περιοχή μας θεσμός, που πρέπει να εδραιωθεί και γι’ αυτό χρειάζεται τη στήριξη όλων μας. Αποτελεί ένα πολύ δυνατό αναπτυξιακό εργαλείο αφού ενισχύει την επιχειρηματικότητα, την τοπική οικονομία και την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή μας. Με μοχλό την εξωστρέφεια μπορεί και πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις δημιουργώντας τις αναγκαίες συνθήκες και προϋποθέσεις για την προβολή και προώθηση των εκλεκτών τοπικών μας προϊόντων πέρα από τη δυτικομακεδονική γη σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.