Περίπου σαν τον κλέφτη επιχειρεί η κυβέρνηση να ξεπουλήσει το σημαντικότερο δημόσιο περιουσιακό στοιχείο, την πολυτιμότερη επιχείρηση, την πιο μεγάλη και βαριά βιομηχανία της χώρας. Και μάλιστα στη χειρότερη παγκόσμια συγκυρία. Αν η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, όπως και των άλλων στρατηγικών δικτύων της χώρας χαρακτηρίστηκε δίκαια ενεργειακός ακρωτηριασμός, η πώληση της ΔΕΗ μπορεί να θεωρηθεί πράξη κρατικής αυτοκτονίας.
Φυσικά, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει η επιλογή. Από τις πρώτες μέρες της θητείας της η κυβέρνηση μεθόδευσε την αποδυνάμωση της δημόσιας επιχείρησης, με πρόσχημα δήθεν τη διάσωσή της από μια οικονομική καταστροφή που μόνο στη φαντασία της υπήρχε. Θυμόμαστε πολύ καλά τον εμμονικό τρόπο με τον οποίο ο τότε υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης περιέγραφε τη ΔΕΗ ως χρεοκοπημένο γίγαντα, για να δικαιολογήσει την αύξηση 15% στα τιμολόγιά της που τσάκισε τα φτωχότερα νοικοκυριά, ωθώντας αναγκαστικά μεγάλο μέρος τους στους ανταγωνιστές της δημόσιας επιχείρησης.
Θυμόμαστε επίσης τον παράδοξο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εσπευσμένη και βίαιη απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ, με πρόσχημα την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, προκαλώντας σοκ στις τοπικές κοινωνίες της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης και δίνοντας άλλο ένα προβάδισμα στους ιδιώτες που διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.
Τώρα, γίνεται περισσότερο από ποτέ φανερό ότι το ξεπούλημα της ΔΕΗ, η απεμπόληση της πλειοψηφίας του 51% από το Δημόσιο, ήταν εξαρχής ο ανομολόγητος στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης. Το μόνο που δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια είναι σε ποιους έχει τάξει το «πετράδι του στέμματος» της δημόσιας περιουσίας.
Η μεθόδευση με την οποία αποκαλύφθηκε η κυβερνητική απόφαση είναι το λιγότερο αστεία, αν όχι και ύποπτη. Μια στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή, που επηρεάζει ακόμη και την εθνική ασφάλεια της χώρας, δεν είναι δυνατό να ανακοινώνεται από τη διορισμένη διοίκηση τεχνοκρατών της ΔΕΗ και τις επίσης διορισμένες διοικήσεις του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ. Δεν πουλάς την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μέσω μεσιτικού γραφείου.
Και αυτό που κάνει ακόμη χειρότερη την κυβερνητική επιλογή είναι το διεθνές περιβάλλον. Οι πάντες μιλούν για ενεργειακή κρίση με άγνωστο χρονικό ορίζοντα. Κρίση που απειλεί τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά με αβάσταχτα κόστη. Το να επιλέγεις να πουλήσεις τώρα τη δημόσια επιχείρηση αποκαλύπτει εγκληματική αδιαφορία, ίσως και απέχθεια, για την κοινωνική πλειοψηφία.
https://sioualtec.blogspot.com/