Ελαιόλαδο – Η λύση για μεγάλο αριθμό ασθενειών: Μάρθα Στ, Καπλάνογλου Γεωπόνος- Ιστορικός Ελληνικού Πολιτισμού
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Αναζητώντας και παρουσιάζοντας τα βότανα που καλλιεργούσε ο μεγάλος γιατρός της αρχαιότητος Ιπποκράτης 2500 χρόνια πριν , προκείμενου να προλάβει ή και να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες μιλήσαμε για την Ελιά . Στην προηγούμενη δημοσίευση δώσαμε πληροφορίες για τη χρήση των φύλλων της ελιάς, για ιατροφαρμακευτικούς σκοπούς, ενώ στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στο ελαιόλαδο , φυτικό έλαιο που λαμβάνεται από τον καρπό της ελιάς.
ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ
Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, χρησιμοποιούσε εκτενώς το ελαιόλαδο για ιατρικούς σκοπούς.
Το θεωρούσε «σπουδαία θεραπεία» και το χρησιμοποιούσε σε πάνω από 60 διαφορετικές φαρμακευτικές συνταγές.
Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε το ελαιόλαδο για:
-Θεραπεία τραυμάτων:
Το ελαιόλαδο χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία και την επούλωση τραυμάτων.
-Ηρεμιστική δράση:
Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε για τη θεραπεία της αϋπνίας και της ναυτίας.
– Θεραπεία μολυσματικών ασθενειών:
Το ελαιόλαδο αναφέρεται στο πλαίσιο της θεραπείας της χολέρας.
Γενικά, το ελαιόλαδο το θεωρούσε μέσο για την προαγωγή της συνολικής υγείας και την ενδυνάμωση του σώματος.
Εφαρμογές του ελαιόλαδου στην Ιπποκράτεια Ιατρική:
*Αντίδοτο: Περιγράφεται η χρήση του ως αντίδοτο σε ελαφρές δηλητηριάσεις.
*Αντισυλληπτικό μέσο:
Στον Ιπποκράτειο Κώδικα αναφέρεται και η χρήση του ελαιόλαδου ως αντισυλληπτικού
*Διατήρηση της λευκότητας των δοντιών:
Το ελαιόλαδο χρησιμοποιούνταν για τη διατήρηση της λευκότητας των δοντιών.
* Δερματικές παθήσεις:
Το ελαιόλαδο χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων, όπως μικρά τραύματα, διηθήματα (όπως καλόγεροι και αποστήματα), και ερεθισμένα ούλα.
*Θεραπεία χρόνιων πυρετών:
Αναφέρεται η χρήση του ελαιόλαδου για την αντιμετώπιση χρόνιων πυρετών.
*Σύνθεση φαρμάκων:
Το ελαιόλαδο ήταν ένα από τα βασικά συστατικά στη σύνθεση πολλών φαρμάκων, μαζί με το σιτάρι και τον οίνο.
Ο Ιπποκράτης αναγνώριζε τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου στην υγεία και την ιατρική, χρησιμοποιώντας το, εκτενώς, για θεραπευτικούς σκοπούς.
ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΟΣ
Δυο από τους σπουδαιότερους γιατρούς στην αρχαιότητα ήταν ο Διοσκουρίδης και ο Γαληνός.
Ο Διοσκουρίδης και ο Γαληνός ήταν δύο Έλληνες γιατροί με μεγάλη επιρροή στην εποχή των Ρωμαίων.
Ο Διοσκουρίδης, φαρμακολόγος και βοτανολόγος, είναι περισσότερο γνωστός για το πεντάτομο έργο του, De Materia Medica, το οποίο περιέγραφε λεπτομερώς τα φαρμακευτικά φυτά και έγινε θεμελιώδες κείμενο στη φαρμακολογία για αιώνες.
Ο Γαληνός, γιατρός, χειρουργός και φιλόσοφος, επηρέασε σημαντικά την ιατρική θεωρία και πρακτική στην Ευρώπη για πάνω από 1600 χρόνια, ιδιαίτερα με το έργο του στην ανατομία, τη φυσιολογία και τη θεραπευτική.
* Διοσκουρίδης
Ο Διοσκουρίδης θεωρούσε το ελαιόλαδο χρήσιμο για τη θεραπεία πολλών ασθενειών.
Το συνιστούσε για την επούλωση τραυμάτων, τη μείωση της φλεγμονής, για παθήσεις του στομάχου και του εντέρου και ως αντίδοτο.
– Ως καλλυντικό:
Το ελαιόλαδο χρησιμοποιούνταν για την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών.
Ο Διοσκουρίδης ανέφερε την ικανότητά του να μαλακώνει το δέρμα, να κάνει τα μαλλιά λαμπερά και να προστατεύει από τις ακτίνες του ήλιου.
Ο Διοσκουρίδης ανέφερε διάφορα είδη ελαιολάδου, συμπεριλαμβανομένου του ελαίου από άγουρες ελιές (ομφάκινος οίνος), το οποίο θεωρούνταν ιδιαίτερα θεραπευτικό, και του ελαίου από ώριμους καρπούς.
Συνολικά, ο Διοσκουρίδης εκτιμούσε ιδιαίτερα το ελαιόλαδο, θεωρώντας το ένα παγκόσμιο φάρμακο ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία και ευεξία. Οι περιγραφές και οι συστάσεις του άσκησαν σημαντική επίδραση στη χρήση του ελαιολάδου στους επόμενους αιώνες.
* Γαληνός
Ο Γαληνός, πίστευε ότι είχε ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία και μάλιστα το ενσωμάτωσε σε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, συμπεριλαμβανομένης μιας κρέμας που προοριζόταν για την πρόληψη ασθενειών.
Ο Γαληνός, έβλεπε το ελαιόλαδο ως ένα πολύτιμο εργαλείο τόσο για τη θεραπεία παθήσεων όσο και για την προώθηση της συνολικής ευεξίας.
Ο Γαληνός χρησιμοποίησε το ελαιόλαδο για τη δημιουργία θεραπευτικής κρέμας,, αποδεικνύοντας την ευελιξία του στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Αναγνώρισε τη σημασία του ελαιολάδου στη διατροφή, αναγνωρίζοντας τον ρόλο του στη διατήρηση της υγείας και ενδεχομένως στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των γευμάτων. Πιθανότατα, χρησιμοποιούσε ελαιόλαδο για μασάζ, τόσο για τις θεραπευτικές του επιδράσεις, όσο και ως συστατικό της αθλητικής προπόνησης για την ενίσχυση της ευλυγισίας και τη δυνητική μείωση του κινδύνου τραυματισμού.
Ο Γαληνός, πίστευε ότι η κατανάλωση ελαιολάδου συνέβαλε στη μακροζωία .
ΤΡΟΠΟΣ ΛΗΨΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Το ελαιόλαδο λαμβάνεται με έκθλιψη των καρπών της ελιάς. Υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι συμπίεσης, όπως η κρύα (χωρίς θερμότητα) και η ζεστή (με θερμότητα).
Το πιο πολύτιμο θεωρείται το πρώτο λάδι ψυχρής έκθλιψης (Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο), το οποίο λαμβάνεται μηχανικά, χωρίς θέρμανση ή χημική επεξεργασία. Άλλοι τύποι, όπως το παρθένο ελαιόλαδο και το αγνό ελαιόλαδο, μπορεί να είναι ένα μείγμα εξευγενισμένου και ακατέργαστου ελαίου.
ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Το ελαιόλαδο περιέχει ένα μείγμα τριγλυκεριδίων λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ποσοτήτων εστέρων ελαϊκού οξέος. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.
Το ελαιόλαδο θεωρείται υγιεινό, λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και άλλες ευεργετικές ουσίες.
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Η σύγχρονη ιατρική πιστεύει ότι :
Το ελαιόλαδο έχει ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, στην πέψη και μπορεί να έχει προληπτική δράση στα πεπτικά έλκη και τη γαστρίτιδα.
Έχει ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, την πέψη, το δέρμα, τα οστά και μπορεί ακόμη και να έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Ακολουθεί μια πιο λεπτομερής ματιά στα οφέλη του ελαιολάδου: Καρδιαγγειακό σύστημα:
Το ελαιόλαδο, ειδικά το εξαιρετικό παρθένο, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα όπως το ελαϊκό οξύ, τα οποία μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL) και αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη (HDL), μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Οι πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο, όπως η υδροξυτυροσόλη, προστατεύουν τα λιπίδια του αίματος από το οξειδωτικό στρες, το οποίο έχει επίσης ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Πέψη:
Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης διεγείροντας την παραγωγή χολής και βελτιώνοντας τη λειτουργία του ήπατος και των χοληφόρων οδών. Μπορεί επίσης να έχει ήπια καθαρτική δράση, βοηθώντας στη δυσκοιλιότητα.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύσει το βλεννογόνο του στομάχου και των εντέρων από έλκη και διαβρώσεις, καθώς και να προωθήσει την επούλωση τους.
Οστά:
Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, όπως η τυροσόλη και η υδροξυτυροσόλη, μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της οστικής μάζας και στη βελτίωση της υγείας των οστών, ειδικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, κάτι που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών.
Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες:
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει ολεοκανθάλη, μια ουσία με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες παρόμοιες με την ιβουπροφαίνη.
Αυτό μπορεί να είναι ωφέλιμο για άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις.
Άλλες χρήσιμες ιδιότητες:
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, επιβραδύνοντας έτσι τη διαδικασία γήρανσης.
Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το ελαιόλαδο μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και τη διάθεση.
Το ελαιόλαδο μπορεί επίσης να έχει θετικές επιδράσεις στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια, τόσο όταν χρησιμοποιείται εσωτερικά όσο και εξωτερικά.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Συνολικά, το ελαιόλαδο είναι ασφαλές, προς κατανάλωση, αλλά είναι σημαντικό να το καταναλώνετε με μέτρο για να αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις. * Όχι στην υπερβολική κατανάλωση Συνιστάται να μην καταναλώνετε περισσότερο από 1-2 κουταλιές της σούπας την ημέρα.
Η υπερβολική κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, πεπτικά προβλήματα, ακόμη και σε αλλεργικές αντιδράσεις.
Το ελαιόλαδο έχει πολύ υψηλές θερμίδες, επομένως η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον κιλά, ειδικά αν δεν κάνετε αρκετή σωματική δραστηριότητα.
Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να προκαλέσει ναυτία, διάρροια και κοιλιακό άλγος, ειδικά εάν καταναλώνεται, με άδειο στομάχι σε μεγάλες ποσότητες.
* Πεπτικά προβλήματα:
Η υπερβολική κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να προκαλέσει ναυτία, διάρροια, έμετο και κοιλιακό άλγος, ειδικά όταν καταναλώνεται με άδειο στομάχι.
*Αλλεργικές αντιδράσεις:
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις στο ελαιόλαδο, όπως δερματικά εξανθήματα, έκζεμα ή αναπνευστικά προβλήματα.
* Μείωση της πίεσης:
Το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, επομένως τα άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να το καταναλώνουν με προσοχή. *Χολολιθίαση: Η υπερβολική κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να συμβάλει στο σχηματισμό χολόλιθων.
* Προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη:
Σε άτομα με χολοκυστίτιδα, η υπερβολική κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της νόσου λόγω της χοληνεργικής του δράσης.
ΧΡΗΣΕΙΣ
Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, την κοσμετολογία και τη λαϊκή ιατρική.
Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται για σάλτσες, σε σαλάτες, στο μαγείρεμα , στα καλλυντικά και στη λαϊκή ιατρική.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το ελαιόλαδο είναι μια τροφή πλούσια σε θερμίδες, επομένως πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, ειδικά αν προσέχετε το βάρος σας.
Οι δημοσιεύσεις μας έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα ,η χρήση των φυτών και των προϊόντων που παράγονται, για ιατρικούς σκοπούς πρέπει να τίθενται, πριν την χρήση τους, υπόψιν των επιστημόνων υγείας.
| Χωρίς ιούς.www.avast.com |









