Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Εναλλακτικός τουρισμός στην Δυτική Μακεδονία & ο ρόλος του Εκθεσιακού Κέντρου. Η χλωρίδα στην λίμνη Πολυφύτου και τα γύρω βουνά. (Σταύρου Π. Καπλάνογλου προέδρου ΕΒΕ Κοζάνης 1983 -1987)

0 comment 9 minutes read

Εναλλακτικός τουρισμός στην Δυτική Μακεδονία & ο ρόλος του Εκθεσιακού Κέντρου της Δυτικής Μακεδονίας. Η χλωρίδα στην λήμνη Πολυφύτου και τα γύρω βουνά (video) Σταύρου Π. Καπλάνογλου προέδρου ΕΒΕ Κοζάνης 1983 -1987

Η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου δημιουργήθηκε πριν 5Ο χρόνια με την κατασκευή του φράγματος στον ποταμό Αλιάκμονα ανάμεσα σε βουνά που φιλοξενούσαν μεγάλο αριθμό φυτών
Στην νότια πλευρά της λίμνης βρίσκονται τα γνωστά από την αρχαιότητα Πιέρια όρη , όπου κατά την Ελληνική μυθολογία ζούσαν οι ξακουστές Πιερίδες Μούσες μια και εκεί το περιβάλλον ήταν από όλες τις απόψεις εξαιρετικό.
Εκτός από τα Πιέρια στην ιδία πλευρά δυτικότερα, βρίσκονται τα Καμβούνια όρη , λιγότερα γνωστά αλλά εξίσου σημαντικά για αιώνες μια και στους βοσκότοπους χιλιάδες γιδοπρόβατα για αιώνες συνέβαλαν σημαντικά στην οικονομία της περιοχής με την παραγωγή κρέατος , μαλλιού και γάλακτος.
.Από την βορεινή πλευρά το μικρό βουνό Σκοπός είχε την ίδια προσφορά από οικονομικής πλευράς με την κτηνοτροφία.
****************************************************************
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΘΝ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ
– Πιέρια όρη
Τα Πιέρια όρη είναι ορεινός όγκος βορειοδυτικά του Ολύμπου. Η έκτασή τους μοιράζεται ανάμεσα στους Νομούς Πιερίας, Κοζάνης και Ημαθίας.
Αποτελούν ένα εκτεταμένο βουνό, εξαιρετικά δασωμένο και με χαρακτήρα. Έχει αρκετά μονοπάτια και πεζοπορικές διαδρομές και ξεχωρίζει για το τοπίο και την ηρεμία που προσφέρει. Δέχεται πολλά χιόνια τον χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Η ψηλότερη κορυφή είναι το Φλάμπουρο (2.188 μ.) εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, στον Δήμο Βελβεντού.
Το φαράγγι των Εννέα Πιερίδων Μουσών, ή Φαράγγι του Σκεπασμένου , όπως είναι ευρέως γνωστό, είναι μια περιοχή εκπληκτικής ομορφιάς, με πλούσια βλάστηση, πηγές γλυκού νερού και καταρράκτες. Είναι εύκολα προσβάσιμο, μόλις 2,5 χλμ. από τον Βελβεντό, και υπάρχει μονοπάτι που τρέχει κατά μήκος της πλευράς του φαραγγιού, για πεζοπόρους.
Κατά την Ελληνική μυθολογία οι εννέα Πιερίδες Μούσες,( Κλειώ, Ευτέρπη , Θάλεια, Μελπομένη, Ερατώ, Τερψιχόρη, Πολύμνια, Ουρανία, Καλλιόπη ) ήταν κόρες του Πιέρου , βασιλιά της Ημαθίας στη Μακεδονία και της Αντιόπης ή της Ευίππης της Πιερίας , που ήταν προστάτιδες της ποίησης, της μουσικής, του τραγουδιού και του χορού που τόσο πολύ μαγεύτηκαν από το θαυμάσιο περιβάλλον των Πιερίων, ώστε παρέμεναν για πάντα στην περιοχή αυτή και το μελωδικό τραγούδι τους αντηχούσε στις βουνοκορφές και στα φαράγγια μέχρις ότου νικήθηκαν σε αγώνα από τις Ελικωνιάδες Μούσες και μεταμορφώθηκαν από αυτές σε πουλιά.
**************************************************************************
Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΟΧΘΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΥΡΩ ΒΟΥΝΑ
Σήμερα τα Πιερία όρη φημίζονται για την πλούσια χλωρίδα τους, κυρίως τα φυλλοβόλα δάση της καθώς και για την αφθονία των σπάνιων άγριων λουλουδιών.
Είναι κατάφυτα με πλούσια και ποικίλη βλάστηση από πυκνά δάση οξιάς, βελανιδιάς και καστανιάς, μαύρων και κόκκινων πεύκων, ενώ θάμνοι και φυλλοβόλα δένδρα συναντιούνται στα σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.
Παράλληλα με τις όχθες των ρευμάτων που καταλήγουν στην λίμνη συναντούμε , ροζ ανεμώνες, άγρια γαρύφαλλα και άγριες φράουλες .
– Καμβούνια όρη
Τα Καμβούνια είναι βουνά στην Δυτική Μακεδονία με μέγιστο υψόμετρο 1616 μέτρα. Απλώνονται κατά μήκος των συνόρων των νομών Λάρισας και Κοζάνης ενώ ένα τμήμα τους εισχωρεί και στον νομό Γρεβενών. Περικλείονται στα ανατολικά από τον Όλυμπο, στα βορειανατολικά από τα Πιέρια, στα δυτικά από τα Χάσια, στα νότια από τα Αντιχάσια ενώ βόρεια καταλήγουν στην τεχνητή λίμνη του Αλιάκμονα.
Στις πλαγιές των Καμβουνίων, στον δρόμο από το Μικρόβαλτο προς το Λιβαδερό, στο γεωπάρκο Μπουχάρια εντυπωσιάζουν οι γεωλογικοί σχηματισμοί Μπουχάρια και Νοχτάρια.
*Η Χλωρίδα στα Καμβούνια
Μερικά από φυτά που συναντούμε : ΑΝΘΗΛΙΣ Anthyllis ulneraria ,ΑΧΙΛΛΕΑ Achillea ageratifolia , ΠΑΝΣΕΣ Viola macedonica , ΧΑΜΟΚΕΡΑΣΟ Fragaria vesca ,ΓΕΡΑΝΙ Geranium subcaulescens ,ΚΥΝΟΓΛΟΣΟ Cynoglossum officinale , ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΥ Hesperis theophrast rechingeri ΣΑΛΒΙΑ Salvia argentea , ΟΡΧΙΔΕΑ Orchi pauciflora , ΣΑΞΙΦΡΑΓΚΙΑ Saxifraga carpetana graeca , Dactylorhiza cordigera ,ΣΙΛΕΝΕ Silene_conica .
— Όρος Σκοπός
Το Όρος Σκοπός βρίσκεται ανάμεσα στην σημερινή Εγνατία στο ύψος των διοδίων του Πολυμήλου και βορειοανατολικά της λίμνης Πολυφύτου με χλωρίδα ανάλογη των Καμβουνίων Ορέων, μετά την δημιουργία της λίμνης , το μικρόκλιμα που δημιουργήθηκε επέτρεψε στους κάτοικους του χωρίου Ίμερα την καλλιέργεια της ελιάς σε πάρα πολλά στρέμματα στις όχθες της λίμνης.
*******************************************************************
Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ
Στις παρόχθιες περιοχές της λίμνης,και πριν από την δημιουργία της τουλάχιστον στην περιοχή του Βελβεντού, γινόταν καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων και κυρίως ροδακινιών.
Με τη δημιουργία της λίμνης το κλίμα έγινε πιο ήπιο με αποτέλεσμα να επεκταθούν οι καλλιέργειες και να αναπτύσσονται καλύτερα τα δέντρα που δυσκολεύονταν να αναπτυχθούν λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών της περιοχής, οπότε είδαμε να εμφανίζονται νέες καλλιέργειες. όπως οι ελιές και τα ακτινίδια.
Φυσικά, η άγρια βλάστηση πύκνωσε σε μέρη που δεν υπήρξε καλλιέργεια και εμφανίσθηκαν ι καλαμιές , βούρλα και νούφαρα .
Σε απόσταση έως τα 700 μέτρα περίπου από τις όχθες τα πουρνάρια , ο φράξος , η φιλλυρέα ,ακόμη και οι κουμαριές που στο προηγούμενη περίοδο ήταν λίγες πύκνωσαν .
Λίγο ψηλότερα βελανιδιές, πλατάνια σφεντάμια, ιτιές και σκλήθρα άρχισαν να περισσεύουν .
Η Onobrychis aliakmonia ξεχωρίζει από τα μικροφυτά γύρω από τη λίμνη, που είναι ένα στενό ενδημικό είδος, αλλά και άλλα σημαντικά είδη όπως το Hyacinthella atchleyi, η Campanula Campanula formanekiana, τα δύο υποείδη των silenes Silene parnassica vourinensis και Silene vulgaris vourin.
Ορχιδέες Sedum acre, Epilobium vernonicum, Lilium chalcedonicum, Consolida ajacis, Anemone blanda, Silene coronari a και Orchis simis, Anacamptis pyramidaliw και Ophrys helena.
***************************************************************
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
*Η διοργάνωση της γιορτής ροδάκινου.
Οι προοδευτικοί κάτοικοι της περιοχής έχουν ήδη πάρει πρωτοβουλίες και στον Βελβεντό εδώ και 18 χρόνια πραγματοποιούν διάφορες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της γιορτής του ροδάκινου. Η τελευταία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2024 και, όπως πάντα, είχε μεγάλη επιτυχία.
Έγιναν συναυλίες στην κεντρική πλατεία Βελβεντού, υπήρχε πρόγραμμα στην παιδική και εφηβική βιβλιοθήκη με τίτλο «Food Treasures», στην πλατεία «Σταμάτη»,υπηρχε παρασκευη μαρμελάδας από εθελόντριες του ΚΑΠΗ και του Συσσιτίου.
Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου η επιτροπή ισότητας διοργάνωσε εκδήλωση με τίτλο «Βελβεντινή αγρότισσα και μάνα γη».
Πραγματοποιηθείκε δε επίδειξη motocross, από τον Μοτοσυκλετιστικό όμιλο Βελβεντού.
* Η διοργάνωση του Πρωταθλήματος Αιωροπτερισμού «KASTANIA OPEN» στα Σέρβια Κοζάνης
.Μια άλλη ενδιαφέρουσα εκδήλωση με στόχο την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού είναι το πρωτάθλημα αιωροπτερισμού, που διεξάγεται στη Σερβία με αφετηρία το χωριό Καστανιά Σερβίων εδώ και 28 χρόνια.
Το φετινό πρωτάθλημα διεξήχθη από τις 27 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου 2024 .
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους συναρπαστικούς αγώνες, που προσφέρει ο αιωροπτερισμός και να ανακαλύψουν τη μαγεία των Σερβίων και των γύρω φυσικών ομορφιών.
**************************************************************
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
* Ανάλογες εκδηλώσεις και δράσεις μπορούν να σχεδιαστούν να προγραμματισθούν και να πραγματοποιηθούν δίνοντας οικονομική ανακούφιση στην καταταλαιπωρημένη οικονομικά περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όχι μόνον για τον τουρισμό στις λίμνες και σε άλλους τομείς ,αλλά και για την ενέργεια, την γεωργία και κτηνοτροφία ακόμα και για τις τέχνες .
Φυσικά στην πρώτη γραμμή θα πρέπει να είναι τα 4 Εμπορικά Βιοτεχνικά και Βιομηχανικά επιμελητήρια τα οποία θα πρέπει να συντονισθούν καταθέτοντας το καθένα προτάσεις για την περιοχή του και σαν επίκεντρο προβολής και συντονισμού να έχουν το Εκθεσιακό Κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκεται στα Κοίλα Κοζάνης , όπου υπάρχει υποδομή και έχοντας στο παρελθόν δείξει για 33 χρόνια αξιοζήλευτη δράση.
*****************************************************
ΤΟ VIDEO
Για τη χλωρίδα της περιοχής δείτε από το αρχείο του Σταύρου Π. Καπλάνογλου, ένα μικρό βίντεο που δημιουργήσαμε πριν χρόνια στο πλαίσιο της εκπομπής Αειφόρια που παιζόταν στο Flash TV με διάρκεια 3,49 λεπτών , (συνδημιουργοί οι γεωπόνοι Σταύρος και Ευαγγελία Καπλάνογου- Ξανθοπουλου με τίτλο :
Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΟΛΥΦΥΤΟ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΣΤ.$ ΕΥΑΓ. Π. ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ Γεωπόνοι

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00