Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ένας ύμνος στην Θεσσαλία! Ζέστη ή Ζέστα. Σε όλη την Ελλάδα κάνει ζέστη και στη Θεσσαλία ζέστα.

0 comment 4 minutes read
Ένας ύμνος στην Θεσσαλία!
Ζέστη ή Ζέστα (…και κάτι παραπάνω)
Σε όλη την Ελλάδα κάνει #ζέστη και στη Θεσσαλία #ζέστα.
Μερικοί ίσως γελούν ακούγοντας έναν Θεσσαλό να λέει «έχουμε ζέστα». Δεν πρόκειται φυσικά για λάθος ή προφορά της λέξης από έναν αγράμματο. Πρόκειται για τη μορφή της λέξης στην αρχαία αιολική (θεσσαλική) διάλεκτο από την οποία προέρχονται και τα παράγωγα: ζέστα-μα, ζεστα-σιά, ζεστα-ίνομαι, ζεστα-μένος κλπ. Στους Ίωνες (Αθηναίους), όμως, δεν άρεσε η κατάληξη –α και την άλλαξαν με το –η. Ενώ όμως άλλαξαν τη λέξη δεν μπορούσαν να αλλάξουν και τα παράγωγά της τα οποία παρέμειναν για να επιβεβαιώνουν τον αρχικό τύπο της λεξης: ζεστασιά και όχι ζεστησιά, ζέσταμα και όχι ζέστημα, ζεσταίνομαι και όχι ζεστήνομαι. Αυτό έγινε και με πολλές άλλες θεσσαλικές-αιολικές λέξεις.
π.χ. ακόμα > ακόμη.
Όμως ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδάει:
«Σ’ αγαπώ ακόμα, ακόμα για σένα ζω».
Πως θα φαινόταν αν έλεγε:
«Σ’ αγαπώ ακόμη, ακόμη για σένα ζω».
…μάλλον διαφέρει όσο η μέρα με τη νύχτα.
Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι ο ελληνικός πολιτισμός γεννήθηκε στη Θεσσαλία και αυτό φανερώνεται από τα εξής:
Α) Τους αρχαιότερους μύθους των Ελλήνων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι συνδεδεμένοι με τη Θεσσαλία.
– Οι Δώδεκα Θεοί του Ολύμπου.
– Το πεδίο των μαχών της Τιτανομαχίας και της Γιγαντομαχία είναι στη Θεσσαλία.
– Ο Προμηθέας έφερε τη φωτιά από τον Όλυμπο κάτω στους θνητούς-Θεσσαλούς.
– Ο γιος του Προμηθέα, ο Θεσσαλός Δευκαλίωνας, είναι ο γενάρχης των Ελλήνων. Παιδιά του ο Αίολος (Αιολείς), ο Δώρος (Δωριείς), Ξούθος (Αχαιοί και Ίωνες), οι απόγονοι των οποίων απλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Οι περισσότερες πόλεις ιδρύονται από Θεσσαλούς (βλ. Απολλόδωρος, Βιβλιοθήκη).
– Οι Κένταυροι (ο ημίθεος Χείρωνας είναι ο πρώτος δάσκαλος και ιατρός. Μαθητές του ο Ασκληπιός, ο Ιάσονας, ο Αχιλλέας και ο Ηρακλής).
– Η ιατρική επιστήμη γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στη Θεσσαλία [Χείρωνας, Ασκληπιός, Μαχάων (προστάτης της χειρουργικής), Ποδαλείριος (προστάτης της παθολογίας), Ιπποκράτης]. Αιτία, μάλλον, είναι η μεγάλη ποικιλία βοτάνων της θεσσαλικής γης.
– Ο Ιάσονας ο πρώτος θαλασσοπόρος με την Αργώ και τους Αργοναύτες.
– Ο ήρωας Αχιλλέας με τους Μυρμιδόνες, ζούσαν στη νοτιοανατολική Θεσσαλία. Στην περιοχή αυτή υπήρχε η πόλη Ελλάς, οι κάτοικοι της οποίας ονομάζονταν Έλληνες, από τους οποίους πήρε το όνομα του ολόκληρος ο ελληνικός λαός.
Β) Τους αρχαιότερους οικισμούς στην Ευρώπη.
– Ο αριθμός των αρχαιότερων οικισμών (νεολιθικών), ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη φτάνει τους 50, στη Θεσσαλία αγγίζει τους 650!
– Η Λάρισα είναι η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης, η ακρόπολη (λόφος) της οποίας κατοικείται συνεχώς επί 10.000 χρόνια! (Μήπως δικαιούται τον τίτλο της αιώνιας πόλης περισσότερο από κάθε άλλη πόλη;)
– Στη Θεσσαλία δημιουργήθηκαν τα πρώτα καλλιτεχνήματα-αγαλματίδια, τα γνωστά νεολιθικά ειδώλια.
– Η πρώτη οργάνωση (ομοσπονδία) πόλεων είναι το Κοινό των Θεσσαλών (5ος αι. π.Χ.).
– Ο Ποσειδώνας λατρευόταν στη Θεσσαλία ως θεός των υδάτων και είτε έδινε νερό στους ανθρώπους χτυπώντας με την τρίαινά του και ανέβλυζε ύδωρ, είτε απάλλασσε τους ανθρώπους από τα νερά όπως έκανε με τη διάνοιξη των Τεμπών από την οποία τα νερά της μεγάλης λίμνης της Θεσσαλίας διοχετεύθηκε στη θάλασσα. Ως θεός της θάλασσας καθιερώθηκε αργότερα.
… και ΕΝΑΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ από έναν ξένο.
Ο περιηγητής David Urquhart (από τη Σκωτία) επισκέφτηκε τη Θεσσαλία το έτος 1830. Αντικρίζοντας τη θεσσαλική πεδιάδα, γονάτισε στα ιερά χώματά της πλέκοντας τον ύμνο της: «…εδώ όπου γεννήθηκαν οι πρώτοι Έλληνες επάνω στη γη και ανατράφηκαν κοντά στους ουρανούς, η ελληνική φυλή έχει αδράξει τη δάδα της φαντασίας. Εδώ συνελήφθη η ιδέα της αιωνιότητας και γεννήθηκε η μεγαλοφυΐα με την σκέψη και την ελπίδα της αθανασίας». …«Στη Θεσσαλία γεννήθηκε η ναυσιπλοΐα και η ιππασία. Εδώ λατρεύτηκε η τέχνη της θεραπείας κι εδώ αναπαύεται η τέφρα του Ιπποκράτη».
Η Θεσσαλία είναι η κοιτίδα του Ελληνικού πολιτισμού.
Λάμπρος Καρελάς.

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00