Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Το μεγάλο ζήτημα (ακρίβεια, τιμές, χρηματιστήριο, παγκόσμιος ανταγωνισμός, ορυκτά καύσιμα, ”πράσινη μετάβαση”, οι πράσινοι κροίσοι της ενεργειακής ολιγαρχίας…)

0 comment 23 minutes read
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Το μεγάλο ζήτημα (ακρίβεια, τιμές, χρηματιστήριο, παγκόσμιος ανταγωνισμός, ορυκτά καύσιμα, ”πράσινη μετάβαση”, οι πράσινοι κροίσοι της ενεργειακής ολιγαρχίας, η ενέργεια ως δημόσιο αγαθό & ο δημόσιος τομέας, Ενεργειακές Κοινότητες, Ενεργειακή Δημοκρατία).
  • Ελευθέριος Τζιόλλας

Για το Ενεργειακό ζήτημα της Χώρας και της Ευρώπης είχαμε ασχοληθεί συστηματικά, αναλυτικά και συγκεκριμένα (με στόχους και προτάσεις).

  • Αναφέρουμε χαρακτηριστικά (από το πλήθος των άρθρων μας) τις παρακάτω διεξοδικές αναρτήσεις-δημοσιεύσεις, ουσιαστικές και χρήσιμες πάντα >>

Πριν από λίγες μέρες (17.9.2024) κυκλοφόρησε χωρίς να γίνει ιδιαίτερα γνωστή μια σημαντική ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ενεργειακών Κοινοτήτων, που παρουσιάζει ξεκάθαρα το κυβερνητικό παιχνίδι εξυπηρέτησης των μεγάλων επιχειρηματικών ενεργειακών ομίλων με την ταυτόχρονη καταδίκη των συνεργατικών σχημάτων της κοινωνικής βάσης (της Κοινωνικής Οικονομίας), των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

  • Η σημαντική αυτή ανακοίνωση, που αναρτούμε/αναδημοσιεύουμε σήμερα -και που υποστηρίζουμε, δεν έτυχε της ανάλογης δημοσιοποίησης, μολονότι θίγει και αναδεικνύει ένα τόσο σοβαρό και κρίσιμο θέμα (Ενέργεια, Ενεργειακές Κοινότητες, Περιφερειακή Ανάπτυξη, Τιμές Ενέργειας, Ακρίβεια, Τοπικές Κοινωνίες). Διότι οι εγκατεστημένες ολιγοπωλιακές συνθήκες στον τομέα της Ενέργειας (συμβατικής και ”πράσινης”) προέρχονται -με υποστήριξη της κυβέρνησης- από τα ίδια μεγαλοεπιχειρηματικά σχήματα που είναι αυτά που ελέγχουν και τα Μέσα Ενημέρωσης!…

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ενεργειακών Κοινοτήτων.

1. Είμαστε αγρότες ιδιοκτήτες χωραφιών, που για χρόνια έχουμε μισθώσει τα χωράφια μας σε εταιρείες και δεν λαμβάνουμε μισθώματα και οι περισσότεροι από εμάς , συμμετέχουν και ενεργά ως μέλη στις ενεργειακές κοινότητες που με τον νόμο Σκρέκα τον Αύγουστο του 2022 , βγάλατε από την πρώτη σειρά προτεραιότητας τις ενεργειακές κοινότητες και προωθήσατε τις μεγάλες άδειες και τους μεγάλο επενδυτές και μας βάλατε στην Γ2 κατηγορία να περιμένουμε τόσα χρόνια! Όπως και τα 500 kW που ήταν ομαδοποιημένα τα πετάξατε στην ΣΤ κατηγορία να μην πάρουν ποτέ όρους σύνδεσης !
2. Ειδικά στη Φλώρινα περιμένουμε 4 χρόνια όλος ο Νομός να πάρουμε όρους σύνδεσης, η κατάσταση είναι στο απροχώρητο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε για πράσινη μετάβαση, δώστε προτεραιότητα άμεσα στις ενεργειακές κοινότητες με χιλιάδες κόσμου σε λιγνιτικές περιοχές και παραμεθόριες, όπως η Φλώρινα και διορθώστε την τεράστια αδικία άμεσα του 2022, όπου στις 14 Αυγούστου με τον νόμο Σκρέκα μας πήγατε χρόνια πίσω !! O Νομός μας βράζει δεν έχουμε άλλη υπομονή για την πράσινη μετάβαση που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός και θα πρέπει άμεσα να διορθώσετε την αδικία με την ειδική επιτάχυνση που είπατε για τις λιγνιτικές και ειδικά για παραμεθόριες περιοχές!
3. Δεν γίνεται να δίνεται άδειες σε μεγαλοεπενδυτές με 30 χιλιόμετρα απόσταση από τα σύνορα και εμείς που ζούμε εδώ, σε 2, 5, 10, 20, 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα, να μας κοροϊδεύετε τόσα χρόνια!
4. Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ να εξετάζει παράλληλα και τα αιτήματα της κατηγορίας Γ’ των ενεργειακών κοινοτήτων. Αυτή είναι και η λογική σειρά. Απολύτως δίκαια.
5. Δεν υπάρχει καμιά λογική στο να περιμένουμε να εξεταστούν τα αιτήματα που είναι στην κατηγορία Γ. Πρέπει να εξετάζονται ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ για να μην καθυστερούν άλλο οι όροι των έργων.
6. Για όλους εμάς που μετέχουμε ως μικροεπενδυτές σε Ενεργειακές Κοινότητες και έχουμε υποβάλλει εδώ και 3-4 χρόνια αιτήματα για λήψη ΟΠΣ (Όρων Σύνδεσης), θα πρέπει να υπάρξει η αντίστοιχη προτεραιότητα που δυστυχώς η τελευταία σχετική υπουργική απόφαση ΔΕΝ έλαβε καθόλου υπόψη της.
7. Υποσχεθήκατε προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες για λήψη όρων, βάλαμε ότι οικονομίες είχαμε και δεν είχαμε, και τώρα περιμένουμε πότε θα μας δοθούν. Κάθε υπουργική απόφαση που βγαίνει μας πάει και πιο πίσω. Επιτέλους δώστε προτεραιότητα στους μικροεπενδυτές, στις τοπικές κοινωνίες.
8. Παρά τις υποσχέσεις για προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες που υποβάλλουν αιτήματα σε απολιγνιτοποιημένες ζώνες, δίνονται όρους μόνο σε μεγάλες εταιρείες. Πρέπει να δοθούν όροι σε όλους εμάς που έχουμε βάλει ότι οικονομίες είχαμε και περιμένουμε τόσα χρόνια για να ξεκινήσουμε τα έργα.
9. Σαν μικροεπενδυτές προσπαθούμε να κάνουμε κάτι στην περιοχή μας και στον τόπο μας, που έχει τόσες ιδιαιτερότητες να μην φύγουμε κι εμείς από αυτή την περιοχή κι εσείς οι ίδιοι μας αποτρέπετε από το να κάνουμε οτιδήποτε παραγωγικό. Που είναι οι προτεραιότητες των έργων των Ενεργειακών Κοινοτήτων που υποσχεθήκατε;
10. Είχαμε καταθέσει για λήψη ΟΠΣ πριν καν βγει η Υπουργική απόφαση και ήμασταν πρώτοι στη σειρά για όρους. Με την υπουργική απόφαση μας πήγατε 3ους και τώρα θέλετε να μας πάτε ακόμα πιο πίσω! Αυτή είναι η προτεραιότητα που υποσχεθήκατε στις Ενεργειακές Κοινότητες και στους μικρούς επενδυτές;
11. Να υπάρξει πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για εξαίρεση έργων έως 1 ΜW που βρίσκονται σε κατάσταση διατήρησης αιτήματος και το ποσοστό εγκατάστασης σε γη υψηλής παραγωγικότητας του Νομού καλύφθηκε στην συνέχεια από μεγάλα έργα του ΑΔΜΗΕ ή δυνατότητα μετακίνησης σε γη μη υψηλής παραγωγικότητας (όπως υπάρχει στον ΑΔΜΗΕ )
12. Για την διατήρηση των αιτημάτων έχουν καταβληθεί κόστη από τους μικροεπενδυτές σε ενοίκια, εγγυητικές κλπ , εδώ και χρόνια, που ξαφνικά χωρίς καμία ενημέρωση είναι χαμένα λόγω ένταξης μεγάλων έργων του ΑΔΜΗΕ και κάλυψης του ποσοστού γης υψηλής παραγωγικότητας που εξετάσθηκαν μετά την απόρριψη λόγω δικτύου και του αιτήματος διατήρησης .
13. Στην υπουργική απόφαση υπάρχουν δυστυχώς ελάχιστα MW για ΟΠΣ σε αιολικά. Θα πρέπει τουλάχιστον να γίνουν 250MW για να μπορέσουν να προχωρήσουν έστω μερικά από το έργα που περιμένουμε τόσα χρόνια
14. Εξηγήστε μας, με ποιο σκεπτικό δίνεται άμεση προτεραιότητα σε άδειες παραγωγής, δηλαδή, σε μεμονωμένα έργα μεγαλοεπενδυτών και όχι σε Eνεργειακές Kοινότητες που απαρτίζονται από πολλά μέλη και που απέχουν από τα σύνορα 30 (και λιγότερα) χλμ.;
15. Για ποιο λόγο γίνεται αυτή η διάκριση σε βεβαιώσεις παραγωγών και σε Ενεργειακές Κοινότητες μία κατηγορία έργων που θα έπρεπε να έχει υψηλή προτεραιότητα, καθώς υπηρετούν τον στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη της Ενεργειακής Δημοκρατίας, την τόνωση της τοπικής οικονομίας και δεν είναι στην ομάδα Α προτεραιότητας;
16. Επίσης πως γίνεται να αναιρεί προηγούμενο σας ΦΕΚ για τα ομαδοποιημένα αιτήματα στον ΑΔΜΗΕ το νέο σας ΦΕΚ, αφού πολλοί παραγωγοί και συνάδερφοι εκτός από Eνεργειακές Kοινότητeς κατέθεσαν στον ΑΔΜΗΕ ομαδοποιημένα και πολλά έργα μικρότερα των 500 kW, με αυτά τα έργα τί θα γίνει ; Γιατί τα εξαιρείται από την προτεραιοποίηση και αναιρείται τον όρο ομαδοποιημένα βάζοντας μόνο τις ενεργειακές κοινότητες στην Γ2 σειρά προτεραιότητας χωρίς την ομαδοποίηση με 500kW έργα ;
17. Για ποιο λόγο επιβάλατε «κούρεμα» στην ισχύ κάθε έργου της τάξης του 20% και ειδικά στις ενεργειακές κοινότητες και στις περιοχές απολιγνιτοποίησης σε μια περίοδο όπου όλοι και ο πρωθυπουργός μιλάει για πράσινη μετάβαση;
18. Λέτε ότι θα δώσετε προτεραιότητα σε Eνεργειακές Kοινότητες που μπορεί να συμμετέχει ένας Δήμος έστω και με μια εταιρική μερίδα και όχι στις υπόλοιπες ενεργειακές κοινότητες και πολύ περισσότερο σε κοινότητες άνω των 60μελών ,υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ;
19. Ποιος είναι ο λόγος που πρέπει να έχουν προτεραιότητα τα μεγάλα μεμονωμένα έργα και όχι αντιστοίχου μεγέθους έργα αλλά μέσω Ενεργειακών Κοινοτήτων και πολλαπλών φορέων ομαδικού, συνεργατικού αιτήματος; Δεν πρέπει μια βασική στόχευση μέσα από την πράσινη ενεργειακή μετάβαση να είναι και η οικονομική ενίσχυση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και της περιφέρειας μέσω της συμμετοχής τους σε αυτή;
20. Ζητούμε άμεσα να αλλάξει η υπουργική απόφαση και να μπουν οι Ενεργειακές Κοινότητες άμεσα στην Α κατηγορία προτεραιοποίησης και ειδικά οι Κοινότητες σε περιοχές απολιγνιτοποίησης να προηγούνται όλων των υπολοίπων στην Α1 κατηγορία.
21. Ζητούμε να παραμείνουν τα ομαδοποιημένα έργα ως έχουν χωρίς αλλαγές, σε όσα κατατέθηκαν και έργα 500kW και ζητούμε οι ενεργειακές κοινότητες να έχουν πρώτη θέση στην Eνεργειακή Δημοκρατία της χώρας μας που αφορούν χιλιάδες επενδυτές και ιδιοκτήτες χωραφιών και όχι τεράστια έργα μεγάλων ενεργειακών ομίλων με βεβαιώσεις παραγωγών και μεγαλοκτηματίες.
22. Κρίνουμε πως γίνεται κατάφορη παραβίαση και της νομοθεσίας και της λογικής με την προτεραιοποίηση που δώσατε ως τετελεσμένο στην αγορά χωρίς μάλιστα διαβούλευση. Και σας καλούμε σε διάλογο με την αγορά και τους εκπροσώπους της και τον Σύνδεσμο μας. Για την εξεύρεση λύσεων που θα μπορέσουν να σταθούν δίκαια και νομικά και με βάση την λογική των επενδυτών και των χιλιάδων μελών Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Ελλάδα που αισθάνονται πως αδικούνται κατάφορα!
” … Το γεγονός ότι στις λιγνιτικές περιοχές έχουν ήδη ιδρυθεί ενεργειακές κοινότητες είναι ελπιδοφόρο, αλλά ακόμα δεν έχουν βρει τη θέση τους στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας.
Στο πρόσφατο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που παρουσίασε η κυβέρνηση δεν περιλαμβάνονται προβλέψεις για τα έργα των ενεργειακών κοινοτήτων.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ήδη από το 2018 υπάρχουν διαθέσιμοι εθνικοί πόροι στο Πράσινο Ταμείο για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων στις λιγνιτικές περιοχές, που προέρχονται από τη διάθεση μέρους των εσόδων από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπών.
Μέχρι σήμερα οι πόροι αυτοί δεν έχουν αξιοποιηθεί, πέρα από την ανάθεση εκπόνησης ενός τεχνικού οδηγού στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας…
… Επιπλέον, το κομβικό για τις λιγνιτικές περιοχές ζήτημα της θέρμανσης, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αξιοποιώντας το εργαλείο των ενεργειακών κοινοτήτων για την ανάπτυξη ΑΠΕ με συμμετοχή ΟΤΑ και συνεργασία με τους κατοίκους.
Παραδείγματα συνεργασίας ενεργειακών κοινοτήτων και τοπικών αρχών σε μεγάλης κλίμακας έργα υπάρχουν αρκετά στην Ευρώπη.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Κοπεγχάγης, όπου η στενή συνεργασία του ενεργειακού συνεταιρισμού Middelgrunden[4] με τη δημοτική αρχή της Κοπεγχάγης το 2000 οδήγησε στην εγκατάσταση ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου (20 ανεμογεννητριών δυναμικότητας 2 MW η κάθε μία) μόλις 3,5χλμ έξω από το λιμάνι της πόλης.
Το 50% του πάρκου ανήκει στην τοπική δομή κοινής ωφέλειας του Δήμου της Κοπεγχάγης και το άλλο 50% στον ενεργειακό συνεταιρισμό Middelgrunden.
Αρχικά μόνο οι κάτοικοι του Δήμου μπορούσαν να είναι μέτοχοι σε αυτό το έργο, αλλά πλέον είναι ανοιχτό σε όποιον θέλει να επενδύσει σε αυτή τη μορφή συνεργασίας.
Ο ενεργειακός συνεταιρισμός που ιδρύθηκε το 1995 μετράει σήμερα περίπου 8.600 μέλη ενώ το υπεράκτιο αιολικό πάρκο εγκατεστημένης ισχύος 20 MW παράγει 50 GWh/έτος καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες 40.000 νοικοκυριών της Κοπεγχάγη…”
… Η αξιοποίηση όμως του εργαλείου των ενεργειακών κοινοτήτων στη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή είναι σημαντική και για έναν επιπλέον λόγο. Η ευρωπαϊκή εμπειρία έχει δείξει ότι η επιτυχία της μετάβασης εξαρτάται άμεσα από την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
Οι ενεργειακές κοινότητες προσφέρουν μια εξαιρετική δυνατότητα για την ενίσχυση αυτής ακριβώς της συμμετοχής. Για να γίνει όμως αυτό πραγματικότητα, απαιτούνται τα εξής για τα έργα ενεργειακών κοινοτήτων:
• Να συνυπολογιστούν στα νέα χωρικά σχέδια που διαμορφώνονται στις λιγνιτικές περιοχές.
• Να αποτελούν μέρος των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης ώστε να μπορούν να αντλήσουν πόρους από τον νέο Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ.
• Να αποτελέσουν προτεραιότητα στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που η χώρα θα πρέπει να διαμορφώσει εκ νέου για να εναρμονιστεί με τον νέο κλιματικό στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% σε σχέση με το 1990 μέχρι το 2030.
• Να περιληφθούν στα έργα που θα ενισχυθούν από τους πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου 2021- 2027 μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης κ.ά.
• Να ενισχυθούν μέσα από την ενεργοποίηση των πόρων του Πράσινου Ταμείου, που είναι ήδη δεσμευμένοι για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων στις λιγνιτικές περιοχές και να διασφαλιστεί η συνέχιση αυτής της πηγής χρηματοδότησης και τα επόμενα χρόνια.
• Να τύχουν θεσμικής και οικονομικής στήριξης από την πολιτεία, ως ένας θεσμός με ισχυρά κοινωνικά χαρακτηριστικά και όχι μόνο με βάση αποκλειστικά τα κριτήρια της αγοράς. Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι ενεργειακές κοινότητες από την ίδρυσή τους εντάσσονται στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας…”

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00