Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές ύψους 44,4 δισ. θα «υποδεχθεί» η Ελλάδα έως το τέλος της δεκαετίας.
Η χώρα μας-μαζί με την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία- είναι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που κινούνται πιο γρήγορα για να προσελκύσουν τις απαραίτητες επενδύσεις για την αναβάθμιση των δικτύων τους και την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε χθες το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).
Η εκτίμηση του ΙΕΝΕ για τις ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα την περίοδο 2021-2030 είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με την εκτίμηση του 2017 (23,3 δισ. ευρώ). Συνολικά στις 15 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την Τουρκία -που καλύπτει η έκθεση- οι επενδύσεις εκτιμώνται σε 436,9 δισ. έναντι 234,8 δισ. ευρώ που ήταν η εκτίμηση το 2017.
Το μεγαλύτερο μερίδιο (139 δισ. ευρώ) απορροφά ο τομέας του ηλεκτρισμού (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και δίκτυα), καθώς ο εξηλεκτρισμός αποτελεί την κυρίαρχη τάση σε όλη την περιοχή. Σημαντικές είναι οι επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας (40 δισ.), στην πετρελαϊκή βιομηχανία (39 δισ.) και στο φυσικό αέριο (16,5 δισ.). Εκτιμάται μάλιστα ότι η σοβούσα ενεργειακή κρίση θα οδηγήσει σε επιτάχυνση των επενδύσεων σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας αλλά και σε διασυνοριακές διασυνδέσεις.
Σύμφωνα με το ΙΕΝΕ, έως το 2030 το 50% των συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή θα αποσυρθούν και θα αντικατασταθούν κυρίως από μονάδες φυσικού αερίου (45 %) και ΑΠΕ (35 %). Προοπτικές ανάπτυξης «βλέπει» το ΙΕΝΕ και για την πυρηνική ενέργεια, η οποία στην παρούσα φάση συμβάλλει μόνο κατά 4,1% στη συνολική ακαθάριστη εσωτερική κατανάλωση στη ΝΑ Ευρώπη.
Όσον αφορά την πορεία της ενεργειακής ζήτησης, το ΙΕΝΕ «βλέπει» αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο.