Μετά το πέρας των εργασιών της 2ης συνεδρίασης της εδαφικής επιτροπής ΔΑΜ που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, ελπίδες πρόβαλλαν όσον αφορά την αναπτυξιακή προσπάθεια που γίνεται στην περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας.
Σύμφωνα με αυτά που ανέφερε σχετικά με την απορρόφηση των κονδυλίων του ταμείου ΔΑΜ για τις λιγνιτικές περιοχές, ο επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας και Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κάρστεν Ράσμουσεν, οι χρηματοοικονομικοί πόροι για την Δυτ. Μακεδονία μέχρι το 2026 ανέρχονται στα 566 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει πως κάθε μέρα θα πρέπει η Δυτ. Μακεδονία να απορροφά 616.000 ευρώ.
Προϋπόθεση όμως αυτών αποτελεί η καλύτερη και αποδοτικότερη απορρόφηση των χρημάτων εκ μέρους των εμπλεκόμενων φορέων και των υπηρεσιακών παραγόντων της περιφέρειας.
Ο κ. Ράσμουσεν τόνισε βέβαια, ως προειδοποίηση, πως «όσα χρήματα δεν θα απορροφηθούν, θα επιστραφούν στα ταμεία της ΕΕ», επισημαίνοντας «οι επιλέξιμες προτάσεις να έχουν σαν στόχο την βελτίωση της ζωής των ανθρώπων της Περιφέρειας και όχι της Αθήνας ή των Βρυξελλών», γεγονός που επιβάλλει σε όλους τους εμπλεκόμενους να «τρέξουν» τις διαδικασίες απορρόφησης των κονδυλίων.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ Πελοπίδας Καλλίρης, ενημερώνοντας για τα έργα που πήραν «πράσινο φως» για την υλοποίησή τους, είπε πως «μέσα στο καλοκαίρι αναμένονται προκηρύξεις ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων μικρών επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 196 εκατομμυρίων ευρώ».
Ο κ. Καλλίρης τόνισε επίσης το γεγονός πως η υπηρεσία της ΔΑΜ ακούει με ενδιαφέρον τις προτάσεις της περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας και των φορέων της περιοχής για ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων μικρών επιχειρήσεων από 0 μέχρι 100.000 ευρώ και εξήγησε πως κατέληξε σε έναν προϋπολογισμό ύψους 31 εκατ. ευρώ, που θα μπορούσε την επόμενη περίοδο να αποτελέσει έναν άξονα χρηματοδότησής τους.
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης ανακοίνωσε ότι «σαν περιφέρεια έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε σε εξειδίκευση στο 35% του προγράμματος και ελπίζουμε ότι στο τέλος της 10ετίας, που θα ολοκληρωθούν όλες οι χρηματοδοτήσεις, η περιφέρειά μας θα έχει διαφορετική θέση απ’ αυτή στην οποία βρίσκεται σήμερα».