Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί του κόσμου

0 comment 9 minutes read

Τζανγκιέ, Κίνα

Αυτό το γεωλογικό θαύμα του πλανήτη βρίσκεται στο Γεωλογικό Πάρκο Τζανγκιέ Ντάνξια, στην επαρχία Γκανσού της Κίνας. Καλύπτοντας μια έκταση 518 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αυτά τα βουνά αποτελούνται από ένα μείγμα ηφαιστειακών πετρωμάτων και διαφόρων ορυκτών. Η εντυπωσιακή διαβάθμιση των χρωμάτων κατά μήκος των βουνών προκαλείται από τις καιρικές συνθήκες και τη διάβρωση.

Φαράγγι Στούντλαγκιλ, Ισλανδία

Στην παγετωνική κοιλάδα Γιέκουλνταλουρ, το φαράγγι Στούντλαγκιλ είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς από βασάλτη. Αυτά τα συμπλέγματα από εξαγωνικές στήλες που δεσπόζουν πάνω από τον τυρκουάζ παγετωνικό ποταμό αναφέρονται ως στήλη σύνδεσης από τους γεωλόγους. Σχηματίστηκαν όταν βασαλτική λάβα κύλησε και ψύχθηκε με τον καιρό. Τελικά, συρρικνώθηκε και ράγισε σε συμμετρικά μοτίβα. Οι εντυπωσιακές στήλες του Στούντλαφος προσφέρουν μια εξωπραγματική εμπειρία σε ένα από τα κρυμμένα στολίδια της Ισλανδίας.

Κρόουλι Κόλουμνς, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Αυτοί οι εντυπωσιακοί φυσικοί σχηματισμοί βρίσκονται στις όχθες της λίμνης Κρόουλι, ενός ταμιευτήρα πάνω στον ποταμό Όουενς στα νότια της κομητείας Μόνο της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με κάποιους γεωλόγους, ήταν αποτέλεσμα της διήθησης παγωμένου νερού από χιόνι που έλιωσε σε ηφαιστειακή στάχτη. Δημιουργήθηκαν οπές στην καυτή στάχτη και σχηματίστηκαν στήλες ανθεκτικής στη διάβρωση μεταλλικής σύνθεσης. Υπάρχουν περίπου 5.000 τέτοιες στήλες που εμφανίζονται σε ομάδες και ποικίλλουν σημαντικά σε σχήμα, μέγεθος και χρώμα, προσφέροντας στον επισκέπτη θέα που κόβει την ανάσα.

Μαρμάρινες Σπηλιές, Χιλή

Γνωστός και ως Κουέβας ντε Μάρμολ, αυτός ο μοναδικός φυσικός γεωλογικός σχηματισμός βρίσκεται στις Άνδεις της Παταγονίας, σε μια χερσόνησο από συμπαγές μάρμαρο. Οι σπηλιές βρίσκονται στη λίμνη Χενεράλ Καρέρα, μια απομακρυσμένη παγετωνική λίμνη που μοιράζεται τα σύνορα Χιλής-Αργεντινής και είναι προσβάσιμη μόνο με βάρκα. Οι λείοι σχηματισμοί στις σπηλιές σμιλεύτηκαν από το νερό που έρεε πάνω στην πέτρα για περισσότερα από 6.000 χρόνια. Τα τοιχώματα της σπηλιάς αντανακλούν τα γαλανά νερά της λίμνης και το φως και δημιουργούν μαγευτικές εικόνες από αυτό το φυσικό θαύμα.

Βάλε ντα Λούα, Βραζιλία

Σε ιδιωτική έκταση κοντά στο Εθνικό Πάρκο Τσαπάδα ντος Βεαδέιρος στην Γκοϊάς, αυτό το μοναδικό τοπίο περιλαμβάνει κυματιστούς βράχους. Οι σχηματισμοί είναι αποτέλεσμα της διάβρωσης από τη ροή ποταμών και λάβας. Πρόκειται για έναν από τους προορισμούς με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην περιοχή και αποτελεί ιδανικό σημείο για απίθανες φωτογραφίες.

Καππαδοκία, Τουρκία

Πρόκειται για έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Τουρκία, με υπέροχα τοπία, κατοικίες λαξευμένες στην πέτρα και μοναδικούς βραχώδεις σχηματισμούς. Κάθε πρωί ο ουρανός γεμίζει με εκατοντάδες αερόστατα που εξερευνούν τις καμινάδες των νεράιδων και τις παλιές εκκλησίες μέσα στα βράχια. Το 1985, τα βραχώδη αξιοθέατα της Καππαδοκίας και το Εθνικό Πάρκο Γκιόρεμε ανακηρύχθηκαν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ινοτζοφούτα, Καγκοσίμα, Ιαπωνία

Η ακτογραμμή της θάλασσας της Ανατολικής Κίνας στην Τοκουνοσίμα αποτελείται από απότομες πλαγιές με παράξενα σχήματα που διαμορφώθηκαν μέσα στα χρόνια από τη φυσική διάβρωση κοραλλιογενών υφάλων. Ένας από τους πιο δημοφιλείς βραχώδεις σχηματισμούς μοιάζει με ζευγάρι γυαλιά και προσφέρει υπέροχη θέα, ειδικά την ώρα που δύει ο ήλιος.

Θαλασσινές σπηλιές στη λίμνη Σουπίριορ, Μίσιγκαν, ΗΠΑ

Στις όχθες της λίμνης μπορεί να θαυμάσει κανείς μια σειρά από εντυπωσιακές θαλασσινές σπηλιές, οι οποίες σχηματίστηκαν με τη διάβρωση των ασβεστολιθικών βράχων. Όταν δύει ο ήλιος, οι επισκέπτες απολαμβάνουν μια μαγική εμπειρία, καθώς οι σπηλιές αρχίζουν να λαμπυρίζουν.

Φαράγγι Αντιλόπης, Αριζόνα, ΗΠΑ

Αυτό το στενό φαράγγι από ψαμμίτη, που βρίσκεται στη γη των Ναβάχο, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και πολυφωτογραφημένα φαράγγια του είδους στον κόσμο. Οι εκπληκτικοί βραχώδεις σχηματισμοί του είναι αποτέλεσμα της διάβρωσης από τον αέρα και το νερό. Όταν πέφτει το φως στα χρωματιστά βράχια, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η ομορφιά του τοπίου.

Ερημότοπος Μπίστι/Ντε-Να-Ζιν, Νέο Μεξικό, ΗΠΑ

Αυτό το εκπληκτικό τοπίο, που βρίσκεται στην περιοχή Φορ Κόρνερς, είναι σπαρμένο με υπέροχους βραχώδεις σχηματισμούς από ψαμμίτη, ιλυόλιθο, σχιστόλιθο και γαιάνθρακα. Οι γεωλογικοί σχηματισμοί, που περιλαμβάνουν κώνους, κορυφές και αψίδες, λέγεται ότι δημιουργήθηκαν έπειτα από σειρά φυσικών και κλιματικών αλλαγών.

Τσέλτεναμ Μπάντλαντς, Καναδάς

Αυτός ο ερημότοπος, που θεωρείται ένας από τους γεωλογικούς θησαυρούς της περιοχής, βρίσκεται στο Κάλεντον του Οντάριο. Το τοπίο συνθέτουν σειρές από γυμνούς κόκκινους λόφους με λωρίδες πρασίνου, αποτέλεσμα της διάβρωσης που προκλήθηκε από κακές γεωργικές πρακτικές και την υπερβόσκηση. Ιδιοκτησία του Ontario Heritage Trust (Ταμείου Κληρονομιάς του Οντάριο), περιλαμβάνει δύο κύρια μονοπάτια τα οποία διαχειρίζεται ο οργανισμός Credit Valley Conservation (CVC).

Γεωλογικοί σχηματισμοί Ντάνξια, Κίνα

Τοποθεσία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2010, το μέρος αυτό έχει χαρακτηριστεί από τους ντόπιους ως “το κόσμημα της Τσανγκγιέ”. Γνωστοί και ως “Όρη του Ουράνιου Τόξου”, οι σχηματισμοί Ντάνξια βρίσκονται στο Γεωλογικό Πάρκο της Τσανγκγιέ. Τα εντυπωσιακά χρώματα των βράχων είναι αποτέλεσμα της απόθεσης κόκκινου ψαμμίτη και ιζημάτων διαφόρων ορυκτών τα οποία συμπιέστηκαν στη διάρκεια 24 εκατομμυρίων ετών και διαμορφώθηκαν από τη βροχή και τον άνεμο, που σκάβουν μονοπάτια στον βράχο.

Ογκόλιθοι Μοεράκι, Νέα Ζηλανδία

Αυτοί οι μεγάλοι και σφαιρικοί μερικώς βυθισμένοι βράχοι βρίσκονται στην παραλία Κοεκόι, ανάμεσα στις πόλεις Μοεράκι και Χάμπντεν. Είναι τουλάχιστον 60 εκατομμυρίων ετών και σχηματίστηκαν από την απόθεση ιζημάτων στον πυθμένα της θάλασσας.

Βραχώδεις σχηματισμοί Μανπουπουνιόρ, Ρωσία

Γνωστές και ως οι Επτά Δυνατοί Άντρες (ή οι Κολόνες της Δημοκρατίας των Κόμι), αυτές οι γιγάντιες λίθινες στήλες βρίσκονται βορειοδυτικά των Ουραλίων. Δεν είναι γνωστή η προέλευση αυτών των βραχωδών σχηματισμών, αλλά εικάζεται ότι είναι τα απομεινάρια όρους που μάλλον έστεκε εκεί πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια. Οι στήλες είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές τον χειμώνα, όταν σκεπάζονται από χιόνι.

Βασαλτικά Πρίσματα της Σάντα Μαρία Ρέγλα, Μεξικό

Αυτές οι στήλες από βασάλτη δημιουργήθηκαν από ηφαιστειακή λάβα που ψύχθηκε αργά. Σήμερα, η όψη τους είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή, καθώς ανάμεσά τους ρέει νερό από το Φράγμα του Σαν Αντόνιο. Ο φυσικός σχηματισμός έχει συμπληρωθεί με σκαλοπάτια, διαδρόμους και κρεμαστές γέφυρες προκειμένου να διευκολύνεται η πρόσβαση των επισκεπτών.

msn.com

 

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00