Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΤΣΟΤΥΛΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΝ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ Μ.Φ. ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ

0 comment 6 minutes read

Γιάννη Κορκά

 

Την Παρασκευή 13 Αυγούστου (2021) πραγματοποιήθηκε στο Τσοτύλι, με πρωτοβουλία και ενέργειες του Δήμου Βοΐου, πανηγυρική εκδήλωση επί τη συμπληρώσει 150 ετών από την ίδρυση της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητος και του ιστορικού Γυμνασίου Τσοτυλίου.

Μετά την αρχιερατική θεία λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίας Μαρίνης, στο χώρο των προτομών των ιδρυτών και των Μεγάλων Ευεργετών τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου, κατόπι έγινε κατάθεση στεφάνων και ακολούθως υπαιθρίως – λόγω κορωνοϊού – υπό την σκιά των πεύκων που καλύπτουν το προ του νέου Οικοτροφείου πλάτωμα έγιναν οι ομιλίες Πρώτος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της ιδρύσεως της Τσοτυλίου Σχολής στα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς, ο Δήμαρχος Βοΐου κ. Χρ. Ζευκλής και ακολούθησαν οι άλλοι ομιλητές με πρώτο το Δ/ντή του Γυμνασίου κ Ν. Κατσαούνη, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε κυρίως στις δραστηριότητες του Γυμνασίου και τις πρωτοβουλίες των μαθητών κατά τα έτη που διευθύνει τα Εκπαιδευτήρια Τσοτυλίου.

Μετά τον κ Κατσαούνη στο βήμα ανέβηκε ο κ. Αλ. Μπακαΐμης, πρώην καθηγητής του Γυμνασίου Τσοτυλίου και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοιτησάντων σε αυτό. Στο χρόνο που είχε στη διάθεσή του «διέδραμε» συνοπτικώς την ιστορία του Γυμνασίου Τσοτυλίου, υπογραμμίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση ότι συγκέντρωνε μαθητές από τον ευρύτερο χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ότι πάρα πολλοί απόφοιτοί του διέπρεψαν σε διάφορους τομείς και ότι είναι το μοναδικό, ίσως, Γυμνάσιο που ευτύχησε να αποκτήσει 4 περικαλλή μεγάλα κτίρια (Διδακτήρια και Οικοτροφεία), τρία από τα οποία διέθεσε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε διάφορες κρατικές Υπηρεσίες για τη θεραπεία σοβαρών αναγκών.

Ο κ. Μπακαΐμης, πρώην καθηγητής των Ελληνικών Σχολών Κων/πόλεως, με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε κατόπι στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίου Κυρίου Βαρθολομαίου στο Γυμνάσιο Τσοτυλίου, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη Ζηζιούλα .Επίσκεψη που θα μείνει, όπως είπε, στην ιστορία του Γυμνασίου και της περιοχής ως το μεγαλύτερο, επισημότερο και λαμπρότερο γεγονός. Τέλος, με ιδιαίτερη ικανοποίηση αναφέρθηκε στη βράβευση του Γυμνασίου Τσοτυλίου από την Ακαδημία Αθηνών, το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας μας, η οποία βράβευση επετεύχθη χάρη στην εμπεριστατωμένη εισήγηση του Ακαδημαϊκού – πρώην προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών – Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννου (του Οικουμενικού Πατριαρχείου) και καθηγητή πολλών Πανεπιστημίων, από το  ιστορικό κεφαλοχώρι Καταφύγι Κοζάνης  πάνω στα Πιερία.

Υπενθυμίζεται ότι στην προώθηση του θέματος μεγάλως συνέβαλε ο εκ Κοζάνης λαογράφος και συγγραφέας κ. Ιωάννης Κορκάς, στενός φίλος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Περγάμου. Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του ο κ. Μπακαΐμης απένειμε εκ μέρους του Συνδέσμου Φοιτησάντων στη Γυμνάσιο Τσοτυλίου στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης

κ. Αθανάσιο τιμητικό μετάλλιο, το οποίο από τη μία πλευρά φέρει ανάγλυφη την εικόνα του Αγίου Δημητρίου και από την άλλη – επίσης ανάγλυφη – τη μορφή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Κ.Κ. Βαρθολομαίου, σε ανάμνηση, όπως είπε, της επετειακής αυτής εκδηλώσεως και προς διαιώνιση του ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνέβαλε αποφασιστικά στην ίδρυση και ασφαλή πορεία της Μ. Φ. Αδελφότητος και του Γυμνασίου Τσοτυλίου και του ότι ο Παναγιώτατος περιβάλλει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον τηλαυγή αυτόν φάρο της Δυτικής Μακεδονίας.

Μετά τον κ. Μπακαΐμη έλαβαν το λόγο για ολιγόλεπτες ομιλίες δύο νέοι επιστήμονες, απόφοιτοι του Γυμνασίου Τσοτυλίου: ο φιλόλογος κ. Απ. Γαρούφος και ο φοιτητής της Ιατρικής κ Αν. Αθανασιάδης. Υπογράμμισαν την ιδιαίτερη σημασία της παιδείας, τη συμβολή του Γυμνασίου Τσοτυλίου στην καλλιέργεια και διάδοσή της και εξέφρασαν με συγκίνηση την προς την τροφό Τσοτύλιο Σχολή ευγνωμοσύνη τους. Τελευταίος απηύθυνε χαιρετισμό – σύντομη ομιλία ο πρόεδρος της Μ. Φ. Αδελφότητος, καθηγητής κ. Ν. Βαλκάνος, ο οποίος υπογράμμισε λακωνικά τη σημασία της ιδρύσεως της Αδελφότητος και του Γυμνασίου Τσοτυλίου και τη συμβολή τους στη διάδοση της παιδείας και προέβη εν συνεχεία σε δύο ανακοινώσεις: ότι και κατά το προσεχές έτος θα χορηγήσει η Αδελφότης υποτροφίες σε αποφοίτους του Γυμνασίου Τσοτυλίου που διακρίνονται για την επίδοση και το ήθος και, επίσης, ότι το Δ. Συμβούλιο θα διοργανώσει του χρόνου εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια της Αδελφότητος και του Γυμνασίου Τσοτυλίου, επειδή φέτος δε διοργάνωσε λόγω κορωνοϊού καμιά εκδήλωση.

Στο σημείο αυτό τελείωσε η επετειακή αυτή εκδήλωση, τη διοργάνωση της οποίας επωμίστηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος κ. Χρ. Ζευκλής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αλ. Ζιμπιλίδης και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κυρία Νικολέτα Πάτρα, τους οποίους και συγχαίρουμε γι’ αυτό θερμότατα.

Δεν άφησαν να περάσει το επετειακό έτος 2021 ανεόρταστο, παρ’ όλες τις δυσκολίες λόγω κορωνοϊού και αυτό σημαίνει πολλά.

Σημείωση: Γιάννη  Κορκά.Την επετειακή εκδήλωση περιγράφει ο Αλέκος Μπακαϊμης που φοίτησε στο Γυμνάσιο Τσοτυλίου και είναι σήμερα Πρόεδρος του συνδέσμου των αποφοιτησάντων  αυτού. Που έχει   γράψει πολλά άρθρα για την Μ.Φ. αδελφότητα του Γυμνασίου Τσοτυλίου. Είναι πολύ καλός φίλος , συνταξιούχος του Δημοσίου πρώην καθηγητής φιλόλογος που δίδαξε και στην Κωνταντινούπολη    καταγόμενος   από την ιστορική Δαμασκηνιά.

Έχω μία φωτογραφία από το αρχείο μου, με ημερομηνία 23-Μαϊου-1993  την οποία  συνέδεσα με το γυμνάσιο Τσοτυλίου, με τη Δαμασκηνιά και τον Μακεδονικό αγώνα. Δείχνει   και μια τιμητική εκδήλωση για τον Φιλέλληνα , Αρχαιολόγο, Συγγραφέα Νίκολας Χάμμοντ.

Στη φωτογραφία θα δείτε δεξιά τον Αλέκο Μπακαϊμη που φιλοξενούσε στη Δαμασκηνιά τον Χάμμοντ. Και δεξιά άλλους δύο Κυρίους Δαμασκηνιώτες  που φοίτησαν στο Γυμνάσιο Τσοτυλίου τον Άρη Μπακαϊμη δάσκαλο και τον Σωκράτη Τολιάδη Δάσκαλο, διετέλεσαν και Δ/ντες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.  Ο Τολιάδης διετέλεσε και πρώην πρόεδρος της Δαμασκηνιάς Από τους παρισταμένους  μπορεί να υπάρχουν μαθητές  που μαθήτευσαν στο Τσοτύλι. Στο μέσον της φωτογραφίας ο τότε γενικός γραμματέας της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  Θεόδωρος Σκρέκας , πατέρας του σημερινού Υπουργού περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα .Μετά το μνημόσυνο των Μακεδονομάχων  που γίνεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαϊου.  Ο Χάμμοντ κατέθεσε  στεφάνι στο μνημείο των Μακεδονομάχων, μεγάλος   υπερασπιστής του Μακεδονικού αγώνα με τη συγγραφή  επτά (7) βιβλίων που έχει εκδώσει και πολλά άρθρα του . Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τον τίμησε επιδίδοντας ειδική περγαμηνή . Τα έχω γράψει όλα αυτά  καθώς και για τον Χάμμοντ με λεπτομέρειες  μαζί με φωτογραφίες   και πως βρέθηκε στον Πεντάλοφο Κοζάνης το 1943 και στη Δαμασκηνιά το 1993. Γράφοντας τα ανωτέρω επιθυμώ να τονίσω και να τιμήσω  τους ανθρώπους  της Δαμασκηνιάς Βοϊου  οι οποίοι για   πολλά  χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των γεγονότων της τοπικής ιστορίας. Συνέγραψαν βιβλία για τη Δαμασκηνιά και για  τη συμμετοχή τους στον Μακεδονικό αγώνα, που το 1906  έγιναν μεγάλες μάχες στην Δαμασκηνιά που κατατροπώθηκαν οι Βούλγαροι κομιτατζήδες δίνοντας το σάλπισμα της Νίκης στο  Μακεδονικό αγώνα.   Είναι ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στη Δαμασκηνιά,   για να μαθαίνουν οι νέες γενιές την προσφορά του χωριού τους. Καίτοι βρίσκονται σήμερα οι συγγραφείς σε προχωρημένη ηλικία, (ομοιοπαθείς ηλικιακά), η καρδιά τους όμως πάλλεται. Αναφερόμενος σε   ηλικιωμένους, μεταξύ αυτών είναι και ο Νίκολας Χάμμοντ, ο οποίος ήταν τότε 86 ετών, ήρθε στην Ελλάδα, Πεντάλοφο και Δαμασκηνιά, ήταν σε  συνεχή κίνηση, μίλησε στο συνέδριο Αρχαιολογίας  που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του  στον Πεντάλοφο, πήγαμε και στην Αιανή να δει τον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαιολογικό μουσείο. Και στην Αιανή  έκανε μία σπουδαία  ιστορική δήλωση: «Εδώ που πατάμε είναι η Άνω Μακεδονία του Βασίλειου της Ελίμειας».

Ο Νίκολας Χάμμοντ έχει τιμηθεί από την Ελληνική πολιτεία  και η  Ακαδημία Αθηνών τον ανακήρυξε  αντεπιστέλλον μέλος.

Συγχαρητήρια  στην οργανωτική επιτροπή που διοργάνωσε την  επετειακή εκδήλωση για τα 150 χρόνια της Φ.Σ. αδελφότητος του Γυμνασίου Τσοτυλίου, αν και περιορισμένα τελέστηκε η εκδήλωση  λόγω του κορωνοϊού., Ελπίζουμε του χρόνου να μην έχουμε τον θανατηφόρο  κορωνοϊό και να γίνει πανηγυρική η εκδήλωση όπως είθισται    στις  περιπτώσεις αυτές  που αφορά   τα γράμματα  καθώς και   το πνεύμα της  δημιουργίας του σχολείου Τσοτυλίου σε περίοδο  Οθωμανικής σκλαβιάς.

 

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00