Επίδομα θέρμανσης: Στην τελική ευθεία η πλατφόρμα – Τα εισοδηματική κριτήρια
Aντίστροφα κυλάει ο χρόνος προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης και να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους. Η βασική αλλαγή φέτος είναι ότι μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης θα λάβουν όσοι επιλέξουν για θέρμανση το ηλεκτρικό ρεύμα ενώ θα αναπροσαρμοστούν και οι συντελεστές αυξομείωσης του επιδόματος (βαθμοημέρες) με βάση το κλίμα κάθε περιοχής.
Ειδικότερα αυξάνεται κατά 20% το επίδομα θέρμανσης για τους δικαιούχους που θα επιλέξουν να ζεσταθούν με ηλεκτρικό ρεύμα, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η χρήση πιο φιλικών στο περιβάλλον πηγών ενέργειας.
Στις αλλαγές περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη ότι η επιδότηση θέρμανσης στο ρεύμα θα καλύψει τις ανάγκες για έξι μήνες,καθώς πέρυσι, η επιδότηση στο ρεύμα δόθηκε μόνο για τρεις μήνες.
Παράλληλα το ανώτατο ύψος του επιδόματος για τη φετινή περίοδο αυξάνεται στα 1.200 ευρώ, έναντι 1.000 ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Το επίδομα θα είναι αυξημένο και για τις περιοχές με πολύ κρύο,χωρίς όμως να ξεπερνά τα 1200 ευρώ.
Συνολικά, περίπου ένα εκατομμύριο εκατομμύριο νοικοκυριά θα λάβουν οικονομική ενίσχυση που θα φτάσει τα 260 εκατομμύρια ευρώ, με την καταβολή να πραγματοποιείται σε δύο δόσεις.
Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης θα καθοριστεί σε 300 ευρώ από 350 ευρώ πέρυσι?και θα αυξομειώνεται ανάλογα με την περιοχή. Για πέλετ θα είναι 360 ευρώ από 350 ευρώ πέρυσι, ενώ στις ορεινές περιοχές που δίνεται επίδομα για καυσόξυλα θα παραμείνει στα 350 ευρώ.
Το επίδομα βάσης για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 380 ευρώ και θα αυξομειώνεται ανάλογα με ?την θερμοκρασία ανά περιοχή ενώ πέρυσι το επίδομα βάσης ήταν 350 ευρώ και με τους ειδικούς συντελεστές κυμαινόταν από 45 ευρώ ως 480 ευρώ για τις ορεινές περιοχές.?
Βάσει αυτής της μεγάλης αλλαγής, όποιοι παραμείνουν στο πετρέλαιο θα είναι ουσιαστικά οι χαμένοι της φετινής χρονιάς καθώς θα πάρουν μικρότερο επίδομα σε σχέση με πέρυσι ενώ κερδισμένοι θα είναι όσοι χρησιμοποιήσουν το ρεύμα καθώς το επίδομα τους θα είναι υψηλότερο.
Τα εισοδηματική κριτήρια
Τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα ενώ τα περιουσιακά κριτήρια αλλάζουν.
- Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο και 24.000 ευρώ για έγγαμο το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Έτσι με 1 παιδί το όριο διαμορφώνεται σε 29.000 ευρώ, με 2 παιδιά σε 34.000 ευρώ, με τρία παιδιά σε 39.000 ευρώ
- Η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για άγαμο, για έγγαμο τα 240.000 ευρώ ?και προσαυξάνεται κατά 40.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αυτό σημαίνει ότι για οικογένεια με ένα παιδί το όριο διαμορφώνεται στα 280.000 ευρώ? για δύο παιδιά στα 320.000 και για τρία παιδιά στα 360.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς η ?συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας για άγαμο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.Η πρώτη δόση που θα περιλαμβάνει το 60% του επιδόματος θα δοθεί τον Δεκέμβριο ενώ το υπόλοιπο 40% θα δοθεί στα τέλη Απριλίου αφού σταθμιστούν τα καιρικά δεδομένα από τα? 12.000 σημεία που έχει χωριστεί η χώρα.