560
Επιστημονική Ημερίδα: “Μνήμες και γεύσεις” με ποντιακά εδέσματα από όλη την Ελλάδα – Στο φως η “Γαστρονομική Εξέλιξη” του Πόντου από τον Θωμά Σαββίδη
Την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, στις 16:00, στο Μαυρόβατο Δράμας, θα πραγματοποιηθεί μια μοναδική επιστημονική ημερίδα με θέμα την Ποντιακή γαστρονομία. Η εκδήλωση υπόσχεται να ταξιδέψει τους επισκέπτες, στον τόπο και τον χρόνο, προσφέροντας γνώσεις, μνήμες και γεύσεις από την πλούσια παράδοση των Ποντίων.
Κεντρικός εισηγητής θα είναι ο Θωμάς Σαββίδης, Γρεβενιώτης Βιολόγος-Χημικός και καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Σαββίδης, μέσα από την πολυετή του έρευνα, θα παρουσιάσει το θέμα «Το διαχρονικό εδεσματολόγιο στον Πόντο», φέρνοντας στο φως τη γαστρονομική εξέλιξη του Ποντιακού πολιτισμού.
Θα ακολουθήσει επίσης μια ξεχωριστή παρουσίαση με τίτλο «Οι 4 εποχές της Ποντιακής γαστρονομίας», στην οποία Ποντιακοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα θα ετοιμάσουν παραδοσιακά εδέσματα, αναδεικνύοντας τις γεύσεις των διαφορετικών εποχών του χρόνου Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν παλιές συνταγές, αυτές που οι γιαγιάδες μας διατηρούσαν ζωντανές από γενιά σε γενιά.
Η ημερίδα αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τις ρίζες μας μέσα από την τέχνη της μαγειρικής, αναδεικνύοντας την Ποντιακή γαστρονομία όχι μόνο ως μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και ως ζωντανή, διαχρονική παράδοση.