Απόφαση της 18ης Συνεδρίασης της 31ης Αυγούστου του Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 31ης Αυγούστου 2016, συζητήθηκε το θέμα της μη ενημέρωσης των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών για την άφιξη προσφύγων στην Π.Ε. Καστοριάς. Το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέφρασε τη διαμαρτυρία του και Αποφάσισε κατά πλειοψηφία
την αποστολή της παρακάτω επιστολής διαμαρτυρίας προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, για τις ενέργειες που έγιναν χωρίς ενημέρωση ή συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή, ενέργειες που δείχνουν πλήρη απαξίωση κρατικών αρχών, θεσμών και τοπικών κοινωνιών.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ Ο.Η.Ε.
Την 24 Αυγούστου 2016, αφίχθησαν στο ξενοδοχείο ΔΕΔΗΣ HOTEL, στον ακριτικό Νομό της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, είκοσι εννιά (29) πρόσφυγες, αριθμός που αυξήθηκε κατά είκοσι (20) άτομα, την επόμενη ημέρα.
Σημειώνεται ότι, η Περιφερειακή Αρχή δεν είχε λάβει γνώση για το συγκεκριμένο γεγονός και ταυτόχρονα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από κάποιον κρατικό φορέα.
Επίσης, το συγκεκριμένο βράδυ, η Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς, έσπευσε στην περιοχή του ξενοδοχείου διερευνώντας κάποιες φήμες έλευσης προσφύγων στην περιοχή, οι οποίες ενισχύονταν και από πολλά τηλεφωνήματα πολιτών, προς το γραφείο της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς.
Η Αντιπεριφέρεια, στην προσπάθεια ενημέρωσής της, διαπίστωσε ότι, το ξενοδοχείο είχε υπογράψει απευθείας σχετική σύμβαση με την Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ.
Για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, δεν υπήρξε καμία κρατική ενημέρωση ή απόφαση, που να έχει κοινοποιηθεί στην Περιφερειακή Αρχή και να αναφέρεται στη φιλοξενία προσφύγων στην Καστοριά, στον αριθμό, στον χρόνο παραμονής, καθώς και στον τόπο διαμονής τους.
Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς μετέφερε τη δυσαρέσκεια των τοπικών αρχών, για την απαξίωση των θεσμών, στον εκπρόσωπο του ΟΗΕ Jeff Wilkinson, τον οποίο και υποδέχτηκε στο γραφείο του.
Επισημαίνεται ότι, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης, απέδειξε εμπράκτως αρκετές φορές την αλληλεγγύη και την συνδρομή της στην αντιμετώπισή της, με την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Γρεβενών.
Ακόμη, συμμετείχε και σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, που έγιναν αρκετές φορές, σε χώρους υποδοχής προσφύγων και εκτός των διοικητικών της ορίων, όπως στην Ειδομένη, στα Ιωάννινα κλπ, με τρόφιμα, με φάρμακα και με ρουχισμό.
Επιπλέον, η στάση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ήταν πάντοτε θετική, υπέρ των προσφύγων, εκφράζοντας και τη θερμή παράκληση προς την κοινωνία για την αποφυγή φαινομένων μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, που μόνο οξύνουν την όλη κατάσταση.
Θεωρούμε ότι, η έλλειψη ενημέρωσης των θεσμικών παραγόντων για την έλευση προσφύγων στην περιοχή της Καστοριάς, συνιστά ένα πρωτόγνωρο και προσβλητικό φαινόμενο που μας εκθέτει, καθώς ακυρώνει όχι μόνο το ρόλο μας, αλλά και τη δυνατότητα συνδρομής μας στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, με την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων, αλλά και απρόβλεπτων καταστάσεων ανάγκης.
Ο Πρόεδρος του Π.Σ. Δ.Μ.
Κωτσίδης Γεώργιος