banner
banner
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
banner
banner

Επιτέλους συμφωνήστε για το μέλλον της χώρας!

0 comment 3 minutes read

ΖουρόπουλοςΤΟΥ ΦΑΝΗ ΖΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ *

Τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα (για όσους τα εμπιστεύονται) έχουν φουσκώσει τα μυαλά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και η προοπτική λαφυραγώγησης της εξουσίας άρχισε να έλκει δυνάμεις από την ΔΗΜΑΡ μέχρι το νεοπαγές «Ποτάμι» με αιχμή τον νεόκοπο ευρωβουλευτή κ. Γραμματικάκη (που εγκατέλειψε τα …άστρα και θέλει τώρα να σώσει την Ελλάδα!), ενώ εμφανής είναι η στροφή καναλιών και αρθρογράφων που άρχισαν να βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ με άλλο μάτι. Ο Τσίπρας κάνει ότι μπορεί για να δείξει πως έπαψε να είναι ο αγράμματος Κνίτης καταληψίας και κατάλαβε ότι για να πάρει την εξουσία χρειάζεται τους ψήφους των κεντρώων… (παρά τον αποτροπιασμό των Λαφαζανιστών που δεν θέλουν ούτε να τους βλέπουν…).
Εκεί όμως που ο Τσίπρας και οι συνιστώσες του δεν κάνουν πίσω, όπως όλοι οι ανυπόμονοι για την εξουσία, είναι η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας με συναινετικές διαδικασίες, που αυτή την εποχή, θα ήταν ένδειξη υψηλής ευθύνης και σεβασμού των πολιτικών και πολιτειακών θεσμών. Η «λύσσα» για την επίτευξη του σκοπού της κατάληψης της εξουσίας από μία «αριστερή» κυβέρνηση «για πρώτη φορά στην ιστορία της» όπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τους έχει τυφλώσει και δεν βλέπουν με τίποτα που θα οδηγήσουν την χώρα μ’ αυτά τα ετερόκλητα που εξαγγέλλουν ότι θα κάνουν για να την σώσουν όταν έλθουν στην εξουσία!
Από την άλλη πλευρά, ακόμα και αν πάνε όλα κατ’ ευχήν για την συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στον τομέα της απαγκίστρωσης της οικονομίας από το ΔΝΤ στο τέλος του 2014, ακόμα και αν η οικονομία δείξει τελικά σημάδια ανόδου στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, ακόμα και αν τα στρες – τες των Ελληνικών Τραπεζών αποδειχθούν εύκολη δοκιμασία και τα 11,4 δις του Τ.Χ.Σ. μείνουν ανέγγιχτα, ακόμα δηλαδή και να το σύμπαν (με την βοήθεια της Μέρκελ βέβαια…) συνωμοτήσει υπέρ της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης της χώρας, το κύριο πρόβλημα παραμένει: αν η σημερινή κυβέρνηση δεν καταφέρει να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Μάρτιο θα έχουμε εκλογές. Αν δεν βγει πρόεδρος τον Ιανουάριο ότι και να κάνει τώρα η κυβέρνηση θα πάει στο βρόντο: τα spreads θα εκτιναχθούν σε απαγορευτικά επίπεδα, λεφτά θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις τράπεζες, κάθε επενδυτική δραστηριότητα θα παγώσει, οι αγορές θα κλείσουν για την χώρα.
Τι μπορεί να σώσει την κρίσιμη κατάσταση; Ενας και μόνο τρόπος: Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να βάλουν πάνω από τα στενά κομματικά τους συμφέρονται την Ελλάδα και να καταλήξουν σε ένα έντιμο συμβιβασμό για τον πρόεδρο, μία συμφωνία που να εγγυάται σταθερότητα για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για να πατήσει η χώρα σταθερά στα πόδια της. Μία παραλλαγή αυτού του σχεδίου με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να υπογράφουν -παρά τις αρχικές διαφωνίες- τα μνημόνια και να πηγαίνουν μετά στις κάλπες έγινε στην Πορτογαλία και τη Ιρλανδία και όχι μόνο βοήθησε στην σταθερότητα, αλλά έβγαλε και τις δύο χώρες σε μικρό χρονικό διάστημα από τα μνημόνια…
Ακόμα και αν αυτό το είδος της «πολιτικής κουλτούρας» δεν υπάρχει στην Ελλάδα και την νοοτροπία του Ελληνα (το γιατί είναι θέμα …ψυχιάτρων) ας κάνουν κάτι άλλο: Ας δεσμευτούν δημοσίως ότι θα εκλέξουν όλοι μαζί πρόεδρο από την σημερινή Βουλή και ας συμφωνήσουν σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές τον Ιούνιο του 2016, διαχειριζόμενη μέχρι τότε όλα τα κρίσιμα για την επιβίωση της χώρας θέματα. (Με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων και νέων τεχνοκρατών από όλο το πολιτικό φάσμα).
Αυτή θα ήταν πράξη υψηλής πολιτικής ευθύνης, που θα φέρει την πολιτική σταθερότητα, που είναι απαραίτητη, για το μέλλον της χώρας. Από εκεί και πέρα, ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

 

* Ο Φάνης Ζουρόπουλος είναι τ. πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. και εκτελεστικός πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (Ε.Ε.Δ.)

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00