Κυριακή, 1 Ιουνίου, 2025

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.Θέμα:«Διαγωνισμός για την προκήρυξη έργου συμβούλου για την προώθηση της ανάπτυξης του εθνικού πλούτου (υδρογονάνθρακες)»

0 comment 2 minutes read

Η κυβέρνηση, εξαντλώντας  τις εξωθεσμικές, αναποτελεσματικές και στα όρια της νομιμότητας επιλογές της, πάνω στα θέματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, προκηρύσσει διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλων. Ο εν λόγω διαγωνισμός φέρει τον τίτλο «Προμήθεια συμβουλευτικών υπηρεσιών για την προώθηση της ανάπτυξης του εθνικού πλούτου (υδρογονάνθρακες)». Η αμοιβή της εταιρείας που θα μειοδοτήσει προϋπολογίστηκε σε 950.000 ευρώ  και η εταιρεία θα παρέχει υπηρεσίες στο Δημόσιο μέχρι τις 30/11/2015.

Η χρησιμοποίηση συμβούλων δεν είναι ξένη στην πετρελαϊκή βιομηχανία, το πρόβλημα έγκειται στο ότι  η κυβέρνηση έχει  κρατήσει  τον ΕΔΕΥ ΑΕ, δηλαδή τον φορέα υδρογονανθράκων,  τρία χρόνια από την θεσμοθέτησή του ( Ν4001/11) , σε αδράνεια και σπεύδει τώρα υποκριτικά, κατά την γνώμη μας, ελλείψει στελεχωμένου Φορέα  να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία συμβούλων την όλη διαδικασία προετοιμασίας και υλοποίησης του γύρου παραχωρήσεων.

Η διεθνής πρακτική, την οποία η κυβέρνηση δεν εφήρμοσε, είναι να είχε προβεί στην αξιοκρατική στελέχωση του κρατικού φορέα (ΕΔΕΥ), και στην συνέχεια στην περαιτέρω   επιμόρφωση του προσωπικού του, χρησιμοποιώντας και  ξένους συμβούλους, ώστε να διεκπεραιωθεί το δύσκολο και κρίσιμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας έργο. Η χρησιμοποίηση συμβούλων δεν είναι νέα πατέντα, χρησιμοποιήθηκε δυστυχώς χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία και στα πρώτα χρόνια της ΔΕΠ ΑΕ την δεκαετία του ’70 με πενιχρά για το Ελληνικό Δημόσιο αποτελέσματα.

Όπως αποδεικνύεται, μετά την τρίχρονη αδράνεια, η παράκαμψη του Φορέα και η επιλογή Εργολάβων και άλλων εξωθεσμικών μορφωμάτων για την διαχείριση των υδρογονανθράκων,  είναι συνειδητή επιλογή.

Ερωτάται ο   κ.   Υπουργός:

1)Την διαδικασία που καλείται να εκτελέσει η εταιρεία συμβούλων, θα μπορούσε να την υλοποιήσει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ.), η οποία είχε όλο τον απαιτούμενο χρόνο να στελεχωθεί. Γιατί καθυστέρησε η στελέχωση του ΕΔΕΥ ΑΕ;

2)Πώς θα διασφαλίσει το υπουργείο ότι η συμβουλευτική εταιρεία θα προστατέψει τα συμφέροντα του δημοσίου, δεδομένου ότι το υπουργείο δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία, όπως αναφέρει στην προκήρυξη, ώστε να διασφαλίσει τα παραπάνω;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος

Αλεξόπουλος Απόστολος

Καφαντάρη Χαρούλα

Ουζουνίδου Ευγενία

 

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
    -
    00:00
    00:00