Η κατάργηση του κλάδου των οδηγών και των φυλάκων – νυχτοφυλάκων από τα κρατικά νοσοκομεία που αποφάσισε και προώθησε η κυβέρνηση στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, αποτελεί μέρος των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της υγείας, με άμεσες και κυρίως μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και στους ασθενείς.
Η κατάργηση των οδηγών και όσων φυλάκων έχουν απομείνει στα κρατικά νοσοκομεία αποτελεί μέτρο προετοιμασίας για την ανάθεση και αυτών των απαραίτητων υπηρεσιών στους επιχειρηματίες, είτε αυτοί είναι ιδιώτες είτε με τη μορφή των «κοινωνικών επιχειρήσεων». Σε κάθε περίπτωση η επιδίωξη είναι να αντικατασταθούν αυτοί οι κλάδοι με προσωπικό που θα έχει ακόμα λιγότερα δικαιώματα, θα στοιχίζει ακόμα πιο φτηνά, γεγονός που αντιστοιχεί στην πολιτική ανάπτυξης των κρατικών νοσοκομείων με τα κριτήρια των επιχειρήσεων. Ήδη αυτό έχει υλοποιηθεί με την ανάθεση μεγάλου μέρους των υποστηρικτικών υπηρεσιών σε επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και με τις «προσλήψεις» υγειονομικού προσωπικού μέσω των δουλεμπορικών ΜΚΟ.
Το γεγονός ότι το προσωπικό αυτό που μπαίνει σε διαθεσιμότητα θα στερηθεί το 25% του ήδη λεηλατημένου μισθού του – ακόμα και για ένα μήνα – αποδεικνύει ότι προκειμένου να υλοποιηθεί η πολιτική που προσαρμόζει το κράτος στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των επιχειρηματιών δε διστάζει σε τίποτα.
Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι οδηγοί θα ενισχύσουν το ΕΚΑΒ και ότι αυτή η υπηρεσία θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες των κρατικών νοσοκομείων και των Κ.Υ., δεν έχει καμία σχέση έστω και με την ελάχιστη αντιμετώπιση των τεράστιων αναγκών στην επείγουσα ιατρική και μάλιστα με την ανάγκη αξιοποίησης εξειδικευμένου προσωπικού. Πρακτικά με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, ένα μέρος του ανειδίκευτο, με την ίδια ανεπαρκέστατη υποδομή σε μεταφορικά μέσα (ασθενοφόρα και κινητές μονάδες), θα επιδεινωθούν οι όροι ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Αντικειμενικά αυτή η εξέλιξη στρώνει το έδαφος να επεκταθεί το φαινόμενο να χάνονται ζωές γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο ή κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ, να κινδυνεύουν ζωές γιατί εξαναγκάζονται να μεταφέρονται ασθενείς στις «καρότσες» των αγροτικών, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός ασθενών να εξαναγκάζεται να πληρώνει στους επιχειρηματίες που πουλάνε υπηρεσίες μεταφοράς ασθενών.
Ο λαός έχει χρυσοπληρώσει με πολλαπλό τρόπο για να έχει πλήρεις, απολύτως δωρεάν και αναβαθμισμένες κρατικές υπηρεσίες υγείας, υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής και όλων των αναγκαίων μεταφορών των ασθενών από το σπίτι στο νοσοκομείο και αντίστροφα και μεταξύ των νοσοκομείων, γρήγορα, έγκαιρα και με ασφάλεια. Αυτές οι υπηρεσίες δεν αποτελούν «πολυτέλεια», όπου το κράτος περιορίζει στην πράξη την παροχή τους και ο λαός πληρώνει με χρήμα ή ακόμα και με τη ζωή του.
Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι να προσληφθούν όλοι οι εξειδικευμένοι απόφοιτοι της σχολής του ΕΚΑΒ με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, να προμηθευτεί το ΕΚΑΒ ασθενοφόρα και κινητές μονάδες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού και στο τελευταίο ορεινό και νησιωτικό χωριό, όλο το χρόνο. Αυτό έχει ανάγκη ο λαός και όχι από την πολιτική της κυβέρνησης, των κομμάτων και των δημάρχων που στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους και την ανταγωνιστικότητα, όπου το ενδιαφέρον τους για την ανάπτυξη του ΕΚΑΒ είναι επιλεκτικό, αφορά κυρίως ορισμένους μήνες το χρόνο και περιοχές, με κριτήριο την αύξηση των κερδών από το «τουριστικό προϊόν» και τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων.
Να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες και οι εργαζόμενοι να πληρωθούν 100% των μισθών τους σε κάθε περίπτωση.
Να προσληφθεί προσωπικό μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τη στελέχωση των υποστηρικτικών και των νοσηλευτικών υπηρεσιών. Να καταργηθούν οι συμβάσεις των κρατικών μονάδων με τους επιχειρηματίες των ιδιωτικών συνεργείων και των δουλεμπορικών ΜΚΟ και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι.
Ερωτάται ο κ. υπουργός, πως τοποθετείται στα παραπάνω ζητήματα.