Τον οδικό χάρτη για την κατασκευή του αγωγού που θα δώσει πρόσβαση στη Δυτική Μακεδονία στο φυσικό αέριο, επεκτείνοντας έως την εν λόγω περιοχή το εθνικό σύστημα, σκιαγράφησε η CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria – Rita Galli, μιλώντας στο 4ο Athens Investment Forum.
Σύμφωνα με την κ. Galli, το έργο θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στις αρχές του επόμενου έτους, με σκοπό να ολοκληρωθεί και να διασυνδεθεί στο εθνικό δίκτυο το φθινόπωρο του 2023, σηματοδοτώντας έτσι την άφιξη του αερίου στη Δυτική Μακεδονία. Όπως πρόσθεσε, ο αγωγός θα αποτελεί ορόσημο για την προσαρμογή των υποδομών αερίου στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς θα είναι πλήρως συμβατός με τη μεταφορά υδρογόνου, σε ποσοστό έως και 100%, καθώς και ανανεώσιμων αερίων.
Ο προϋπολογισμός της υποδομής ανέρχεται σε 144,5 εκατ. ευρώ. Το μήκος του αγωγού θα αγγίζει τα 157 χιλιόμετρα, ξεκινώντας από τον οικισμό των Τρικάλων στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και καταλήγοντας στην Πτολεμαΐδα, κοντά στον οικισμό των Κομνηνών στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.
«Κρίκος» για τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας
Με την κατασκευή του βασικού κλάδου και των υποκλάδων του έργου, θα διασφαλισθεί η τροφοδοσία της Έδεσσας, της Σκύδρας, της Νάουσας, της Βέροιας, της Φλώρινας, του Αμύνταιου, της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης. Παράλληλα, θα υπάρχει πρόβλεψη (αναμονές) για μελλοντική επέκταση, με στόχο την παροχή φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην περιοχή της Καστοριάς.
Η επέκταση του εθνικού συστήματος στη Δυτική Μακεδονία παίζει κρίσιμο ρόλο για την ενεργειακή και αναπτυξιακή μετάβαση της περιοχής, ενόψει της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Σε αυτό το πλαίσιο, θα υποστηρίξει τη λειτουργία των τοπικών τηλεθερμάνσεων, καθώς και την τροφοδοσία με καύσιμο των δικτύων διανομής της Φλώρινας, της Βέροιας, της Νάουσας και των Γρεβενών.
Παράλληλα, αποτελεί σημαντικό «κρίκο» στην προοπτική υλοποίησης του πρότζεκτ «White Dragon», στόχος του οποίου είναι να μετατραπεί η Δυτική Μακεδονία σε «κοιλάδα» παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου.
Υπενθυμίζεται πως το έργο προβλέπει επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ, η Δυτική Μακεδονία θα συνεχίσει να αποτελεί ενεργειακό κέντρο της χώρας, και μετά την απόσυρση του λιγνίτη. Τη θέση του ορυκτού καυσίμου θα πάρει υδρογόνο που παράγεται με ηλεκτρική ενέργεια αποκλειστικά από ΑΠΕ, με τη δημιουργία υποδομών για την παραγωγή του ανανεώσιμου αερίου σε μαζική κλίμακα.
Πασχάλης Οικονομίδης