…. ΚΑΙ ΦΕΡΑΜΕ ΤΗΝ COSCO ΤΟ 2008 ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΤΟΝ ΟΛΠ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΟ ΧΑΡΙΖΑΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟ ΣΤΟΥΣ «ΦΙΛΟΥΣ» ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ !!!
Τον Νοέμβριο 2008 ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αψηφώντας το πολιτικό κόστος, τις πιέσεις και τις απειλές των Δυτικών «φίλων» μας, μαζί με τον κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο, υπέγραψαν τη συμφωνία παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) στην COSCO. Η πρόσκληση στους Κινέζους έγινε το 2006 κατά την επίσκεψη Καραμανλή στο Πεκίνο.
Η συμφωνία παραχώρησης (προβλήτας ΙΙ & ΙΙΙ του ΟΛΠ) με την Cosco προέβλεπε σταθερό ετήσιο αντάλλαγμα 4,3 δισ. ευρώ στα 35 έτη της σύμβασης, , άμεση εφάπαξ καταβολή 50 εκατ. Ευρώ, καταβολή 700.000 ευρώ σε πέντε ετήσιες δόσεις από την 1η Ιανουαρίου 2010 (τα πήρε ευχαρίστως ο ΓΑΠ μετά την προεκλογική «απόβαση» με μάσκες κατά χημικών στον ΟΛΠ το 2009), αντάλλαγμα του ΟΛΠ 21% επί των ετήσιων συνολικών εσόδων για τα πρώτα οκτώ χρόνια της παραχώρησης και 24,5% από τον ένατο χρόνο και μετά, σταθερό ετήσιο αντάλλαγμα ΙΙ & ΙΙΙ βάσει του μήκους και της έκτασης των προβλητών που ανέρχεται σε τιμές 2008 σε περίπου 5 εκατ. ευρώ για την προβλήτα ΙΙ και 2 εκατ. ευρώ για την προβλήτα ΙΙΙ (όταν κι αν γίνει), προσαυξανόμενο με το Δ.Τ.Κ. +2% κατ΄ έτος κ.α. Η προβλήτα ΙΙ με ξεπερασμένο εξοπλισμό που έχρηζε αντικατάστασης και η ΙΙΙ με έντονες αντιδράσεις για την κατασκευή της, από τον Δήμο Περάματος.
Επί 13 μήνες οι λιμενεργάτες απεργούσαν, φοβούμενοι απολύσεις, επειδή η υπό κατασκευή προβλήτα Ι που ανήκε στον ΟΛΠ δεν αρκούσε να τους απορροφήσει, φοβούμενοι ότι η Cosco δεν θα τους προσλάμβανε στις προβλήτες ΙΙ & ΙΙΙ. Τελικά εργατικοί αγώνες και κυβερνητική υποστήριξη συνετέλεσαν κι όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των Δυτικών Συμφερόντων, ο πρωθυπουργός ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Ο ΒΟΥΔΑΣ τους) έβαλε πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον και ο ΟΛΠ έγινε το μεγαλύτερο Λιμάνι της Μεσογείου!
Μα είναι Βαλκάνια εδώ, δεν είναι αστεία! Λεφτά υπάρχουν ….
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μετά από πέντε χρόνια, βρίσκεται και πάλι την Ευρώπη έχοντας στην ατζέντα των επισκέψεών του τρεις σταθμούς: τη Γαλλία, (παραλείπει τις Βρυξέλλες!) και με σαφείς συμβολισμούς και μηνύματα επισκέπτεται Σερβία και Ουγγαρία, από τις 7 έως και 10 Μαίου 2024.
Επενδύσεις 15 δις δολ. από την Κίνα φέρνει ο Σι Τζιπιίνγκ σε Ουγγαρία και Σερβία! Η μια χώρα της ΕΕ με υπερήφανη εθνική πολιτική, η άλλη (Σερβία) προς ένταξη στην ΕΕ αν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, δηλαδή αν αυτοπυροβοληθεί, κάτι που φαίνεται πως δεν θα κάνει ποτέ. Ο Όρμπαν και Βούτσιτς ακολουθούν μια ανοιχτή πολιτική. Συναντήθηκαν και οι δύο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε ένα διεθνές φόρουμ που διοργανώθηκε από την Κίνα τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν χάραξε τον δικό του δρόμο, για (φιλικές) σχέσεις με τον Πούτιν, για τον έλεγχο της κεντρικής Ουγγρικής τράπεζας, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, το κράτος δικαίου, με την απειλή του βέτο και σε σύγκρουση χωρίς τέλος με τους άλλους εταίρους. Γι’ αυτό ο λαός της Ουγγαρίας τον τιμά με το αξίωμα του πρωθυπουργού 1998-2000 και από το 2010 μέχρι σήμερα. Αναγνωρίζουν, εκτιμούν !!! Ουγγαρία και Κίνα γιορτάζουν 75 χρόνια φιλίας και διπλωματικών σχέσεων! Κινέζικη εταιρεία με 7,8 δις δολ. κατασκευάζει ένα γιγάντιο εργοστάσιο μπαταριών κοντά στην ανατολική πόλη Debrecen για να προμηθεύει γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD επέλεξε τη νότια πόλη Szeged κοντά στα σύνορα με τη Σερβία για το πρώτο της εργοστάσιο στην Ευρώπη. Οι επενδύσεις από κοινού με τα φτηνά Κινέζικα δάνεια, είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία της Βουδαπέστης!
Η σιδηροδρομική σύνδεση Βελιγραδίου-Βουδαπέστης που χρηματοδοτείται από την Κίνα κόστους 3 δις ευρώ, θα ενώσει τις πρωτεύουσες δύο χωρών που φρόντισαν να συσφίξουν τις σχέσεις τους με την Κίνα και να της παρέχουν μια κερκόπορτα σε μια ήπειρο που εγκαταλείπει τις εμπορικές σχέσεις με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Το ερώτημα είναι γιατί να μην έχει και η Ελλάδα παρόμοιες σχέσεις με την Κίνα, που τις ξεκίνησε και μάλιστα πρώτη το 2006-08; Σε μια σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή συνέχειας Βουδαπέστης-Βελιγραδίου προς Θεσσαλονίκη-Αθήνα, με τα κινέζικα εμπορεύματα στον ΟΛΠ αλλά και ΟΛΘ λέτε να μη θέλουν να επενδύσουν οι Κινέζοι;
Η Κίνα κέρδισε την εύνοια της κοινής γνώμης Σέρβων & Ούγγρων για την υποστήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, αφού τους έστειλε τα εμβόλια της Sinopharm.
Ο Κινέζος ηγέτης θα βρεθεί στο Βελιγράδι κατά την 25η επέτειο από τον φονικό βομβαρδισμό των ΗΠΑ του 1999 στην κινεζική πρεσβεία στην πόλη. Η Σερβία με την Κίνα έχουν άρρηκτους δεσμούς φιλίας. Οι Σέρβοι έχουν λόγους να συμπαθούν τους Κινέζους! Η Σερβία μετά τους βαλκανικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990 βρέθηκε κάτω από αυστηρές διεθνής κυρώσεις (ψωμοτύρι των Δυτικών συμφερόντων). Το κρατικό συγκρότημα εξόρυξης και τήξης RTB Bor πάλευε με τα χρέη και δεν μπορούσε να διορθώσει τις κατεστραμμένες, ρυπογόνες εγκαταστάσεις του. Το 2018, όταν η κινεζική Zijin Mining αγόρασε την πλειοψηφία της RTB το συγκρότημα εξόρυξης ανέκαμψε για να απασχολήσει περισσότερους από 6.000 εργαζόμενους, προσφέροντας μέση καθαρή αμοιβή 1.300 δολάρια το μήνα! Ο σχεδιασμός της Zijin είναι να μετατρέψει ως το 2030 τη σερβική εγκατάσταση στον μεγαλύτερο παραγωγό χαλκού στην Ευρώπη!
Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς θέλει να εντάξει τη Σερβία στην ΕΕ διατηρεί όμως άριστες σχέσεις με Κίνα και Ρωσία. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Σερβίας από το 2014 έως το 2017 και συνεχίζει από τότε έως σήμερα ως πρόεδρος της Σερβίας! Τίποτα δεν είναι τυχαίο!
Ο Κώστας Καραμανλής με οδηγό το εθνικό συμφέρον, έκανε με αποφασιστικότητα, θάρρος και προσωπικό ρίσκο τα πρώτα βήματα συνεργασίας και με την Κίνα, πριν από όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ. Ανήκουμε στη Δύση, αλλά υποχρεούμαστε και μπορούμε να προασπίσουμε και τα Εθνικά μας Συμφέροντα! Τελευταίο παράδειγμα Ουγγαρία & Σερβία, με πρώτο και σπουδαιότερο την Τουρκία και τον Ερντογάν (2003-2014 πρωθυπουργός & 2014 ως σήμερα Πρόεδρος της Τουρκίας)! ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ: ΛΕΥΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ……
Ως πότε η καταστροφική πολιτική του Γερο-Τζο και της ακολούθου του Ούρσουλας, θα είναι ο μονόδρομος δίχως προοπτική για τους λαούς της ΕΕ;
.