182
Φρασκοκάστελλο & Δροσουλίτες…
– Ηρωισμοί & Μύθοι στο υπέροχο νησί που λέγεται Κρήτη!
Ξεφυλλίζοντας παλαιότερες φωτο, “πέσαμε” στο Φραγκοκάστελλο. Ένα μνημειακό πέτρινο φρούριο, κοντά στα Σφακιά!
Το Φραγκοκάστελλο αποτελεί μια από τις πιο ειδυλλιακές περιοχές της Κρήτης. Ένας τόπος που μοιάζει σαν να έχει βγει από παραμύθι!
Ένας παραθαλάσσιος οικισμός, ο οποίος βρίσκεται 80 χιλ. από τα Χανιά & 11 χλμ. ανατολικά από την χώρα των Σφακίων!
Αν & το κάστρο έχει εγκαταλειφθεί, διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Μέσα στον κάμπο, δίπλα στο Λιβυκό πέλαγος & γύρω από τα βουνά των Σφακίων!
Το κάστρο άρχισε να κατασκευάζεται γύρω στα 1371 & άργησε να τελειώσει, λόγω της εξέγερσης των ντόπιων που δεν το θέλανε & το βράδυ το γκρεμίζαν! Μόνον όταν οι Ενετοί αιχμαλώτισαν & σκότωσαν τους αρχηγούς των επαναστατών, μόνον τότε ολοκληρώθηκε το κάστρο!
Η ονομασία που έδωσαν οι Ενετοί στο κάστρο, ήταν “Άγιος Νικήτας” & εκεί γύρω σώζεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικήτα, από την Ενετική κατάκτηση!
Καθιερώθηκε όμως ως “Φραγκοκάστελλο”, δηλ. κάστρο των Φράγκων!
Μετά την κατάκτηση της Κρήτης από τους Τούρκους, πέρασε το κάστρο στην κατοχή τους!
Θα σημειώσουμε ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ που χάραξαν βαθιά την ιστορία αυτού του κάστρου…
ΤΟ ΠΡΩΤΟ στα 1770, με τον Κρητικό οπλαρχηγό & ήρωα Δασκαλογιάννη & ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ στις 28 Μαΐου 1828, στην Ελληνική Επανάσταση, με οπλαρχηγό τον Ηπειρώτη Χατζημιχάλη Νταλιάνη!
ΠΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΑΡΧΗ…
Σε αυτόν τον πέτρινο χώρο, όταν τον επισκέπτεσαι, αισθάνεσαι μια περίεργη ενέργεια, ίσως λόγω των τρομερών γεγονότων που συνέβησαν εδώ!
Η ΠΡΩΤΗ ημερομηνία ήταν το 1770. Ο Δασκαλογιάννης από την Ανώπολη προγραμμάτισε την τακτική του, πάντα πιστός στον όρκο του για την πατρίδα. Μια ακόμη τοπική επανάσταση, να πολεμήσουν τους Τούρκους! Είχε υπόσχεση βοήθειας σε πλοία & πολεμοφόδια από την ορθόδοξη Ρωσία, τα οποία όμως ποτέ δεν έφτασαν. Ο Δασκαλογιάννης & οι πολεμιστές του αντιμετώπισαν τον Τούρκικο στρατό εδώ, χωρίς καμιά βοήθεια από πουθενά. Οι Τούρκοι πολυάριθμοι. Οι κραυγές των πληγωμένων & η σιωπή των νεκρών, ακόμα ακούγεται. Αυτή είναι η ιστορία & η κληρονομιά του τόπου μας!
Τώρα η σειρά για ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ. Μια περίεργη διήγηση σε τούτο το πέτρινο τοπίο. Τον Μάϊο το 1828, έλαβε χώρα μια μάχη εδώ στο Φραγκοκάστελλο, μετά την εξέγερση των Σφακιανών ενάντια των Τούρκων. Αρχηγός ήταν ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης από την Ήπειρο. Πολλοί από τους πολεμιστές του σκοτώθηκαν & αναφέρεται ότι το ξημέρωμα της 6ης Μαΐου 1828 (με το παλιό ημερολόγιο), οι 350 ντόπιοι που θανατώθηκαν από τους Τούρκους, εμφανίζονται στο βάθος του θαλάσσιου ορίζοντα στην ομίχλη & τους ονομάζουν Δροσουλίτες!
Η μάχη του κάστρου είναι συνδεδεμένη με το φαινόμενο αυτό, το οποίο ονομάζεται Δροσουλίτες, για το οποίο το κάστρο είναι ιδιαίτερα γνωστό!
Σύμφωνα με τον θρύλο & την παράδοση, την επέτειο της μάχης με τους Τούρκους το 1828, κατά την οποία σκοτώθηκε & ο αρχηγός των Επαναστατών Νταλιάνης με τους 350 μαχητές του, ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ!
Πρόκειται για ανθρωπόμορφες σκιές πεζών & εφίππων πολεμιστών που βαδίζουν προς το Φραγκοκάστελλο, για να σβήσουν ξαφνικά στην θάλασσα!
Λέγεται πως είναι τα πνεύματα των νεκρών πολεμιστών του Νταλιάνη που υπερασπίζονταν το κάστρο. Δεν έχουν ενοχλήσει ποτέ κανέναν! Ονομάστηκαν Δροσουλίτες, γιατί πιστεύεται πως εμφανίζονται μόνον με τον ερχομό της πρωϊνής δροσιάς -Δροσουλίτες -, όταν επικρατεί άπνοια & υγρασία!
Δεν συμβαίνει κάθε χρόνο, αλλά κάποιες χρονιές προς το τέλος της άνοιξης, δηλ. τις τελευταίες μέρες του Μαΐου & μέχρι τις πρώτες μέρες του Ιουνίου. Διαρκεί μόλις λίγα λεφτά & έπειτα με τις πρώτες ακτίνες του ηλίου, οι ακτίνες χάνονται στο φώς!
Υπάρχουν άπειρες ομολογίες για το φαινόμενο αυτό, το οποίο εμφανίζεται πρίν την ανατολή του ηλίου! Ωστόσο, πρόκειται για ένα φαινόμενο για το οποίο δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία με σύγχρονα μέσα, όπως η φωτογραφία ή η βιντεοσκόπηση. Πολλοί λένε πως πρόκειται για αντικατοπτρισμό, όμως οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται & δεν έχει δοθεί ακόμη σαφής απάντηση!
ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ, ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΜΥΘΟΣ, ΜΕ ΗΡΩΕΣ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ, ΣΤΑ ΧΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ!
Διαμαντής Θ. Βαχτσιαβάνος



1 comment
Ο μύθος γεννά τους ήρωες και η μυθολογία την ιστορία ….