227
Γαλλικό ροκφόρ ή ελληνική γραβιέρα; Ώρα να επενδύσουμε στα δικά μας μπλε τυριά!
Τα παρακάτω έχουμε καλύτερο γάλα να τα παράγουμε εμείς,αντί να τα εισάγουμε,την σημερινή εποχή του παγκόσμιου εμπορίου!
-Στις 2 πρώτες φωτο το παραδοσιακό τυρί ροκφορ Γαλλίας, στην ούσία άνυδρο αλμυρό πρόβειο η μικτό τυρί γραβιέρα, το οποίο αναπλάθεται μετά από θερμική επεξεργασία προσθέτοντας φυσική μούχλα, τύπου άρτου!
-Τα μπλε τυριά,κυρίως Δανίας, στις 2 επόμενες φωτο,ήρθαν μετά,όπου εισάγεται με σύριγγα ο ίδιος μύκητας (είδος πενικιλλίνης)στο κέντρο του κεφαλιού και μόνος του προχωράει προς τα έξω,ενώ το τυρί είναι μαλακότερο έως πολύ μαλακό!
Η χλωρίδα αυτή είναι πολύ ανεκτή από αυτήν του στομάχου και του εντέρου και κάνει άριστη πέψη, ενώ προσθέτει εξαιρετικά πικάντικη γεύση στο στόμα!Η πίτσα με ροκφόρ 4 τυριά στην τελευταία φωτο έχει απίστευτη,επική,γαργαλιστικη γεύση και άρωμα στη γλώσσα,στον ουρανίσκο και στο ιγμόμειο!
Το αρχικό φυσικό τυρί αυτού του είδους, κατά βάση άνυδρη αλμυρή γραβιέρα) δεν θέλει ψυγείο, τουλάχιστον μέχρι τον κύκλο ωρίμανσής του( το διατηρούσαν σε σπηλιές),ενώ το τεχνητότερο μπλε τυρί,που είναι μαλακότερο,θέλει διατήρηση σε ψυγείο!Καλό βράδυ!
ΥΓ: Αντί εισαγωγών,λοιπόν,μπορούμε να κάνουμε κι εμείς στη χώρα μας,μεταξύ άλλων, και τέτοια τυριά,για εγχώρια ή και εξαγωγική χρήση,αφού τα ορεινά γάλατά μας είναι ασύγκριτα βιολογικότερα!
Ακόμα και με ξένες επενδύσεις,επιχώρια!
Κώστας Μπομπότας