ΓΕΡΜΑΝΙΑ:
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ “ALA CARTE
Η Πρόεδρος της commission ΒΑΡΩΝΗ Κα Ursula von der Leyen απήυθυνε έκκληση στα κ. μ. της ΕΕ για μείωση της κατανάλωσης στο φυσικό αέριο προκειμένου να εξοικονομήσουν 15% ως τον Μάρτιο του 2023 και να το μοιραστούν μεταξύ τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Όπερ εστι μεθερμηνευόμενο, αυτό θα χρειαστεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της Γερμανικής Οικονομίας.
Ωστόσο την πρόταση αυτή δεν την δέχονται μέχρι στιγμής τουλάχιστον, χώρες κυρίως από τη νότια Ευρώπη όπως: η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Κύπρος αλλά και η Ουγγαρία και η Πολωνία».
Που είναι η «Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη»αναρωτιώνται σήμερα πολλοί στην Γερμανία.
Βέβαια οι Γερμανοί εταίροι όπως και οι Γάλλοι δεν είχαν την ίδια αντίληψη 12 χρόνια πριν όταν καταδίκαζαν τις χώρες της Ν. Ευρώπης σε προγράμματα λιτότητας που βύθιζαν τη ανάπτυξη της οικονομίας των.
Ειδικά για την Ελλάδα είχαν επιφυλάξει μια ιδιαίτερη αντιμετώπιση:
αφού προηγουμένως επέβαλαν στην τότε πολιτική ηγεσία να πιέσει τις ελληνικές τράπεζες και τα ταμεία να επαναγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα από τις Γερμανογαλλικές τράπεζες, επιφύλαξαν μία άνευ προηγουμένου συμπεριφορά με απειλές για πτώχευση, για ανθρωπιστική κρίση, για έξοδο από το κοινό νόμισμα (€) με σκοπό τον πλήρη οικονομικό έλεγχο της χώρας μέσω των μνημονίων & την επιβολή της δικής τους εμπνεύσεως οικονομικής πολιτικής που μόνο σε πρώην αποικίες εφαρμοζόταν.
Ωστόσο ενώ σήμερα ζητούν την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων για να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της βιομηχανίας τους πάλι βάφτηκαν με τα χρώματα του πολέμου όταν η πρόεδρος της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ( ECB) ma’am Christine Lagarde ανακοίνωσε πριν μερικές μέρες ότι για να αντισταθμιστεί η αύξηση των επιτοκίων κατά 50bp, (0,50%) θα δημιουργηθεί ένα «προϊόν» που θα επεμβαίνει στην αγορά ομολόγων που κατα βάση θα ευνοεί τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου ώστε να αποτραπεί μια άτακτη διεύρυνση του κόστους δανεισμού της ευρωζώνης με την ονομασία:
“Μέσο για την Προστασία της Μετάδοσης”(Transmission Protection Instrument, TPI)
Το TPI θα διασφαλίσει την ομαλή μετάδοση της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ», εξήγησε η Λαγκάρντ που όμως πριν “αποσώσει” την εισήγησή της δέχτηκε την έντονη κριτική από σχεδόν σύσσωμο τον Γερμανικό τύπο που την χαρακτήρισε άσχετη & που θα καταστρέψει την ευρωπαϊκή οικονομία.
Η παρούσα αντίδραση των Γερμανών δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει με δεδομένο ότι είχαν αντιδράσει επίσης έντονα όταν ο προηγούμενος Διοικητής της ΕΚΤ κος MARIO DRAGI είχε θεσπίσει το 2015 το QE (ποσοτική χαλάρωση) προκειμένου να σώσει το κοινό νόμισμα όταν πολλές οικονομίες της ευρωζώνης άρχισαν να εμφανίζουν σημάδια έντονης ύφεσης μειώνοντας στο μηδέν το επιτόκιο και άρχισε να αγοράζει κρατικά ομόλογα ώστε να μπορούν τα κ.μ. να υλοποιούν την δημοσιονομική πολιτική τους.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι παρά τις διθυραμβικές εξαγγελίες του super Mario ότι το QE είναι ο μοναδικός μοχλός της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα*** δεν επωφελήθηκε από το συγκεκριμένο πρόγραμμα της ΕΚΤ με κύριο αιτιολογικό ότι τα ομόλογά της, οι αξιολογικοί οίκοι τα είχαν κατατάξει στην κατηγορία “junk” σκουπίδια.
Η χώρα μπήκε στο QE παρά τη χαμηλή αξιολόγηση από τους οίκους όταν, λόγω της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία η ΕΕ αποφάσισε τον Μάρτιο 2020 να ενεργοποιήσει ένα νέο, μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αξίας έως 750 δισ. ευρώ.
*** αξίζει να αναφερθεί ως χαρακτηριστικό της «Ευρωπαικής Αλληλεγγύης» ότι η Ελλάδα εξαιρέθηκε με το πρόσχημα το βαθμό σνιολόγησης από τους περίεγους οίκους όταν είχε βιώσει με επώδυνο τρόπο τη κρίση στην Ευρωζώνη & της είχαν επιβληθεί δυσβάστακτοι όροι που την έχουν καταδικάσει σε μια μόνιμη κατάσταση μη παραγωγικής ανάπτυξης.
Δημήτρης Ζακοντίνος
Οικονομολόγος
MSc stragetic & defence analyst